30 Mart 2010 Salı

Sirkeli Sarımsaklı Et Çorbası (Paça)


Malzemeler:
Kemikli et (Düdüklünün alacağı kadar)
Etin piştiği su
3-4 kaşık un
8-9 Diş sarımsak
4-5 Çay kaşığı Pulbiber
4-5 Yemek kaşığı sirke
Tuz

Çorbanın ismine paça diyecektim, diyemedim. Sirkeli sarımsaklı et çorbası yazdım. Sonra içimde kaldı, parantez içine de paça yazdım. Aslında paça, gerçekten de hayvanın paça kemiklerinden yapılır ama biz bu çorbayı hayvanın her kemiğiyle yapıyoruz. Çok lezzetli oluyor.
Kurban Bayram'ından sonra, ilk önce parça etler biter bizim evde; ya kıyma, ya sucuk olurlar, ya da kavurma. Buzluğun arka kısmına doğru kakıştırılmış kemikli etler kalır.
Sıra kemikli etlere geldiğinde annem bu kemikli etleri düdüklüde etler kemiklerinden ayrılacak gibi olana kadar pişirir. Sonra bu etleri, ilikler ve yağlı kısımlar da dahil olmak üzere tamamiyle kemikten kurtarırız ve etleri ufak parçalar halinde doğruyoruz. Bir tencereye düdüklüdeki et suyunu alıp üzerine göz kararı su ekliyoruz, kemiklerden sıyırdığımız etlerle çorba olacak kadar. Tencerenin altını yakıp suyu kaynatıyoruz. Bir kasede unu biraz suyla ezip çırpıyoruz ve kaynayan suya karıştıra karıştıra yediriyoruz. Didiklenmiş etleri ve yemeğin tuzunu ekliyoruz. Sarımsakları soyup doğruyoruz ve ekliyoruz. Pulbiber ve sirkeyi de ekliyoruz. Tabi burada tam ölçü vermek kolay değil. Çünkü herkesin ağız tadı farklı olabilir. Kimi çok sirkeli sarımsaklı sever, kimi az. Bu kısmı keyfinize göre ayarlarsınız. Çorbayı bir taşım kaynatıyoruz. Hazır. sıcak sıcak yiyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails