7 Nisan 2010 Çarşamba

Zulbut - Kaldirik - Hotan - Isbıt - Tomari


Merhabalar,
Bugün Taze Nane'de zulbut tarifi görünce, hala bizim zulbut tarifini vermediğim aklıma geldi. Biz bu sebzeyi çok severek yiyoruz. Annemlerin memleketi Alaplı'da bu otun adı zulbuttur. Ereğli de ismi Hotan. Baba tarafım, yani Düzce tarafları bu ota kaldirik derler. İsmine ne derlerse desinler, güzel bir ot kendisi. Mor çiçekli, pürüzlü yapraklı, etli köklü bir bitki. Çiçeklerine kadar herşeyiyle birlikte giriyor tencereye.
Annem seviyoruz diye 2 kg almış gelmiş, temizle temizle bitmedi, derken yıka doğra... Hızla tükettik gerçi. Yemesi güzel oluyor. Ama ben size 1 kg luk tarif veriyorum. Yeterli olacak.

Malzemeler:
Yarım çay bardağı sıvıyağ
3-4 Adet iri soğan
Yarım baş sarımsak
1 Yemek kaşığı salça
1 kg zulbut
2 Yumurta
Tuz
Karabiber

Zulbut dediğimiz otun kök kısımlarını temizliyoruz ve sonra otu bir güzel yıkıyoruz. Temizlerken eldiven takmanızı öneririm, insanın parmak uçları kına yakmış gibi boyanıyor. Yıkadığımız zulbutu doğruyoruz. Bir tencerede tuzlu suda yumuşayana kadar haşlıyoruz. Haşladığımız zulbutu süzüyoruz ve süzülmüş olanı da elimizle sıka sıka iyice süzüp alıyoruz. Zulbut beklesin, şimdi sıra soğanda. Soğanları yemeklik küçük küçük doğruyoruz. Sarımsakları da soyup mini mini doğruyoruz. Bir tencereye yağı ve soğanı alıp soğanları öldürene kadar pişiriyoruz. İçine salçasını ilave edip bir iki karıştırıyoruz ve zulbutu, sarımsağı, tuzu, karabiberi ekliyoruz. Zaten hepsi pişmiş olduğundan tatları karışsın diye çok az daha pişirip içine yumurtaları kırıyoruz ve karıştırıyoruz. Yumurtalar da pişince hazır. Afiyet olsun. 

3 yorum:

kalpkurabiye dedi ki...

canım değişik birşeye benziyor bizimkilerde kesin biliyordur bu otu bizde kastamonuluyuz yakınız zonguldağa:))

nesrin dedi ki...

Bahar tazeliginde bir emege benziyor.Elinize saglik.
Hümeyracim,benim blogda tülbent resmine basarsan elisi bloguma gidiyorsun.Oraa cok begenecegini umdugum bir widget ekledim.Mutlaka bak.Sevgiler...

gulayce dedi ki...

hayırlı cumalar canım
canım sizin zulbut bizim kastamonuda ısbıt yapılışı aynı ben sadece sarımsak katmıyorum sanırım öylede güzel olur deneyecem geçen aldım dip firize koydum sakla smanı gelir zamanı hesabı şimdiden kışa hazırlık biz bunun yapraklarından dolmada yaparız tere yağlı ve sütlü içinede hamur karıp (kek hamuru kıvamında tuzlu baharatlı bir hamur)koyarız o da çok nefis olur ay canım çekti hadi neyse svgiler canım

Related Posts with Thumbnails