5 Nisan 2010 Pazartesi

Susamlı Yerfıstıklı Cevizli Tahinli Haşhaşlı Kek (Özetle Kilo Aldıran Kek)

3-4 gündür güya karar alıyorum: "Artık tatlı yok, kek yok, unut bunları, 8'den sonra yemek yok" diyorum da... Dinleyen kim? Panikler sardı beni kilo alırsam diye. İştahım açıldı. Bahardan mı ne?

Aslında bu kadar da feci bir hale gelmezdim de 57. PDÇSE için Jibek ve Cahide'nin yolladıkları ıslak keki görünce artık sınıra dayandığımı farkettim ve kek yapmam gerektiğine karar verdim. Tatlı şeyler, tatlı tatlı zihnime fısıldıyorlardı sanki "Ye biziiiii, ye biziiiii". Dolabı açınca ilk gözüme ne çarptıysa ona baktım. Yerfıstığı da oradan bana bakıyordu. Ben de ona bakıp "Seni keke koyucam, haberin olsun" dedim. Sevindi. Deli mi ne? Haberi yok, onu keke koyduktan kısa bir süre mideme atıcam ki bu onun sonu olacak.

Kışın Anne Kedi'nin susamlı tahinli haşhaşlı kekini denemiştim de çok beğenmişti babam. Bu yerfıstığı o kekle ortak olsun, babam bu keki de beğensin istedim. Yine içine ceviz de kattım. Kışın yaptığım kek burada, tıkla bak istersen. Ya da bakma, zaten buraya yeni halini bir daha yazıcam, "kopyala yapıştır" sağolsun :) Üzerine değişiklikleri de yazdım mı tamam. Ne harika şey şu teknoloji!

Malzemeler:
3 Yumurta (Oda sıcaklığında, bak yoksa güzel kabarmaz, bu işin sırrı burada)
3 Çay bardağı şeker
1 Çay bardağı tahin
1 Çay bardağı süt
1 Çay bardağı sıvıyağ
3 Çay bardağı un
Yarım çay bardağı haşhaş
8-9 Adet irice parçalanmış ceviz
1 Su bardağı kabukları soyulmuş tuzsuz yerfıstığı
1 Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya
2 Çay bardağı susam
Yumurtaları çırpıp şekeri ekliyoruz ve şeker eriyene kadar mikserle çırpıyoruz. Köpürüyor ya bu aşamada, köpüklerini yemesi de çok eğlencelidir. Hep yerim. Tahin, süt, sıvıyağ, un, kabartma tozu, vanilyayı ekleyip çırpıyoruz. Haşhaş, ceviz ve yerfıstığını da ilave edip çırpıyoruz. Kek kalıbının içini yağlayıp kalıbı susamla kaplıyoruz. Susamın bir kısmını da kekin üzerine serpmek için ayırıyoruz. Geçen sefer baton kek kalıbı kullanmıştım. Bu sefer 32 cm çapında yuvarlak borcamı kullandım. Üzerine kek hamurunu döküp kek hamurunun üzerine de susam serpiyoruz, 170 derece fırında pişiriyoruz. 20-25 dk ellemeyin keki, huzuru bozuluyor, güzel kabarmıyor. Sonra oldu diye düşünüyorsanız kürdanla arada kapağı açıp kontrol edebilirsiniz. Susamlar kızardıktan sonra fırını kapatıyoruz, 1 dk sonra keki fırından alıp oda sıcaklığına gelsin diye tezaha koyuyoruz. Ilındıktan sonra demli çayın yanında kekimizi yiyoruz. Afiyet olsun.

Not: Keki tersinden koyuyorum tabağa, tersinin görüntüsü daha çok hoşuma gidiyor.

10 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

canım bendede bir tarifin var buyur gel:))

keskinli dedi ki...

kek muhtesem olmus ellerine saglik
benimde tarifim hazir alabilirsin canim sevgiler

nesrin dedi ki...

Ben bu keki yapmam arkadas.Cok kalorili bir görünüsü var.Zaten sana fazla pasta tarifi gelmemis.Bir de pasta yaptim.Bir saat icinde yayina koyarsam alirsin.Yine de eline saglik.Sevgilerimle...

ebru dedi ki...

canım ya bu yazıyı okurken tıpki beni anlatıyo dedim ben de kendime engel olamıyorum yemek konusun da ne de olsa işte boğayım.şimdi kalkıp bu tarifi yapıcam susamlar harika görünüyo.
ellerine sağlık. Yalnız bende fıstık yok olmasa da olur sanırım yada tuzluları biraz su dabeklatirsem tussuz olur öyle değilmi neyse yine çenem açıldı.
tarif için sana yönlendiririm bilgin olsun.
çünkü şimdi yapmaya gidiyorum.
ellerine sağlık.iyi bir hafta diliyorum

humeyra dedi ki...

Ay ya 3 tane yorumum kayboldu:(
3 yoruma sesleniyorum:
-Neredesiniz? Geri dönün. Burası sizin eviniz.
Henuz blog algılayamadı mı acaba? Yorumlardan birinde bu keki yapacağını söyleyen arkadaşa cevap yazıyorum:
-Bu keke zaten yerfıstığı ile cevizi keyfi ekledim, olmasa da olur, babam kek yerken ağzına parça parça birşeyler gelsin ister de.

humeyra dedi ki...

Neyse ki geldiler yorumlar :) Bir an için görünmediler, o kadar hızlıyım ki bloğum bana yetişemiyor :P
Nesrin, ben de zaten bu kekin yasaklanmasından yanayım :P Her tarafımız kalori oldu bu keki yeyince :) Ama güzeldi be, kalori bana bişey yapmaz diyen cesur arkadaşlara gelsin bu tarif.

Sevil Şahin dedi ki...

aman allahım bu nasıl bir lezzet böyle ellerine sağlık nefis olmuş
valla ben bakarak kilo aldım birde yesem nasıl olurum bilemem :))

Asuman la dedi ki...

Etkinlik için bir tarifim varrr bloguma bekliyorum kolay gelsin..

ebru dedi ki...

bu keki yaptım ve sonuç harika olamaz böyle bişey dedim yerken ...
eşimde aynı şeyleri söyledi şimdiye kadar yediğim keklerden çok farklı ve lezzetli dedibende yakındayayınlayacağım. tekrar ellerine sağlık

humeyra dedi ki...

Beğenmenize sevindim :) Kekin ana malzemeleri Anne Kedi'den, bu kekle onun bloğunda tanıştım. Ben sadece biraz değiştirip susamını artırdım, yerfıstığını, cevizini ekledim vs :) Babam da çok seviyor bu keki. Susamlı şey sevilmez mi di mi ama :)

Related Posts with Thumbnails