28 Aralık 2009 Pazartesi

Lahana Sarması


Malzemeler:
1 Orta boy lahana (Göbeği yumuşakça olursa daha kolay sarılır)
1 Çay bardağı sıvıyağ
2 Soğan
1 Yeşil biber
1 Bardak pirinç
Çeyrek bardak Bulgur
2 Tatlı kaşığı nane
1 Tatlı Kaşığı pulbiber
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı kimyon
1 Yemek kaşığı salça
1 Domates
Bir tutam maydanoz
Tuz
Sarmanın Üst hizasına çıkacak kadar sıcak su
1 Tatlı kaşığı kadar tozşeker
Üzerine gezdirmek için sıvıyağ

Lahanayı sarmalık olacak şekilde haşlayın. Yaprak yaprak ayırınca daha iyi ama lahanayı yırtmadan ayırmak da kolay değil, o yüzden nasıl biliyorsanız öyle yapın diyecem de bilseniz zaten siteye girip tarif bakmazsınız. Üst yapraklar kolayca ayrılıyor. Onları ayırıp yumuşayana kadar haşlayın. Orta kısmı ayırmak pek kolay değil, o yüzden önce haşlayıp öyle ayırın bence. Lahananın tamamını tencereye sokmak da bir fikir ama o zaman üst yapraklar haşlanıp kendilerinden geçerken orta kısmı tam yumuşamaz.
Bir tencereye sıvıyağı alın ve içine yemeklik doğranmış soğanı ve biberi koyup kavurun. Yıkanmış bulgur ve pirinci ekleyip üzerine nane, pulbiber, karabiber, kimyon ve tuzu ilave edip biraz kavurun. Salçayı da ekleyip az daha kavurun.. En son miniminnacık doğradığınız domatesleri ilave edin. Az daha pişirip ocaktan alın. Pirinçler tam pişmemiş oluyor son haliyle, nasılsa sarıldıktan sonra pişecekler. Kıyılmış maydanozu da ekleyip karıştırıverin.
Lahana yapraklarının kök kısımlarını kesip içlerine biraz harç koyup sarın. Tencereye dizin. Üzerine biraz tuz ve şekeri serpin. Sıvıyağ gezdirin. Üst hizasına gelecek şekilde sıcak su ilave edin. Kapağını kapatıp ağır ateşte pişirin. Afiyet olsun.

Sarılamayan kök kısımlar ve ufak ya da yırtık yaprakları Kolay Lahana Turşusu yaparak değerlendirmenizi öneririm.

1 yorum:

aysenur dedi ki...

Bunu ananemden istiyorum. Listede emine sen ve annem vardi ama bunu gorunce aklima ananem gelio napiiim. Vah ya ananecim, arasam iyi olur onu bu bayram. Bana numarasini gondersene bi ara, hatta bi onunla dedemin bi de obur dedemin. Bi de ne biliim, kimin varsa, eserse ararim.

Related Posts with Thumbnails