8 Kasım 2009 Pazar

Patlıcanlı Börek

İlk duyduğumda patlıcandan börek yapılınca güzel olmaz ki diye düşünmüştüm. Ama oluyormuş. Havva birşeye güzel diyorsa büyük ihtimalle o şey güzeldir zaten.

Malzemeler:

Hamuru:
2 Çorba kaşığı toz maya
2 Su bardağı kadar ılık su
8 Su bardağı un
Tuz
1 Pakete yakın tereyağı
Su

İçi:
3 Kaşık sıvıyağ
3 Adet patlıcan
1-2 Adet soğan
3-4 Adet sivri biber
1-2 Adet domates (evde varsa)
1 Kaşık salça
Karabiber
Pulbiber
Tuz

Mayayı bir kaba koyup içine 2 su bardağı ılıtılmış suyu ekliyoruz, kabarmaya bırakıyoruz. Köpük köpük kabarıyor. Tabi burada ılıklığı önemli. Serçe parmağımızı yakmayacak ama çok da ılık olmayacak.
Bu arada bir tavada tereyağını eritiyoruz, birazını böreğin üstüne sürmek için kenara ayırıyoruz.
Maya köpürdükten sonra içine un ve tuz ekleyip yoğuruyoruz. Biraz daha su eklemek gerekiyor tabi. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamuru ikiye bölüp yarısını fırın tepsisi büyüklüğünde açıyoruz. Açtığımız hamurun üzerine erimiş tereyağının yarısını döküp yayıyoruz, hamuru rulo şeklinde sarıyoruz. Diğer yarısını da aynı şekilde tereyağlayıp rulo şeklinde sarıyoruz. Hamurları yarım saat buzdolabında bekletiyoruz. Hamurlar buzdolabında beklerken biz de patlıcanlı içi hazırlıyoruz. Soğanları ve biberleri küçük küçük doğruyoruz ve sıvıyağda pişirmeye başlıyoruz. Patlıcanları küp küp doğruyoruz ve soğanların üzerine ekliyoruz, beraber pişmeye devam ediyorlar. İçine bir kaşık salça, tuz, biraz karabiber ve biraz pulbiber ekliyoruz. Domatesi de ekleyip hepsi birlik pişince ocaktan alıyoruz. Hamurları buzdolabından çıkarıp yarısını tepsiye yayıyoruz. Üzerine patlıcanlı harcı yayıyoruz. Diğer hamur rulosunu da açıp tepsinin üzerini kapatıyoruz. Tepsideki hamuru kare kare kesiyoruz. Üzeri için kenara ayırdığımız ayırdığımız margarini böreğin üzerine sürüyoruz. 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarınca böreğin üstü çok kuru olmasın diye böreğin üstünü ellerimizle hafifçe ıslıyoruz. Çok soğutmadan yemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails