22 Şubat 2010 Pazartesi

Yumurtalı Ispanaklı Pide

Bugün buzdolabını kontrol ettim. Ispanak vardı. Ama oruçluydum, canım pizza ya da pide tarzı birşeyler çekiyordu. Önce markete gidip eksikleri tamamlayıp pizza yapmayı düşündüm. Sonra minik misafirim gelince vazgeçtim. Zaten üşeniyordum da gitmeye. Minik misafirim anasınıfı öğrencisi Zeynep'le beraber oturduk. Bu durumda yapabileceğim tek şey, elimdekileri değerlendirmekti. Ben de ıspanakla pide yaptım, iftar vakti annemle pek büyük bir keyifle yedik. Annem, akşam eve girerken ıspanak pişirdim deyince bir üzülmüş, pideyi görünce sevindi, yerken bir daha sevindi. 3. dilimi yemesine mani olayım dedim, malum şekeri var, güya mani oldum ama bu sefer de Abdullah'ın tabağından, babamınkinden derken yine 3. dilimi yemiş oldu.

Mayalı hamurun tarifi yine Emine Beder'den. Tarif 30 santim çaplı yuvarlak bir tepsi için, 1 pizza tarifi. 4 veya 6 kişiyi doyurur. Üzerini de ben uyarladım, dolapta var olanlarla.

Mayalı Hamuru İçin Malzemeler (1 Pizzalık):

1 Yumurta
2.5 Su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 Çorba kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı süt yada su
Yarım paket yaş maya ya da 1 çorba kaşığı kuru maya
1 Tatlı kaşığı şeker
Tuz

Üzeri için:
Yarım çay bardağı zeytinyağı ya da sıvıyağ
1 Büyük soğan (Julyen doğranmış)
1 Diş sarımsak (İnce ince doğranmış)
750 gr Ispanak (Yıkanmış ve kökleri temizlenmiş)
Tuz
1 Çay kaşığı karabiber
 2 Çay kaşığı kırmızı biber
1 Çay kaşığı kekik

1 Su bardağı rendelenmiş kaşar
2 yumurta
1 Çorba kaşığı tereyağ

Sütü elimizi yakmayacak bir sıcaklıkta olacak şekilde ısıtıyoruz. Sıcağa yakın ılıklıkta oluyor. Bu sütle maya ve şekeri karıştırıyoruz. Ilık bir ortamda 15 dakika kabarmaya bırakıyoruz. Ben güzel kabarsın diye peteğin üzerine koydum. Petek çok yanmıyordu, ılık ılık kabardı.

Daha sonra mayaya, hamur için lazım olan diğer malzemeleri ekleyip bir güzel yoğuruyoruz. Ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamurun bulunduğu kabın üzerini kapatıp hamur iki katı kadar olana kadar mayalanmaya bırakıyoruz. Tabi ben çabuk mayalansın diye hamuru da yine peteğin üzerine koydum, 30-35 dakikada mayalandı.

Hamuru mayalanmaya bırakıp üzerinin malzemelerini hazırlamaya başladım. Soğanı zeytinyağı ile kavurun. Soğan kavrulunca içine ıspanakları ve sarımsağı katın. Tuzunu, baharatını ekleyin. Ispanaklar suyunu verip tekrar çekene kadar pişirin.

Yuvarlak tepsinizin altını biraz sıvıyağ ile yağlayın. Mayalanmış hamuru tepsiye yayın. Kenarları 0,5 santim yüksekçe olsun. Çatalla 10-15 yerinden delin hamuru.

Fırını 190 dereceye ayarlayın, ısınsın.

Hamur tepside beklerken ıspanaklar ılınsın. Sonra ılınmış ıspanakları elinizle sıka sıka fazla suyundan kurtarın ve hamurun üzerine yayın. Tepsiyi ısıtılmış fırına verin. 20 dakika pişsin.

Bu sırada 1 kaşık tereyağını eritin. Erimiş tereyağına 2 yumurta kırıp şöyle bir karıştırın.

Tepsiyi 20 dakika sonra fırından çıkarıp üzerine kaşar rendesi yayın ve yumurtalı tereyağlı karışımı dökün. Tekrar fırına koyun ve 190 derecede kaşar eriyip yumurta pişene kadar pişirin.

Dilimleyip servis edin. Afiyet olsun.

2 yorum:

Hayattan Azıcık dedi ki...

Öncelikle merhabalar,
İlk olarak porselen demlik etkinliğini GELİBOLU17 arkadaşımız açmış ben sadece 15 günde bir değişen ev sahibeliği görevini aldım.Gün gibi düşünün ama burada sadece insanlar birbirlerine yaptıkları tariflerle konuk oluyor.
Amaç sanıyorum ki hem herkesin bloğunuzdan haberdar olmasını sağlamak hemde blogcularla kaynaşmak.
Ben iki kere başladım ve sonra uzun süre ara verdim çünkü ne izleyenim vardı ne yorum yapanım sonra birsence arkadaşımız sayesinde herkese ziyaret gitmem gerektiğini anladım böyle böyle baya bir kişi tanıdım. Anlayacağım mimler hediyeleşmeler kaynaşmak için. İzleyici artması da yana kar elbet.
Bu arada hepimiz mutfağımızın şefleriyiz :) Kendine iyi bak sevgiler...

Hayattan Azıcık dedi ki...

Çayın yanında yenecek birşeyler olması şartı dışında istediğiniz zaman yaptığınız bir tarifle katılabilirsiniz.
Bu sefer geç oldu cevap kusura bakmayın :)
Esen kalınız...

Related Posts with Thumbnails