10 Şubat 2011 Perşembe

Ali Nazik ve Yoğurtlu Patlıcan Köz Salatası

Malzemeler (2 Kişilik):
4 Büyük patlıcan (Ocakta közlenecek)
1 Su bardağı yoğurt
Tuz
1 Diş Sarımsak

150 gr kadar kıyma (Benim yumruğumla 1 yumruk kadar, ellerimin biraz büyük olduğunu hesaba katarsak nazik bir elle 1,5 yumruk kadar kıyma)
1 Sivribiber
Tuz
1 Tatlı kaşığı acı biber salçası
1-2 Yemek kaşığı sıvıyağ

Üzerine:
Domates
Biber
Tereyağ
Pulbiber

İlk iş Ali Nazik'in kıymalı kısmı karıştırılacak, biberi inccik doğrayıp kıymaya biberi, tuzu ve acı biber salçasını ekleyip yoğuruyoruz. Bu böyle azıcık bekliyor, tatları birbirine geçiyor.
O sırada patlıcanlar ocağın üzerinde ateşte közlenecek, fırında da közlenebilir ama o zaman köz kokusu sinmiyor patlıcana ki ben en çok o kokuyu seviyorum. Közlenen patlıcanarı soyup doğruyoruz. Bir kapta yoğurt, rendelenmiş ya da dövülmüş sarımsak ve tuzu çırpıp ılınan patlıcanlara karıştırıyoruz. Patlıcanlı kısım hazır. Bu kısmı sade de yapıp yeseniz yeridir. Çünkü böyle sade haliyle adı yoğurtlu patlıcan köz salatası.

Sonra dönüyoruz kıymaya. Tavanın dibine azıcık sıvıyağ döküp kızdırıyoruz, üzerine kıymayı yayıyoruz, altını yüksek ateşte yakıp pişiriyoruz. Sonra kıymayı çevirip diğer tarafını pişiriyoruz ve kıymayı çatalla parçalıyoruz. Yoğurtlu köz patlıcanın üzerine döküyoruz. Bir teflon tavada da yağsız bir şekilde azıcık biber ve domatesi çevirttiriveriyoruz. Tabağın yanına iliştiriveriyoruz. Üzerine de tereyağı ve pulbiber yakıp döktük mü tamamdır afiyet olsun.

10 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

Hümeyra'cım ellerine sağlık olsun canım:)
oldukça lezzetli ve şık görünüyorlar:))
sevgiler..
mutlu günler balım:)

mintinin dünyası dedi ki...

off canısı yapılırmı bu...
ellerine sağlık.
nasıl bir lezzet bu.
en sevdiğim
en beğendiğim.
sevgiler...

hanife dedi ki...

Eline sağlık Hümeyracım pek bir güzel görünürlar

Narince dedi ki...

Zaten patlıcan özlemekten helak oldum, yapılmaz ki!

Osmanlı Oto Lastik dedi ki...

En sevdiğim sebze..Ellerine sağlık çok güzel görünüyor..

anneminkizıyim dedi ki...

Hiiim cok severim ali naziyi ellerine saglik cok güzel olmus, ellerine saglik canim,
sevgiler...

Limon çiçekleri dedi ki...

Canım ellerine sağlık bu lezzet şöleni için.Enfes görünüyor.sormak istediğim acaba küçük zar büyüklüğünd doğranmış etlede yapılırmı nasıl olur?

PaSaSofraM dedi ki...

ayyy tam nazik olmus ya :) bayildim ellerinize saglik

humeyra dedi ki...

Yorumlarınız için teşekkür ediyorum. İnsan okudukça mutlu oluyor. Limon çiçekleri, bu işin ustası değilim ama bence zar şeklinde etle de olur, hem de güzel olur, döner gibi.

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Günaydın Hayırlı Günler,Cumanız Mübarek Olsun,Sağlıklı,Huzurlu,Mutlu ve Bereketli Günler Dilerim

YORUM:Ellerinize ve Yüreğinize sağlık Güzel Paylaşımlarınıza teşekkür ederim.ALLAH Emeklerinizi Ziyan Etmesin.Herzaman Yorum yazmayıp,günaydın mesajı ve şiirle geçiştirdiğim için özür dilerim,Umarım Kızmıyorsunuzdur...

Şükrü Yılmaz
Antakya-HATAY

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.com
http://www.facebook.com/sukruyilmaz.net

Bilgisayar Olarak

Bilgisayar olarak kullanmış bir gölü
Selçukluya pragmalar taşıyan Gazali
Bir ilk aptallığı düğüm sayarak
Yadsımış dört yanı hep yukarı bakmış

Bu yüzden önündeki ayna kırılır kırılmaz
İntihar etti sayılmış tasavvuf ehli
Yine bu yüzden doğduğu an
Kaymaya başlamış Osmanlı yıldızı

Baktım yeri toparlıyor ayak izleri
Keşke yalnız bunun için sevseydim seni

Cemal Süreya
http://www.siirdefteri.com/?sayfa=siir&siir_id=409

Related Posts with Thumbnails