6 Ocak 2011 Perşembe

Portakallı Kereviz

Herkes sevmez kerevizi, biliyorum. Kimisi adını duyunca bile irkilir. Ben de aksine bayılıyorum. Daha pişirirken yemenin hayallerini kuruyorum. Misal babam hiç sevmez kerevizi, ben seviyorum deyince de senin de acaip zevklerin var kızım der. Bugün ilk kez, eşime de kereviz pişirdim. Bakalım o sevenlerden mi sevmeyenlerden mi? Sevmiyorsa aç kalmasın diye yoğurtlu biber de yapıcam elbette. Aslında mücver yapacaktım, onu seviyormuş, ama markete bile gittim, yeşil soğan bulamadım. Artık mücver de bir dahaki bahara kaldı, yeşil soğanlı bir güne. 

Malzemeler:
1 Kahve fincanı zeytinyağı (Benim zeytinyağı biraz fazla buram buram koktuğu için yarısını normal sıvıyağ koydum tabi, o kokuyla yemek yenmezdi)
1 Soğan
2 Havuç
1 Tatlı kaşığı şeker
2 Kereviz
1 Portakal
1 Mandalina
Azıcık limon (Yarım limondan az sıktım ben)
1 Tepeleme çay kaşığı un
1 Tatlı kaşığı tuz
Su

İlk iş, soğanları yarım ay şeklinde doğradım, havuçları temizleyip halka halka doğradım. Tencereyi ısıtıp içine yağı, havucu ve soğanları attım, üzerine şekeri ekledim. Kısık ateşte soğanları yumuşayıp pempeleşene kadar pişirdim. O arada kerevizleri soyup doğradım. Yeşil dalları atmadım tabi, onları en son eklicez yemeğe. Portakal, mandalina ve limonu sıktım ve kerevizleri kararmasın diye portakallı suya buladım. Soğanlar yumuşayınca kerevizleri portakallı sudan alıp tencereye ekledim. Kapağı kapalı iken azıcık da kerevizleri kavurdum. Sonra portakal suyuna unu ekleyip karıştırdım ve bunu da kerevizlerin üzerine döktüm. Yemeğin tuzunu da attım. Kerevizlerin çok az altında kalacak şekilde su ekledim. Kısık ateşte pişmeye bıraktım. Arada kontrol ediyoruz tabi dibini tutmasın diye bi iki karıştırıyoruz falan derken kerevizler yumuşadı. (Suyu az gelirse azar azar ilave edebilirsiniz pişirirken.) İşte o zaman yeşil dallarını da ekleyip yarım dakikacık da onlarla pişiriyoruz. Tamamdır. Soğuyunca yersiniz inşallah, afiyet olsun. Tabi ben sıcakken de birazını yedim.

Not: Mevsimin mandalina ve portakal mevsimi olması sebebiyle, an itibariyle farkettiğim etkinliğe yollamak istiyorum bu tarifi. Mandalinçıkmazının etkinliğine...
Not: Aylar sonra bloğa yemek ekliyorum ya hayırdır inşallah. Hayır tabi, artık fotoğraf makinemiz var.

3 yorum:

nesrin dedi ki...

Ellerine saglik. Makinan hayirli olsun, bize güzel fotograflar cekersin.sevgiler...

mandalincikmazi dedi ki...

Merhabalar canım,
hoşgeldin .....
Katılımın için çok teşekkür ederim...
En kısa zamanda yayında olacaktır..
Görüntüsü nefis
umarım eşinde beğenir....
Ellerine sağlık canım.
Sevgiler........

mihli dedi ki...

en kısa zamanda denenmeli..ama yapılmazki arkadasım.. hamiş bir kadına... cocugumun bir kirpigi kısa olursa sorumlusu sensin hüm..ben sabırsızlıkla bekleyenlerdenim .. kokusu bile beni cıldırtır... hele mis gibi portakallı olanı..

Related Posts with Thumbnails