7 Nisan 2010 Çarşamba

Ölüm Korkusu

كُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ وَنَبْلُوكُم بِالشَّرِّ وَالْخَيْرِ فِتْنَةً وَإِلَيْنَا تُرْجَعُونَ

"Her can ölümü tadıcıdır. Sizi bir imtihan olarak hayr ile de, şer ile de deniyoruz. (Nihayet yine) ancak bize döndürüleceksiniz." (Enbiya 35 - Hasan Basri Çantay Meali)

Gece yarısı aklıma düştü. Ölücem, belki hemen şimdi. Ne yaparım, hazır mıyım ölmeye? Değil miyim? Yanıtı beni korkutuyor. Ya hazır değilsem ki hazır olduğumu düşünmüyorum. Bu düşünce uykularımı kaçırıyor.

Öss'ye girmeden önce çözemediğim çok az soru vardı, her sınavdan bir sürü puan alırdım. Öyle hazırdım.
Üniversitede hep en iyiyi ben yapmalıyım der en iyiyi yapardım. Öyle hazırlanırdım.
Misafir çağırınca yedi çeşit yemek hazırlıyorum. Öyle hazırlanıyorum.
Sevdiğim insan geleceği zaman öyle bir hazırlanıyorum.
Yakın zamanda düğünüm olacak diye almadığım çeyiz kalmadı, öyle hazırlandım.

Ama en önemli şeye bir türlü hazırlanamıyorum. Dünyaya geliş sebebimi sık sık unutuyorum. Sanki hiç ölmeyecekmişim gibi. Halbuki belki bu yazıyı bile bitiremeden ölme ihtimalim var. Sizlerin de bu yazıyı bile bitiremeden ölme ihtimalleriniz var. Hiç korkmuyor musunuz? Hepimize ölümü hatırlatmak maksadı ile bir kaç ayet yazayım da bari uykumun kaçması bir işe yarasın istedim. Hem de bu vasıta ile bir kaç kişiyi hayra yöneltmiş olursam sevap alırım da ölüme ufak da olsa bir hazırlık mahiyetinde olur. Yani kızmayın da sizin bu yazıyı okumanız ve buna bağlı olarak sevap işlemeniz üzerinden belki ben de bir kaç sevap alırım diye düşündüm :) Ne yapayım kendimi kurtarmam gerek, sizin kurtuluşunuza sebep olursam da kendimi de kurtarabilirim belki.

كُلُّ نَفْسٍ ذَآئِقَةُ الْمَوْتِ وَإِنَّمَا تُوَفَّوْنَ أُجُورَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَمَن زُحْزِحَ عَنِ النَّارِ وَأُدْخِلَ الْجَنَّةَ فَقَدْ فَازَ وَما الْحَيَاةُ الدُّنْيَا إِلاَّ مَتَاعُ الْغُرُورِ

"Her can ölümü tadıcıdır. Ecirleriniz (yapdıklarınızın karşılıkları) muhakkak kıyamet günü tastamam verilecekdir. (O vakit) kim o ateşden uzaklaşdırılıp cennete sokulursa artık o, muhakkak muraadına ermiş olur. (Bu) dünyâ hayaatı aldanma metâ'ndan başka (bir şey) değildir." (Ali İmran 185 - Hasan Basri Çantay Meali)

"Ölümü ve öldükten sonra kemiklerin ve cesedin çürümesini hatırlayın. Ahiret hayatını isteyen dünya hayatının süsünü terk eder" (Tirmizî, Kıyâme, 24; Ahmed b. Hanbel, I, 387).

Farkettiyseniz ayetlerde de hadiste de ana fikir aldatıcı dünya hayatı ve süsü. Sahip olduğumuz maddi şeyler değil bizi cennete sokacak olan. Manevi hasletlerimizin çokluğu götürecek bizi güzel olana. Çok güzel kek yapıyormuşum kime ne, o kekten bir fakiri de nasiplendirmedikten sonra. Yazıyorum da aslında bu yazdıklarım size değil, kendi nefsime. Nefsim bir dinlese sözümü, cennete gidecek, ama hep bir aldanıyor ne hikmetse. Bu yazıyı okuyanlar da belki bana dua ederseniz nefsimi adam etmem için, ne güzel olurdu.

رَّبَّنَا إِنَّنَا سَمِعْنَا مُنَادِيًا يُنَادِي لِلإِيمَانِ أَنْ آمِنُواْ بِرَبِّكُمْ فَآمَنَّا رَبَّنَا فَاغْفِرْ لَنَا ذُنُوبَنَا وَكَفِّرْ عَنَّا سَيِّئَاتِنَا وَتَوَفَّنَا مَعَ الأبْرَارِ

"«Ey Rabbimiz, doğrusu biz 'Rabbinize inanın' diye (insanları) imana çağıran bir davetciyi işitip hemen îmana geldik. Ey Rabbimiz, artık bizim günâhlarımızı yarlığa. Kusurlarımızı ört, canımızı da iyilerle beraber al»" (Ali İmran 193- Hasan Basri Çantay Meali)

Allah, hepimizi doğru yola iletsin ve affetsin.
Amin.

2 yorum:

emelce yemek dedi ki...

bazi geceler ayni dusunceler beni de sariyor,maalesef insan olumun ciddiyetini kavramis degil,biraz aklini kurcalayip daha sonra yerini yine dunyevi dusuncelere birakiyor.allah ibadetlerimizi yapabilmemizi nasip etsin.sevgiler

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ne tevafuk ikimizde de aynı konu ÖLÜM....

Related Posts with Thumbnails