6 Mayıs 2010 Perşembe

Depresyon-Çikolata İlişkisi...

Son yıllarda, çikolatanın Serotonin Hormonunun (Mutluluk hormonu) salgılanmasını artırdığı ve herkesin çikolata yemesi gerektiği yönünde haberler okuyup duruyorduk. Hatta abartılı bazı haberlerde, herkes hergün 40 gr çikolata yemeli vs yazıyordu. Biz de "Oh ne ala!" modunda bol bol çikolata yiyorduk. Bu tür haberler belki de çikolata satışlarını artırmayı planlayan firmaların işgüzarlığıydı. Ya da belki gerçeklik payı vardı, bunu bilemiyorum ama bu sabah okuduğum haber çikolata hakkındaki iyi niyetlerimi allak bullak etti.

Yapılan bu araştırma depresyon ile çikolata arasındaki ilişkiyi ortaya çıkardı...
Depresyondaki kadın ve erkeklerin daha fazla çikolata yediği ve yenen çikolata miktarının depresyonun şiddetine göre değiştiği bildirildi.

California Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Beatrice Golomb ve ekibinin yaptığı, "Archives of Internal Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmada bilim adamları, depresyon ilacı kullanmayan, kalp-damar ya da şeker hastalığı olmayan yaklaşık bin yetişkinin çikolata yeme alışkanlığı ve ruh hali arasındaki bağlantıyı araştırdı.

Katılımcıların bir haftada yedikleri çikolata miktarı belirlendi ve depresyon seviyeleri Epidemiyolojik Çalışmalar Merkezi-Depresyon Skalasına (CES-D) göre değerlendirildi.

Araştırmanın sonunda, şiddetli depresyonda olan kadın ve erkek katılımcıların, ayda yaklaşık 12 porsiyon (bir porsiyon yaklaşık 28 gram), depresyon belirtisi göstermeyen katılımcıların ise ayda 5 porsiyon çikolata yediği belirlendi. Orta şiddette depresyon geçirenlerin de ayda 8 porsiyon çikolata yediği görüldü.

Araştırmanın kısa bir dönemi kapsaması nedeniyle çikolatanın depresyon belirtilerini artırıp artırmadığını ya da azaltıp azaltmadığını anlamının mümkün olmadığını belirten bilim adamları, çikolatanın depresyondaki rolünün belirlenmesi için başka araştırmaların da yapılması gerektiğini vurguladı.

Araştırmada sütlü ve siyah (bitter) çikolata ayrımı yapılmadı.(Bugün'den Alıntı)
Henüz araştırmalar bitmiş değil. Yani çikolata yeyince mi depresyon başlıyor, depresyon başladıkça mı çikolata yeme isteği artıyor, bunlar net değil. Belki de depresyonla birlikte düşüşe geçen Serotonin Hormonu eksikliğini vücut, çikolata yiyerek telafi etmeye çalışıyordur, o yüzden depresyonla birlikte yenen çikolata miktarı artıyordur. Böyle ise çikolataya devam... Aksi halde (yani çikolatanın sebep, depresyonun sonuç olduğu halde) çikolatayla aramızı açmamız gerekecek. Araştırmaların devamını merakla ve çikolata yemeye devam ederek bekliyorum :)

6 yorum:

Unknown dedi ki...

Vücut eksikliği hissederse beyne sinyal gönderir demekk i bu da öyle birşey olsa gerek.

emine ünal dedi ki...

Ben bi oda dolusu yesem yinede bana fayda etmez:)))))))

Cahide dedi ki...

Ah canım helal olanı bir bulsakta yesek:(
Depresyonda veya değil yeniliyor işte.Ama bende bazı gıdaların abartıldığına inanıyorum.Her şey dozunda güzel...

gelibolu17 dedi ki...

HÜMEYRA MERHABA GÜLAYCE MESAJ ATTI BANA TELEFONDAN BİLGİSAYARI BOZULMUŞ,
TAMİR EDİLMESİ 2-3 GÜN SÜREBİLİR DEDİ,ARADIM BENDE KONUŞTUM BİZİM İÇİN SORUN YOK DEDİM.
EĞER SENİN İÇİNDE SORUN YOKSA ONUN BİLGİSAYARI DÜZELİNCE BAŞLASIN ETKİNLİĞE OLURMU CANIM...
O BİZE OLUNCA HABER VERİCEK...
AKŞAMDAN HABER VEREYİM DEDİMDE YAZI YETİŞTİRMEYE UĞRAŞMA....

SEVGİLER SELAMLAR...

susamcorekotuFeriha dedi ki...

YAŞASIN ÇİKOLATA YEMEK DEĞİL Mİ? YE HÜMEYRACIM YE AMA BU YAZIYI YAYINLAMAN ÇOK İYİ OLMUŞ 4 AYDIR ÇİKOLATA YEMEDİM DEPRESYONA DA GİRMEDİM YANİ ARAŞTIRMANIN SONUCUNU (BENDE ÇİKOLATA YEMEYEREK) BEKLİYORUM
SELAMLAR SEVGİLER

Sevde dedi ki...

Çikolatanın mutluluk verdiği bir gerçek. Şahsen her mutsuzluk anımda yardımıma koşar :) Ama yedikçe daha da isteten bir özelliği var, o yüzden her gün daha çok yiyor insan. Şiddetli depresyonda olanların ayda 336 gram yani yaklaşık iki paket çikolata yemeleri bana az bile geldi, üç günde bir paket bile bitirebiliyor insan bazen :)

Related Posts with Thumbnails