9 Şubat 2010 Salı

Mahlepli Simit Kurabiye (Kandil Simiti) ve Tuzlu Bisküvi

Herkese günaydın. Güzel bir gün... Dışarısı soğuk ve gri ama içim nedense sıcak ve renkli bugün. İlkbaharı erken getirdim içime. Sabahtan beri dilimde Teoman'nın Mavi'si, mırıldanıp duruyorum. Bloğum yemek bloğu ama kim demiş buraya şarkı yazamam diye? "...Mutluyum diyorum kendime sağım solum önüm arkam her yer mavi mavi..." Bak işte, yazdım bile.
Üzerimde tatlı bir tembellik var. Bu tembelliği atabilsem, kışın sonu gelmişken indirim sezonunu fırsat bilip kendime güzel bir manto bakmaya çarşıya çıkıcam ama mantosuz bile mutluyum. Hayırdır inşallah. İnsan böyle fazla mutlu olunca bile endişe ediyor mutluluğunun sonu hayır olacak mı diye. Halbuki bıraksa daha da mutlu olacak. Hep bir endişe, hep bir korku. Deli miyiz neyiz?
Neyse, bloğun konusuna dönelim: Yemek.
Bugün size çok kolay ama çok güzel bir kurabiye tarifi vericem. Hey sen! Bu satırları okuyan insan. Bak, söylemedi deme, bu kurabiye gerçekten güzel. Tabaktaki kekle zaten dün tanıştınız. Emine'nin Kakaolu Kek (Muffin)i. Diğerleri de benim kurabiyeler. Yani tarif benim ama tabaktakileri öyle güzelce yapan Emine. Ben alttakileri yapmıştım ama şu bahsettiğim tembellik yüzünden bir türlü koyamamıştım bloğa resimlerini. Bu güzel kurabiye tarifini vakti zamanında (ki çok bir eski zamandır, taa ortaokul yılları sanırım) yanlış hatırlamıyorsam Ümmühan'dan almıştım. Tuzlu simit tarifi aslında ama ben bunları çoğu kez evde susam yokken susamsız yapıyordum. Mücahit Eniştemiz (Aslında üniversitede sınıf arkadaşımdı, nereden nereye? :)) de çok beğenmiş, O yüzden Emine sık sık yapıyormuş. Abdullah susamsız halini daha çok seviyor. Ben susamlı haline bayılıyorum. Demem o ki hamuru hazırlayıp aynı hamurdan iki türlü birden yapın, millet de sizi iki çeşit yaptınız zannetsin :)

Malzemeler:
Yarım paket margarin
1 Çay badağı yoğurt
1 Çay bardağı sıvıyağ
1 Paket kabartma tozu
1 Adet yumurta (Sarısı içine, beyazı dışına)
Aldığı kadar un
Tuz
2 Paket susam
2 Çay kaşığı mahlep (Mahlep sevenler için, olmasa da olur)
Susamsız da yapacaksanız üzerine sürmek için yumurta sarısı da lazım.


Margarin, yoğurt, sıvıyağ, kabartma tozu, yumurta sarısı, tuz, mahlep ve aldığı kadar unu hamur haline getirin. Hamuru parmak kalınlığında şerit gibi yapıp simit şekilleri verin. Benim gibi tombul parmaklarınız varsa küçük parmağınızı ölçü alın. Sonra kalın oldu falan derseniz bak uyardım da. Yumurta beyazını bir tabakta çatalla bir güzel çırpın. Başka tabağa da susamları dökün. Kurabiyeleri önce yumurta beyazına sonra susama bulayın. Ya da önce fırçayla yumurta beyazını sürüp sonra susama bulayın. Yani nasıl işinize geliyorsa. İşlem bu işte. Tepsiye dizin.

Bir kısmını da susamsız yapalım, hamuru yoğurduktan sonra kalınlığı en fazla 1 cm olacak şekilde alttaki resimde gördüğünüz gibi uzun bir şerit yapın, eni de 3-4 cm. Üzerini çatalla çiziktiriverin. Bıçakla kesip kesip tepsiye dizin. Üzerine de yumurta sarısı sürün.
Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin. Hafif soğuyunca kıyır kıyır oluyor. Hemen de bayatlamıyor. Yanına da demli çay... Afiyet olsun.


3 yorum:

aysenur dedi ki...

Beni bile mutlu ettin... Ne buyukmus, ne bulasiciymis icindeki...

humeyra dedi ki...

Çok bulaşıcıdır. Gripten ne eksiği var içimdekinin :)
Ayrıca şimdi yeni bir yöntem deniyorum, sadece inançla zayıflanabilir mi? (Tembel diyeti)(Yemeyi sevenlere bahane). Yemeyi aynen sürdürüp sadece psikolojimi zayıflamaya kurdum. Bakalım olacak mı? Niye olmasın? İnsan inanarak kanseri bile yeniyor da :) Bence olur. Olunca ben sizi bilgilendiricem :P

humeyra dedi ki...

Hedefim 1 ayda 1 kilo vermek. Ama sadece düşünerek, inanarak. İnanmak kolay değildir. İnsanların zorlandıkları kısım orası. Ben şu sıra bol bol inanıyorum. Hazır inanıyorken, inançlarım ziyan olmasın diye bu güçlü inancı zayıflamak için kullanıcam. İnsan bedenine hükmetmeli. Ne diyor bu deli deyip sonra bloğuma uğramayacaklar. Ama öyle diyorum işte. Öyle olabileceğine de inanıyorum.

Related Posts with Thumbnails