15 Mart 2010 Pazartesi

Keşli Makarna


Temizlik yapmaktan bloğa birşey yazamaz oldum son zamanlarda. Bahar geldi, annemin gün sırası geldi. Derken biz de halılara, camlara dalış yaptık.
Bugün size keşi ve keşli makarnayı anlatmak niyetindeyim (Bilgisayar başında ölüp kalmazsam, hasta olmazsam, elektrik kesilmezse, bilgisayar bozulmazsa, internet bağlantısına birşey olmazsa, vs). İnşallah anlatıcam.
Keş, bizim buralarda yani Batı Karadeniz bölgesinde özellikle Düzce-Bolu civarında yaygın olan sert bir peynir çeşididir, kurumuş gibi. Ama öyle elinde yamalik bir peynir değil tabi. İşte böyle makarnalara, böreklere katmalık. Kavrulduğu zaman harika bir tadı oluyor. Ya da bana mı öyle geliyor bilemiyorum ama keşli makarnayı çok severim ben.

Malzemeler şunlar:
100- 150 gr kadar rendelenmiş ya da bıçak yardımıyla ufak ufak parçalanmış keş.
Yarım paket makarna
Sıvıyağ (2-3 kaşık makarnanın kaynama suyu için, 3-4 kaşık keşi kavurmak için)
Tuz

Makarna suyunu tencereye koyup kaynatıyoruz. Kaynayan suya biraz tuz atıp 2-3 kaşık da sıvıyağ koyuyoruz ve makarnayı ekliyoruz. Tuzu abartmayın, çünkü keş de tuzlu zaten. Makarna yumuşayana kadar pişiriyoruz. Sonra suyunu süzüyoruz. Şöyle kısa bir sürecik musluk suyundan geçiriyoruz süzgeci, böyle yapınca makarna beklerken yapışıp kalmıyor. Bir tencereye 3-4 kaşık sıvıyağ koyup rendelenmiş keşi atıyoruz. Keşi bir güzel kavuruyoruz, rengi beyazdan yavruağzına dönüyor. Kavrulan keşin üzerine yarım çay bardağı kadar su (ya da az daha fazla ekleyebilirsiniz) döküyoruz, Keşler ayrılıyor birbirinden ve yumuşuyor. Makarnayı da tencereye atıp karıştırıyoruz. Afiyet olsun. Hazırdır.

1 yorum:

essra dedi ki...

eşim düzceli oradan biliyorum bu tarifi

Related Posts with Thumbnails