12 Kasım 2009 Perşembe

Elmalı Ay


Bu kurabiyeleri Kıbrıs'ta iken yapmıştık. Fotoğraf çok eski fotoğraf, en az 3 senelik. Cahit Amca'nın bize verdiği masanın üzerinde, Filiz'in Havva'ya hediye ettiği tabakta elmalı aylarımız... Sağolsunlar Cahit Amca ve Emine Teyze, bizim için ev sahibinden çok akraba gibiydiler. Arada gelip kontrol ederler, bir ihtiyacımız var mı diye sorarlardı. Hala telefonda da olsa görüşüyoruz. Geçen gün de rüyama girdiler, hayırdır inşallah. Evlerinin önüne duvar örüyorlardı. Neyse konumuza dönelim, yoksa bahçedeki eriklerden girip tavuklardan çıkacağım, anlatacağım da anlatacağım. İyice konum dağılacak. Sonra topla toplayabilirsen.

Malzemeler:

İçi:
2 Orta boy elma
8 Kaşık tozşeker
2 Çay kaşığı tarçın

Hamuru:
1 Paket margarin
3 Kaşık yoğurt
1 Paket kabartma tozu
1 Paket vanilya
4 Kaşık pudra şekeri
3,5-4 su bardağı un

Üstü:
Pudra şekeri

İlk önce içini hazırlayalım. Elmaları soyup çekirdeklerini temizleyip rendeleyelim. Bir tavada, elmaların içine tarçın ve şekeri ilave edip pişirelim. Elmalar önce suyunu salıyor sonra geri çekiyor. Hazır olunca altını kapatıyoruz.

Hamur malzemelerinin hepsini karıştırıyoruz, hamur haline getiriyoruz. Dikkat edeceğimiz şey, margarin buzdolabından yeni çıkmış olsun. Kulak memesi dedikleri kıvamı elde etmemiz gerek. 3,5 ya da gerekiyorsa 4 su bardağı un yeterli oluyor. Hamura iki usülle ay şekli verebiliriz. Benim yaptıklarım aslında resimdeki gibi olmuyor, yapınca inşallah onları da eklerim. Benim yaptığımda hamur parçalarını elimizle 12-13 santim çapında yuvarlak açıyoruz, içlerine elmalı harçtan koyup yuvarlıyoruz ve kenarlarını biraz kıvırınca ay oluyor, bir kadın gibi yumuşacık hatları oluyor, çok cici görünüyor ve bir ya da iki kurabiye bir kişiyi tatmin edecek kadar iri oluyor. Resimdeki ise Havva'nın usülü. Yaklaşık 17-18 santimlik yuvarlaklar açıyoruz. Yuvarlağı pasta keser gibi dörde kesiyoruz, çeyrek dairelerin her biri bir kurabiye oluyor. Çeyrek dairenin yuvarlak kısmına harçtan koyuyoruz ve sivri kısmı üstte kalacak şekilde sarıyoruz, kıyıları hafif bükünce ay oluyor.

Ayların hepsini yapıp fırında 200 derecede pişiriyoruz. Fırından çıktıklarında sıcakken üzerine pudra şekeri serpiyoruz. Soğuyunca yiyoruz, bu kısmı anlatmama zaten gerek, biliyorsunuzdur. Afiyet olsun.

3 yorum:

aysenur dedi ki...

Yummy! Kubra'cim yillardir benden bunu yapmami istior. Bushra ile Aileen diye bir arkadas gelior die internetten deneyip yapmak istedik. Once Bushra tereyagini yakti, sonra iki tarifi karistiralim derken tarifi imkansiz bir beceriksizlik ornegi sergilemis olduk, hehe :D

Ama neyse ki yabanci arkadas orijinalinin nasil oldugunu bilmiyordu, ordan yirtmis olduk :D

Adsız dedi ki...

bugün denedim, çok güzel oldu.

humeyra dedi ki...

Afiyet olsun. Şule, sensin di mi adsız?

Related Posts with Thumbnails