15 Kasım 2009 Pazar

Patatesli Börek



Bu böreği annem yaptı, çok güzel oldu. Biraz acelem olduğu için hemen tarife geçeyim.

Malzemeler:
6 Yaprak yufka

Yufkaların içlerine sürmek için:
1 Çay bardağı kadar sıvıyağ

Böreğin üstüne sürmek için:
2 Yumurta sarısı
Yarım çay bardağı sıvıyağ

Böreğin içi için:
Yarım subardağı sıvıyağ
2 Büyük boy soğan
1 Yemek kaşığı salça
2 Büyük+1 orta boy patates
Yarım demet maydanoz
2 kibrit kutusu kadar peynir (Katığın yarısı için)
Tuz
1 silme çay kaşığı karabiber
1 silme çay kaşığı pulbiber
1 tepeleme çay kaşığı nane

Önce böreğin içini hazırlıyoruz. Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvıyağda kavuruyoruz, içine 1 kaşık salça, tuz ve baharatları da ilave ediyoruz. Rendelenmiş patatesleri de ekliyoruz ve patatesleri de biraz pişiriyoruz, ama iyice pişmiyor, nasılsa fırında da pişicek. Altını kapatıp içine yarım demet de maydanoz ekliyoruz. Annem katığı ikiye böldü, böreğin bir kısmı da peynirli-patatesli olsun istedi, katığın yarısına 2 kibrit kutusu kadar peynir ekledi. Şimdi katık hazır. Yufkaları ortalarından ikiye kesiyoruz, Bir bütün yufkayı sarınca börek kalın oluyor ve rahat pişmiyor, o yüzden yufkaları yarım yarım sarıyoruz, içleri daha güzel pişiyor. Yarım yufkayı önümüze yaydık, üzerine biraz sıvıyağ damlatıp yayıyoruz, börek içinden koyup yayıyoruz ve sarıp tepsiye dolayarak yerleştiriyoruz. Diğer yufkaları da aynı şekilde sarıyoruz. Hepsini tepsiye doladıktan sonra 2 yumurta sarısı ve biraz sıvıyağı karıştırıp böreğin üzerine sürüyoruz. 175 derecede ısıtılmış fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails