9 Mart 2010 Salı

Sucuklu Pizza

Bayat ekmek hiç böyle lezzetli olmamıştı diye başlayacağım yazıya. Ama o zaman da  Sıkma' ya haksızlık olacak. İkisi de ayrı bir lezzetli, biri bayat ekmeğin dürüm olmuş hali, diğeri biraz daha Amerikalı havasında pizza şekline girmiş. Demek ki neymiş, bayat ekmekleri atmıyoruz, yoğurup şekilden şekile sokuyoruz, mis gibi pişiriyoruz, yediriyoruz, sonra da bir umut cennete gidiyoruz.
Evde yine bayat ekmekler almış başını yürümüş. Eve taze ekmek geldi mi eskisinin yüzüne kimse bakmıyor. Hep tazeler yeniyor, kalanlar daha da bayatlıyor. Ne yapmak lazım diye düşünürken aklıma pizza geldi. Hem kolay hem de çocukların severek yiyeceği bir tarif geliyor şimdi, malum pizzayı sevmeyen çocuk nadirdir. Tariften sekiz dilim pizza çıkıyor.

Malzemeler:
Hamuru:
Yarım ekmek civarında bayat ekmek (Civarında diyorum çünkü ekmekler hep ufak ufak parçalar halinde kırık kırıktı, herhalde yarım ekmek kadardır, çok da mühim değil zaten, biraz az biraz fazla farketmez)
Su
1 Paket kabartma tozu
10-11 kaşık un
Tuz

Hamurun üzerine sürmek için:
2 Yemek kaşığı ketçap

Üst malzemesi:
Yarım soğan (İnce ince doğranmış)
2 Yeşil biber (Doğranmış)
1 Kırmızı biber (Doğranmış)
Yarım su bardağı çekirdeği çıkarılmış doğranmış siyah zeytin (Ya da yeşil zeytin)
Çeyrek kangal sucuk (Doğranmış)
1 Domates (Doğranmış)
1 Çay kaşığı tuz
1 Çay kaşığından az karabiber

En Üstü:
1 Su bardağından biraz fazla kaşar rendesi

Hamuru için ekmekleri üzerini kaplayacak kadar suya koyuyoruz. Kurumuş oldukları için yumuşamaları lazım. Yumuşayınca sudan sıka sıka alıyoruz ekmekleri. Üzerine kabartma tozu, un ve tuzunu katıp sert olmayan bir hamur elde ediyoruz. İhtiyaca göre unu azaltıp çoğaltabilirsiniz. Sert olurşa da avucunuzla çok az su koklatabilirsiniz. Malum ekmeği sudan çıkardık. Herkes aynı ayarda sıkar, sıkamaz, vs. Artık ayarlarsınız.
32 cm çapında yuvarlak bir tepsinin altını yağlıyoruz. Hamuru bu tepsiye yayıyoruz. Kıyılarını yarımışar santim daha yüksek tutuyoruz.
Bu hamurun üzerine ketçap sürüyoruz.
Sonra üst malzemeyi ekliyoruz. Önce sucuğu alta yayıyoruz. Soğan, biber, domatesle tuz ve karabiber karıştırıyoruz. Sucuğun üzerine yayıyoruz. Üzerine zeytinleri yayıyoruz.
190 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişiriyoruz.
Fırında alıp pizzanın üzerine kaşar rendesini yayıyoruz ve tepsiyi tekrar fırına koyuyoruz. Aynı ısıda 3-5 dakika daha üzerindeki kaşar eriyene kadar pişiriyoruz.
Fırından çıkardığımız pizzayı dilimleyip servis ediyoruz. Yanına da soğuk bir bardak kola.
Afiyet olsun.

4 yorum:

ANNEMİNELİ dedi ki...

Yaptığınız pizza çok güzel olmuş,bende ona benzer bir pizza yayınlamıştım.ama sizinkide hoş olmuş ellerinize sağlık.Sevgilerrrrr....

nesrin dedi ki...

Hic duymamistim böyle bir tarifi.Ekmegi böyle degerlendirmek sanat eseri gibi birsey.Eline saglik.Sevgilerim seninle...

gulayce dedi ki...

tarifin için teşekkür ederim arkadaşım ellerine sağlık tekrar katılımlarını bekliyorum sevgiler

Esma Ercengiz dedi ki...

Sayfanızı ve tariflerinizi çok beğendim. Hepsi birbirinden güzel. Ellerinize sağlık. Sevgiler

Related Posts with Thumbnails