22 Şubat 2010 Pazartesi

Karışık Pizza


Kim demiş pizza yemek sağlıksız diye? Besin deposu, besin. Hem de her türlüsünden, protein (sucuk, yumurta), karbonhidrat (mısır, un), vitamin (yeşil biber, domates), yağ, mineral (tuz)... Adı çıkmış bir kere pizzanın, miktarını abartmadıktan sonra evde yapılmış herşey sağlıklıdır. Dışarıyı bilemem, hangi hamuru hangi katkı maddesi ile ne kadar zaman bekletiyorlar da hangi şartlarda yıkanmış bir tepside pişirip ne şekilde servis ediyorlar? Ama evde yapılmış her yiyecek, tepsi tepsi götürüp göbek yapmadıkça sağlıklıdır. Bir tepsi pizza 4 veya 6 kişiyi doyurur. Yakında tarifi ekleyeceğim.
Emine bu pizzayı bize Adapazarı'na gittiğimiz zaman yaptı. Çok güzeldi. Bu tarifteki mayalı hamurla daha sonra ben Yumurtalı Ispanaklı Pide yaptım, o da çok lezzetli oldu. Yani bu hamurla üst malzemesini istediğiniz gibi değiştirip arzu ettiğiniz pizzayı, pideyi hazırlayabilirsiniz.
Tarif Emine Beder'in. Kızkardeşim Emine, bu tarifi Yemek Günlüğüm'de bulmuş ve denemiş. Sitede tarif ayrıntılı izah edilmiş, o yüzden aynen oradaki haliyle ekliyorum pizzanın tarifini. Kardeşim mayalı hamurla yaptı bize pizzayı, sos olarak salça değil ketçap sürdü hamura ve siyah zeytin yerine yeşil zeytin kullandı.


Malzemeler (4-6 kişilik):

Mayalı Hamuru İçin Malzemeler (1 Pizzalık):

1 Yumurta
2.5 Su bardağı un
Yarım çay bardağı sıvıyağ
2 Çorba kaşığı yoğurt
Yarım çay bardağı süt yada su
Yarım paket yaş maya ya da 1çorba kaşığı kuru maya
1 Tatlı kaşığı şeker
Tuz
Mayasız Hamuru İçin Malzemeler (2 Pizzalık):

1/2 Paket margarin veya tereyağı
1.5 Su bardağı süt
1 Paket kabartma tozu
5 Su bardağı un
Tuz

Üzeri İçin (1 Pizzalık):

2 Çorba kaşığı ketçap ya da 2 çorba kaşığı yağ ile inceltilmiş 1 çorba kaşığı salça
1 Adet soğan
1 Adet domates
2 Adet sivribiber
Çeyrek kangal sucuk
1 Çay kaşığından biraz az karabiber
Yarım su bardağı çekirdeği çıkarılmış siyah zeytin (Kızkardeşim Emine yeşil zeytin kullandı.)
1 Su bardağı kaşar rendesi
1 Çay kaşığı tuz
Mısır (Kızkardeşim eklemiş, mısırı çok seviyorum, herkes eklesin bence)

*Mayasız hamur için üzerine olan malzemelerin iki katını kullanın.

Mayalı Hamurun Yapılışı (Bu hamurdan 1 pizza çıkıyor):

Sütü ısıtın. Süt elinizi yakmayacak bir sıcaklıkta olsun. Mayayı ve şekeri içine ilave ederek kabarması için yaklaşık 15 dakika bekleyelim.
Unu bir kabın içine boşaltalım. Ortasını havuz gibi açalım mayalı sütü, yumurtayı, yoğurdu, sıvı yağı ve tuzu ilave ederek yoğuralım. (Hamur bütün unları kaptan toparlamış olmalı. Kaptan kurtulmalı. Bunun içinde hamur bütün unu toparlamadan önce bir kaşık yardımıyla elinizdeki tüm hamuru kabın içine sıyırın. Elinizi kabın kenarındaki un ile hafifce unlayın. Bu aşamadan sonra hamur elinize yapışmayacaktır. Böylece yoğurmanız da kolaylaşacak.)
Hamur kabının ağzını örtüp ılık ortamda hamur iki katı olana kadar mayalandıralım. (Ben hamuru karmaya başlarken fırınımı 10 dakika kadar 100 derecede ısıttım. Kardığım hamuru bu fırının içine koydum. Fakat fırının kapağını kapatmadım. Böylece hamurum 30-35 dakika kadar bir sürede mayalandı.) (Bense Yumurtalı Ispanaklı Pide için bu hamuru hazırlarken hamuru peteğin üzerine koydum, petek zaten sürekli ılık durumda, üzerinde 30-35 dakikada mayalanıp kabardı.)

Mayasız Hamurun Yapılışı (Bu hamurdan 2 pizza çıkıyor):

Elenmiş unun ortasını havuz gibi açıp, içine yumurtayı, sütü, eritip ılıttığınız margarini, kabartma tozunu, tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım.
15 dakika hamuru dinlendirelim.

Pizza Tabanınızın Hamurunun Hazır Oluşundan Sonraki Aşamaları:

Üzerine koyacağımız malzemeleri doğrayalım. Soğan ve biber yemeklik olsun. Domatesin kabuğunu soyalım ve tavla zarı büyüklüğünde doğrayalım. Sucuğu önce boydan ikiye sonra 2 mm kalınlığında doğrayalım.
Tepsiyi çok az bir yağ ile yağlayıp, unlayalım.
Hamuru alalım ve tepsinin içinde yavaş yavaş elimizle açarak 25-30 cm capında bir yuvarlak hamur elde edelim.( Mayasız hamur daha büyük olduğu için ikiye bölün.) Bu boyutlarda bir yuvarlak tepsiniz varsa o daha da ideal. Kenarlarını 0.5 cm kadar yükseltelim.
Hamuru çatalla yaklaşık 10-15 yerinden batıralım.
Üzerine ketçapı yada sıvıyağ ile inceltilmiş salçayı sürelim.
Önce üzerine sucukları dizelim.Sonra soğan, domates, biberi ve siyah zeytinleri üzerine serpin. Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kenarları kızarana kadar 20 dakika pişirin. Tepsiyi alın ve kaşarları üzerine serpin. Tekrar tepsiyi kaşarlar eriyene kadar fırınlayın (Fırın sıcaklığı aynı). Sıcak olarak servis yapın.

2 yorum:

aysenur dedi ki...

Bunu Emine'den talep ediyorum. Hep devletten beklenmez ki dime? :P O da pizza ve pasta yapsin, daha ona pasta secicem. Bide duydum mantar corbasi cok guzelmis, oyle diiirler.

Unknown dedi ki...

PİZZA NEFİS GÖRÜNÜYOR.
SEVGİLERİMLE...

Related Posts with Thumbnails