Merhabalar, bugün sizinle çok farklı bir lezzet paylaşmak istiyorum; incir uyutması... Arkadaşımın annesi sık sık yapardı, tabi o zamanlar sadece yemesini biliyordum ve ne hoş bir muhallebi diye düşünüyordum. Meğer muhallebi değilmiş. Bir gün pasta bakayım diye Cafe Derin's te dolaşırken tarifine rastladım. Artık hem yemesini hem yapmasını biliyorum :)
Öyle kolay ve öyle sade ki yapılışı, süt ve kuru incir varsa evinizde tamamdır. Sütü bir güzel kayanatıyoruz. Ben 4 su bardağı süt kaynattım. İncirleri incecik kıyıyoruz, 12-13 kuru incir kıydım. Sayısı çok da önemli değil. 2 fazla, 1 eksik çok da farketmiyor. Kaynamış sütten birazını alıp bu sütle kuru incirleri ılıştırıyoruz. Sonra kuru incirleri tenceredeki sıcak süte ekliyoruz. Tadına bakıyoruz. Şekeri az ise şeker ekliyoruz. Bu tatlıyı ilk yaptığımda incirler ballı idiler, şeker ilavesine gerek kalmamıştı. Bu defa içine 3 yemek kaşığı tozşeker ilave edip karıştırdım. Sonrasında incirli sütü kaselere bölüştürüp kaselerin üzerini bir tepsiyle ya da streçle örtüyoruz ve yoğurt mayalar gibi sarıp sarmalıyoruz, sofrabezi, havlu, battaniye, ne varsa artık... İncirler örtülerin altında beklerken sütü mayalıyorlar ve süt muhallebi gibi bir kıvam alıyor. Arada bir açıp bi kontrol edin, kıvamını almışsa hazır, almamışsa biraz daha uyusunlar örtülerin altında. Hazırsa kaseleri soğutun.
İşte böyle harika lezzetleri var Türkiye'nin ve bizim yarısından bile haberimiz yok. Bu tarifle beni tanıştırdığı için Zehra Hanım'a da çok teşekkür ediyorum. Ramazan'da misafirlerime de yapmayı planlıyorum. Şerbetli tatlıyla pek aram yok, iftar sonraları da ağzım tatlı arıyor. Sütlü tatlı gibisi var mı? Böyle ilginç ve güzel başka tarifler biliyorsanız lütfen beni de haberdar edin.
8 Şubat 2011 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
15 yorum:
Adını çok duydum ama yemek kısmet olmadı.Ellerine sağlık canım.En içten sevgilerimle...
canımm ellerine sağlık olsun..
Zehra Hnaım' ın tarifleri harikadır zaten...
bu tarif de pek güzel olmuş..
bende bu tarifi kitaplarimin birinde okuyup merak etmisdim.. ama yapmak daha kismet olmadi malesef..
cok nefiss görünüyorlar! ellerine emegine salgik..
cici sevgiler
İncire bayılan biri olarak kesin severim ben bunu, en kısa zamanda denemem lazım.
Ne kadar farklı ve güzel bir tarif ..
Ellerinize sağlık..
Bende bu tarifi hep belgesellerde görürdüm ama hiç denemedim.Yöresel olan herşey kabulümdür.Ellerine sağlık canım...
Adını hiç duymadım ama sevdiğim malzemeler ve yapımı kolay,mutlaka deneyeceğim,sanırım çocuklarım da severler,teşekkürler paylaşım için,bu arada 62. Porselen demlik çay saati etkinliği için sizin ve o güzel ziyaretçilerinizin tariflerini bekliyorum,sevgiler
http://cafemis.com
http://cafemis.blogspot.com
Çok ilginç bir tarif, daha önce gördüm ama ayrıntısını okumamıştım, çok merak ettim. Afiyetler olsun.
Sevgiler.
Evet Zehra yaptığında benim de pek ilgimi çekmişti, bugün yine yapayım bari))
Hümeyra,inşallah kısmet olurda tadarsın yemeklerimden,,,beğenmezsen yazarsın güzel olmamış diye:)
İşkembe çorbası,çok güzel yapıyorum övünmek gibi olmasın,öğrendim artık,Kayınpederim aşçı,eşimde aşçı olunca,işte bende biraz kapıyorum bişeyler:)))
öperim seni canım,beklerim yolun düştüğünde,yada özel olarak gel kısss,sevgiler,selamlar...
Ellerine sağlık,hiç duymadığım bir tarif,eminim çok güzeldir,sevgiler,selamlar
günaydin canim..ben aslen Egeliyim ama esim evet Kocaeli/Izmit`den :) siz kocaelinin neresindensiniz? ..
hyirli günler diliyorum...
İncir uyutmasını bir arkadaşımdan öğrenmiştim.Nefis görünüyor!
Ellerine sağlık Hümeyra kardeşim.
Kalbi sevgi ve selamlarımla
en kısa zamanda denemem lazım demiştim bugün kısmet oldu denedim iyi ki denemişim tekrar teşekkürler.
Beğenmene sevindim :)
Yorum Gönder