1 Şubat 2010 Pazartesi

İrmik Helvası


Tarif Oktay Usta'nın. Palıcan Kebap'ın yanına yapmıştım bunu fi tarihinde. Bir ahçı olarak güveniyorum kendisine. Kitaplarını da almak istiyorum da bir türlü sıra gelmedi. Neyse ki internette her tarifi var.



350 gram kalın irmik (2 su bardağı)
165 gram sade yağ (3/4 su bardağı)
420 gram toz şeker (1 + 3/4 su bardağı)
875 gram su ya da süt (3 + 1/2 su bardağı)
1/2 kahve fincanı çam fıstığı  (Ben bunun yerine 1 kahve fincanı ceviz koydum, o yüzden şeker miktarı çok çok az eksik kaldı sanırım, yani demem o ki tarife birebir uyarsanız daha lezzetli olur. Yarım kahve fincanı ceviz koyun.)


İrmik helvası tarifi
Bir tencereye; üç çeyrek bardak tereyağı koyarak hafifçe kızdırmalı, sonra kızdırılmış bu yağa; yarım kahve fincanı çam fıstığı ile 2 bardak kalın irmik katarak, fıstıkları hafifçe pembeleşip de irmiğin meyanesi gelinceye kadar bunları ortadan daha az ısıdaki ateşte 40-50 dakika durmadan karıştırarak kavurmalıdır. Meyane demek irmiğin 40-50 dakika içinde yanmadan hatta fazla esmerleşmeden kıvamında pişmesi demektir.  (Çok kısık ateşte kavurduğum halde bana 25 dakika kavurma süresi yeterli geldi. Belki de ocağımız o gün coşmuş ve hevesle yanıyordu, kısık hali bile kendinden geçmişti. Bilemiyorum ama işte 25 dakika yetti bize. Ya da belki ufak ocağın kısık ateşinde kavursam 40 dakika olacaktı ama büyük ocağın kısık ateşi ile 25 dakika yetti)
İrmiğin meyanesi gelince buna 3.5 bardak kaynar bir halde su ya da süt katmalı ve iyice karıştırdıktan sonra bir 3 çeyrek bardak da toz şeker katarak tekrar karıştırmalı, sonra da tencerenin kapağını hafifçe kapatarak hafif bir ateşte 20 dakika kadar demlendirilmelidir.
Bundan sonra tencereyi ateşten alarak, yarım saat kadar ılınmaya bırakmalı ve helvayı iyice bir karıştırdıktan sonra tabağa almalı ve servis yapmalıdır.

Hiç yorum yok:

Related Posts with Thumbnails