25 Nisan 2010 Pazar

Un Çorbası

Şimdi efendim olaylar şöyle gelişti. Ananem, 4-5 gün önce ağır bir apandisit ameliyatı geçirdi. Allah'tan şu anda tehlikesi kalmadı. Hala hastanede, ama durumu iyiye gidiyor. Ben de aklımın bir köşesinde sürekli ananemleyim şu sıralar. Düşünüp dururken aklıma ananemin biz küçükken bize yaptığı un çorbası geldi. Çok severek yerdim. Bir keresinde yaparken görmüştüm. Tarifi tam bilmesem de "Yaparım ya" deyip yaptım. güzel oldu, becerdim :) Tabi ananem, un çorbasını sade yapardı, içine süt ve undan başka da birşey atmazdı ama ben azıcık birşeyler daha katayım dedim. Evde tavuk derisi vardı. O da nereden çıktı demeyin :) Durun, izah edicem. Bizim evde tavuk derisine bir tek ben ve annem rağbet ederiz, severek yeriz. Evde tavuk pişince, derilerini babamın ve kardeşimin tabaklarından alıp yerdik. Eee ama annem, ananemin yanında hastanede refakatçi, ben rejime girdim, tavuğun derisini yiyeceğime onun yerine bir ince dilim pasta yerim daha iyi :) İşte hal böyle olunca pişirdiğim terbiyesiz tavukların derilerini toplayıp buzluğa atmıştım. Ziyan olacak değil ya, tavuk bulyon yerine kullanırım diye düşünmüştüm. İyi de yapmışım, çorbaya lezzet kattılar. Siz de bulyon ya da tavuk eti kullanabilirsiniz. Gelelim çorbanın tarifine:
Malzemeler:
1 Su bardağı un
4 Çorba kaşığı su
Tuz

1 Su bardağından biraz fazla pişmiş tavuk derisi/ 1 Su bardağı haşlanmış, didiklenmiş tavuk eti/ 1 Adet tavuk bulyon

5 Su bardağı süt
2 Su bardağı su
Yarım çay kaşığı karabiber
Tuz
7-8 Dal dereotu (İnce kıyılmış)

İlk iş, bir tabağa 1 su bardağı unu alıyoruz ve üzerine biraz tuz serpiyoruz, 4 çorba kaşığı suyu katarken bir yandan 3-4 parmağımızla karıştırıyoruz. Şöyle resimdeki gibi birşey oluyor:
Tavuk derisini bir güzel ince ince doğradım buzluktan çıkarıp. Tabi siz tavuk etini didikliyor olacaksınız büyük ihtimalle bu aşamada :) Ya da bulyon kullanırsınız. Bu arada biz bulyon kullanmıyoruz. Babam, doğal değil deyip eve sokmaz.
Tencereye sütü ve 2 su bardağı suyu koyup kaynatıyoruz. Kaynamaya başlayınca taşmasın diye altını kısıp tuzunu atıyoruz ve un parçalarını elimizle yavaş yavaş kaynayan süte atıyoruz ve arada yapışma olmasın diye attıkça kaşıkla kibarca karıştırıyoruz. Hemen peşinden tavuğu/derisini/bulyonu da ilave ediyoruz. Karabiberini ekliyoruz. Tuzuna bakıyoruz ve ayarlıyoruz. Böyle un parçalarını ekledikten sonra altını biraz daha açıyoruz ve böyle 3-5 dakika, un kokusu gidene kadar kaynatıyoruz.
En sonda, çorbanın altını kapatınca kıyılmış dereotunu ilave edip karıştırıyoruz. Afiyet olsun.

10 yorum:

MERHABA dedi ki...

anneannenize Allah şifalar versin.Değişik bir çorba ellerinize sağlık bu arada davetiniz için teşekkür ederim.İlerleyen zamanlarda görüşmek üzere sevgiler....

esra dedi ki...

Eline sağlık hümeyracığım ..kaç yaşındasın sen tatlışım....25 yoksun anladığım kadarıyla....

kemalpaşatatlısı.com dedi ki...

Canım,
çorba çok güzel olmuş ve sen de çok güzel anlatmışsın:)) Ellerine sağlık. Bahsettiğin una biraz su ilave edip elimizle ovalayarak yaptığımız bu işleme biz, ovmaç (oğmaç)deriz, sütlü oğmaç çorbasını babaannem çok güzel yapar. Annene geçmiş olsun canım, sevgilerimle...

Hayattan Azıcık dedi ki...

Canım anneannene geçmişler olsun. Babaanneminde böyle bir çorbası var bende yapayım en kısa zamanda yayınlayayım. Ellerine sağlık...

emine ünal dedi ki...

Anneannenize acil şifalar öncelikle..

Benim çocukluğumdada un çorbamız meşhurdu,ama biz unu kavurup yaparduk kokulu kokulu olur,bu farklıymış eline sağlık..

Dipcik not:Bende çocukken tavuk derisine bayılırdım,köy çocuğuydum tavuklarda köy tavuğu çeke çeke yerdik,ama şimdi tavuk derileri vıcık vıcık artık yiyemiyorum:(Ama düdüklüde pişen o tavuğun içinde sadece bi tane taşlık ve ciğer olurduya,onu kapmak için yarış yapardık:))

kalpkurabiye dedi ki...

canımm ellerine sağlık nefis görünüyor:))

memolininannesi dedi ki...

corba yapmayı cok severım.. buda farklı bır tarıff bu arada gecmıs olsun. Rabbım acıl sıfalar versın

memolininannesi dedi ki...

sevgılı humeyracım. blog actıgımdan berı kendı kendıme yazıyorum ızlenımıne kapılmıstım. kımse okumayıncayazmak gelmıyor, yazmayınca kımse okumuyor dolaylı olaraka. ama tabıkı nazık bır skeılde ıadeı zıyaret sart ben bır suru blogu ızlıyordum yakın zamana kadar ama bır cogunu sıldım. sılmemeın amcı kesınlıkle karsılık alamamak degıl o blogdan artık zevk alamamaktı. zorakı olmuyor yanı.. bu arada nazıklıgın ve kıbarlıgın ıcın cok tesekkur ederım. borcumu gun gun odeyecegıme soz veryorum canım.. sevgıler canım

gül dedi ki...

çok komiksin ya. çorba nasıl olduki acaba?ananen iyi olmuştur inşallah.babanızada bravo diyorum.ALLAHA emanet olun.görüşürüz.

humeyra dedi ki...

Güzel oldu, annem ve ben beğenerek yedik. Denemenizi tavsiye ederim.

Related Posts with Thumbnails