21 Nisan 2010 Çarşamba

Güveç Kaplarında Elmalı Cevizli Kek

Herkese günaydın. Sabahın köründe tarif yazıyorum. Sor bakalım bir "Neden?" diye :) Kahvaltı saatini bekliyorum. Bekliyorum da bir türlü gelmiyor. Oyalanmak gerek.
"Hani sen rejim yapıyordun" dediğini duydum :) Yapıyorum zaten, o yüzden bu kek için sabah kahvaltımı feda edicem.
Keki gece yaptım ama yemedim. Düşünebiliyor musunuz? Yemedim. Hatta gece pişmiş halinin tadına bile bakmadım. Sabahı bekledim. Ne büyük bir başarı benim için. (Tebrikleri alayım, çiçekler de arka bahçeye...)
Yaptıklarımın daha dumanı tüterken yemeye başlarım normalde. Hatta dumanları tütmeden de çok yemişliğim vardır. Kek çırparken parmak parmak hamurunu yerim ben, hamuru kalıba dökünce tencerede kalanları temizlerim (Yine yedim biraz, tutamadım kendimi, ama tencereyi sıyırmadım). Krema yapınca kaşık kaşık yerim. Pasta yaptıysam daha soğumasını beklemeden "Ne zaman yicem?" diye hesaplar kurarım kafamda.
Ama bu sefer keki yemek için sabahı bekledim. Kesin kararlıyım o 2 kilodan kurtulmaya. Azmin elinden ne kurtulmuş ki 2 kilo kurtulsun :) Bu arada kekimizde yağ yok, 3-5 kaloriyi oradan kurtarmış olurum belki, ufak hesaplar peşindeyim.
Şimdi geleyim tarife.

Malzemeler:
2 Yumurta
Yarım su bardağı şeker
Yarım su bardağı süt
1 su bardağı un
2 Yemek kaşığı nişasta
Yarım paket kabartma tozu
1 Paket vanilya
Yarım su bardağı ince çekilmiş ceviz
Yarım su bardağı iri parçalanmış ceviz

1 Elma (Küp küp doğranmış)
1 Çay kaşığı tarçın
2 Tatlı kaşığı nişasta

4 Güveç kabı

İlk iş tarçın ve 2 tatlı kaşığı nişastayı karıştıralım, doğranmış elmaları tarçın ve nişastaya bulayalım. Böylece elmalar çökmeyecek kekte. Elmalar dursun köşede. Keki çırpalım.
Malumunuz olduğu üzere, kek malzemeleri oda sıcaklığındalar ki böylece kek iyi kabarsın. İlk önce yumurta ile şekeri, şeker eriyene kadar mikserle çırpıyoruz. Sonra içine süt, un, nişasta, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz. Cevizleri de ilave edip yağlanmış güveç kaplarına kek harcını bölüştürüyoruz. Üzerlerine elmaları bölüştürüyoruz. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında kekleri pişiriyoruz. 20 dakika rahatsız etmeyin keki, kapağı açmayın, küser :) 20 dakika sonra pişmiş gibi görünüyorsa kürdan batırarak kontrol edin, kürdan temizse pişmiştir. Fırını kapayı kapağını aralık bırakıp keklere sıcak fırın-soğuk oda arasında bir iki dakikalık geçiş süreci tanıyın. Pat diye fırından çıkarınca da küsüyorlar :) Fırından çıkan keklerin kenarlarını güveç kaplarından bir bıçak yardımı ile dikkatle ayırın ve keki kaptan kurtarın. Tabağa alın, sıcaklığını atınca üzerine pudra şekeri serpip afiyetle yeyin.
Çayı unutmayın.

Not: Ben bunla yetinmedim. "Madem kahvaltımın çoğunu feda edicem, olmuşken pasta olsun" dedim.
(bkz: Elmalı Pasta)
Not: Şimdi tadına baktım, ne büyük zevk yemek yemek :)

6 yorum:

ümmühan dedi ki...

Bir yemek blogu yazarı için diyet yapmak gerçekten çok zor :) Ben de yapıyorum 2 ay bitti, benden sana nacizane tavsiye yesende yaptıklarından bir iki lokma tadımlık ye, 2 kilodan 15 günde kurtulursun çok kolay, ellerine sağlık.Bu arada ben 2 ayda 5 kilo verdim, hem kendi sevincimi paylaşmak adına hem de sana destek olsun diye söyleyeyim dedim :D

http://denizkayra.blogspot.com/ dedi ki...

ellerine sağlık nefis görünüyorlar..
http://denizkayra.blogspot.com/

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Hümeyracığım eline sağlık.Güveç kabında hiç duymamıştım.Çokta güzel görünüyor.Sevgiler.

humeyra dedi ki...

Maşallah 5 kilo vermek büyük başarı, Ümmühan :)
Deniz, yorumun için teşekkürler. İnsan yaptıkları beğenilince seviniyor :)
Mine Hanım, valla ben de ilk kez kendimden duydum, kısacası uydurdum :)

kalpkurabiye dedi ki...

bennn bennnn bennnnn kaç aydır yaptıklarımı yemiyorum sen biliyomusuunn:))) haydi bakalım canikom ver gitsin şu iki kiloyu:) keklerin şahane..

Saglıklımutfak dedi ki...

merhaba:) güzel yorumunuz için teşekkür ederim . Güveç kabı çok güzel bir fikir sufle oluyor da kek enden olmuyor değil mi mutlaka deneyeceğim elinize sağlık sevgiler

Related Posts with Thumbnails