3 Aralık 2009 Perşembe

Etli Maklube


Herkesin mutlaka denemesi gereken bir yemektir maklube. Vereceğim ölçülerle 8-10 kişi rahat doyar. Yemek, ortadoğunun meşhur bir yemeği. Aynı tepsinin etrafına oturup topluca maklube yemek gibisi yok.

Malzemeler:
1 kg kuşbaşı et (Biraz da et yağı lezzet katıyor)
1,5 Çaybardağı sıvıyağ
1-2 Diş sarımsak
Pulbiber
Karabiber
Tuz
2 Orta boy patates
1 Havuç
1 Küçük patlıcan
2-3 Sivribiber
1 Domates
Kızartmak için sıvıyağ
2 Bardak pirinç
Su

İlk önce 2 bardak pirinci güzelce yıkıyoruz. İçine biraz tuz ilave edip üzerine sıcak su döküp şişmeye bırakıyoruz.
Bir tencerede 1 kg kuşbaşı eti kavuruyoruz. İçine 1,5 çay bardağı sıvıyağ ve baharat ve tuz ekliyoruz. 1-2 diş sarımsak ekliyoruz, lezzet katıyor. Etler iyice yumuşayana kadar ara sıra içine ihtiyaca göre ılık su ekleyerek pişiriyoruz. Etler pişince ocağı kapatıyoruz ve tencereyi kenara alıyoruz.
Patatesleri soyup küp küp doğruyoruz. Patlıcanları ve havuçları da küp küp doğruyoruz. Biberleri ufak ufak doğruyoruz. Hepsini sırayla tuzlayıp kızartıp ayrı tabaklara alıyoruz.
Temiz, yayvan ve çok yüksek olmayan bir tencerenin en altına kavrulmuş etleri yayıyoruz, etin dibinde kalan yağını da dökün. Pilav bu yağla pişecek. Etlerin üzerine kızarmış patatesleri yayıyoruz. Onun üzerine de sırayla havuçları ve patlıcanları serpiştiriyoruz. En üzerine de domatesleri dilimleyip diziyoruz. Sıcak suda bekleyen pirincin fazla suyunu döküyoruz ve pirinçleri de domateslerin üzerine döküp üzerini düzlüyoruz. En üste çok az karabiber, çok az pulbiber ve tuz serpip 1-2 kaşık da yağ döküyoruz. 3 çay bardağı kadar su ekleyip kısık ateşte pirinçler yumuşayana kadar pişiriyoruz. Arada kapağı açıp pirinçleri ve suyunu kontrol edin. Gerek oldukça üzerine su ilave edin. Pirinçler pişince tencerenin dibinde su var mı diye kontrol edin. Tencereyi hafif yamultup kenarında su birikip birikmediğine bakın. Birikmiyorsa ocağın altını kapatın. 1-2 dakika dinlendirdikten sonra büyük bir tepsi bulun. Tepsiyi tencerenin üzerine kapatın ve tencerenin altından ve tepsinin üzerinden tutup dikkatlice tencereyi ters çevirin.
Salatanızı hazırlayın. Marullu salata çok iyi yakışır. Tepsiden tencereyi alınca pilavın etrafını salata ve yoğurtla süsleyin. Bu pilav salata ve yoğurtla güzel oluyor. Afiyet olsun.

3 yorum:

elif dedi ki...

resim yayınlamakla olmaz.en iyisi sen maklubeni yap akşama bizi davet et:))

humeyra dedi ki...

Yaparım tabi size de. Keşke erken okumuş olsaydım bu notu. Yapıp yedirmiştim bile maklubenizi.

aysenur dedi ki...

:D :D :D Aslinda bu dudaginin kenari yamulmus, pis bir gulustu. Bundan yap banaaa :D Ehehehe

Related Posts with Thumbnails