23 Şubat 2010 Salı

Sıkma

"Sıkma yapıcam" dediğimde ilk tepki hep "Sıkma da neyin nesi?" oluyor. İşte böyle güzel birşey. Bayat ekmekleri  değerlendirmenin en lezzzetli hali. İlk yediğimin içinde hellimli soğanlı bir iç vardı. Evde bayaa bayat ekmek birikmiş. Bu akşam iki ölçü sıkma hamuru yaptım ve birazına etli iç, birazına da kaşarlı iç hazırladım. Her üçü de güzel oluyor. Etlisi etli dürüm tadında. Tavsiye ederim.

Malzemeler:
Hamuru:
Yarım bayat ekmek
1 paket kabartma tozunun üçte biri
6 Kaşık un (Tepeleme)
Tuz

Üzeri için:
Tereyağ

Bayat ekmekleri suya koyuyoruz ve orada iyice ıslanacakları kadar bekliyorlar. Sonra elimizle suyunu sıka sıka ekmekleri sudan alıyoruz. Adını da buradan alıyor herhalde. Ekmeklere kabartma tozu, tuz ve un ekleyip ele yapışmayacak bir hamur elde ediyoruz. Unu ihtiyaca göre ilave edebilirsiniz. Mandalina büyüklüğünde bezelere bölüyoruz hamuru. Her bir bezeyi kuru bir zeminde yapışmadan açabilmek için altına üstüne biraz un serpip merdane ya da su bardağı yardımıyla tabak büyükllüğünde açıyoruz. Teflon tavada ya da saç üzerinde (yağsız) iki tarafını da çevirerek pişiriyoruz. Pişen sıkmaların arasına arzu ettiğimiz harçtan arzu ettiğimiz kadar koyup sıkmayı dürüm gibi sarıyoruz. İçimiz, peynirli bir iç ise, sıkma pişince sıcakken tek yüzüne çok az tereyağı sürüyoruz. Sıcağıyla eriyor zaten. Peynirli içi sonra koyuyoruz. İç, etli olacaksa tereyağına gerek yok, tadını ağırlaştırır.Yanına ayranla yiyoruz arkadaşlar. Daha önce hazırladığım içleri sizlere alternatif olsun diye yazıyorum.

Etli içi (1 ölçü sıkma hamuru için):
Et kavurma (Eti bir tencerede harlı ateşte biraz sıvıyağ ile kavurun, suyunu salınca tuzunu, karabiberini ve pulbiberini ekleyin ve orta ateşte suyunu çekip yumuşayan kadar pişirin. Gerekirse dibi tutmasın diye çok az su eklersiniz.)
1 Soğan (Ay şeklinde doğranmış)
2 Biber (İçi temizlenmiş ve ince ince doğranmış)
10-15 Dal maydanoz (Kıyılmış)
1 Domates (İkiye kesilmiş ve ince ince dilimlenmiş)
Tuz
Soğan, biber ve maydanozu üzerine biraz da tuz atıp karıştırın. Sıkmaya önce biraz kavurma, sonra soğanlı katıktan ve iki ince dilim de domates koyup öyle sarın.

Kaşarlı içi(1 ölçü sıkma hamuru için):
2 Biber (Küçük doğranmış)
1 Domates (Küçük doğranmış)
100 gr kadar kaşar peyniri (Küçük doğranmış)
Sıvıyağ
Tuz
Bir tavada biberleri sıvıyağda biraz pişiriyoruz. Domatesleri ekleyip içine az tuz atıyoruz. Domatesler de pişiyor. Ocaktan almaya yakın kaşarı da ilave ediyoruz, eriyor. Sıkma pişince iç yüzüne önce çok az tereyağı sürüyoruz. Sonra kaşarlı harçtan arzu ettiğimiz kadar koyup sarıyoruz.

Hellimli içi(1 ölçü sıkma hamuru için):
1 Soğan (Yarım halka halinde doğranmış)
150 gr kadar hellim peyniri (Minik küpler halinde doğranmış)
3-5 Dal maydanoz (Kıyılmış)
Sıvıyağ
Tuz
Sıvıyağda soğanı öldürüyoruz. Hellimi de atıp biraz kızartıyoruz. Ocaktan alıp içine maydanoz ve tuz ekliyoruz. Sıkmalar pişince sıcakken önce bir yüzlerine çok az tereyağ sürüyoruz sonra bu harçtan koyup sarıyoruz. Afiyet olsun

2 yorum:

DATLIM dedi ki...

Süper! daha ne denir...hem mutfak ekonomisine katkı hemde leziz bir yemek :)ellerinize sağlık

Adsız dedi ki...

bende yarin kasat peynirli deniyecegim umarim guzell olur:-)

Related Posts with Thumbnails