9 Nisan 2010 Cuma

Portakallı Kek

Tembelim, üşengecim. Sanki ellerim de titriyor. Bir haller var üzerimde. Her gün kafamı bir yere çarpıyorum. Sersem sepet oldum iyice. Bugün de üzerime çay döktüm, sonra soğuk suya tuttum kendimi. Farkettim ki artık tarif de yazmaz olmuşum. Dur bir tane yazayım da yemek bloğu sahibi olmuşluğuma ayıp olmasın :)

Kalpkurabiye, bu tarif sana Şımartan Meyveli Tatlar Etkinliğine. Bu portakallı kek, yapılır yapılmaz bitti. Kardeşim Abdullah aldı götürdü çoğunu, arkadaşlarıyla dışarıda yemek için. Oynarken eve bile uğramıyorlar, vakit kaybetmemek için:) Babama da kekin kıyısından bir dilim kalmış, daha yok muydu diye arkasından bakakaldı. Yani beğenildiğine göre "şımartan" bir "tat" yerine geçer herhalde, içinde "meyve" de var, oldu mu sana "şımartan mevyeli tat". Bizimkiler portakallı kekle şımardı, bana kalsa çilekten aşağı bir meyveyle şımarmam ama :P Çilekli birşeyler yapmak isterdim, en sevdiğim meyve çilek olduğu için, beni çilek şımarttığı için. Ama en sevdiğim meyve çilek olduğundan zaten, çilekli hiçbirşey yapamıyorum. Gelen çilek doğruca mideye yollanıyor :) 

Neyse ki Nisan daha bitmedi. 30 Nisan'a kadar belki bir de çilekli bir pasta yaparım.

Gelelim tarife:

Malzemeler:
2 Yumurta (Oda sıcaklığında)
1 Su bardağı şeker
1 Çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay bardağı portakal suyu
1 Paket vanilya
1 Paket kabartma tozu
1,5 Su bardağı un
1 Portakal kabuğu rendesi

Ortası:
1 Portakalın içi
1 Kaşık nişasta
2 Kaşık şeker

Üzeri:
Pudra şekeri

Önce portakal içiyle nişasta ve şekeri bir tavada kıvamını alana kadar pişiriyoruz. Soğuyor bir kenarda. Biz de keki çırpıcaz bu arada.
Kek için önce yumurta ve şekeri mikserle şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Klasik aktivitemiz. Bu cümleyi yazmaktan bıkmaya başladım. ama bilen var bilmeyen var, zaten bilmeyen öğrensin diye yazıyoruz ya. Yazıcaz mecbur. Sonra yumurta ve şekerin içine diğer malzemeleri ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz. Kek harcı hazır oluyor. Şimdi kek kalıbızımız alıyoruz. Ben tembelim arkadaşlar. O yüzden keki kalıbından çıkarırken uğraşmayayım diye resimdeki gibi iki parça yağlı kağıdı kesip kalıbın içine yerleştiriyorum. Kek harcını bunun üzerine döküyorum. Kek, kalıptan çok kolay çıkıyor. Kek harcının en üzerine de soğumuş portakalı döküyoruz. Pişerken portakal ağır olduğu için yavaşça ortaya inicek.
Bizim fırın biraz manyak, kekim pişerken kekimin üzerini yakmasın diye folyoyla çare buldum. Kekime hiç birşey yapamadı. Fırını 170 dereceye ayarlıyoruz ve fırını ısıtıyoruz. Sonra keki folyolu haliyle fırına sokuyoruz. Hain fırın kekimi yakamayacak, içim rahat :) 27-28 dakika keki rahatsız etmiyoruz, pişiyor, sonra kekin folyosunu çıkarıyoruz ve 3-5 dakika kekin üzerinin kızarmasını bekliyoruz, o sırada kek tam kıvamında pişiyor. Kürdanla da pişip pişmediğini test ediyoruz. Tamamsa fırını kapatıp kapağını açıyoruz.
1-2 dakika sonra keki fırından alıp ters çeviriyoruz. Yağlı kağıttan kurtarıyoruz. Kek birazcık ılınınca pudra şekerini de serpiyoruz. Dilimleyip yiyoruz. Afiyet olsun.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

bende bu tarifi deniycem kesin
ellerine saglik
muhtesem bir goruntu

www.yenitadlar.blogcu.com

ahsenhatice dedi ki...

Kekleri çok severim .Bu kek tam bana göre ellerinize sağlık

hanife dedi ki...

ellerine sağlık kek nefis görünüyor ,etkinliğe pastamla katılmak istiyorum kabul edersen sevgiler

nesrin dedi ki...

Arasindaki portakal sosa bayildim.Kek sahane portakal bahane.

nesrin dedi ki...

Arasindaki portakal sosa bayildim.Kek sahane portakal bahane.

kalpkurabiye dedi ki...

ellerine sağlık hümeyracım:)) nefis görünüyor kek:))

LEZİZCE dedi ki...

Desene bana kalmamış:))gerçektende şımartan bir lezzet bence ellerine sağlık canım.

ümmühan dedi ki...

Ellerine sağlık...

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

hümeyracım ellerine sağlık...harika görünüyor...

kalpkurabiye dedi ki...

Hümeyracım çok özür dilerim aksaklık içinn... not defterimi gözden geçirdim yazmışım ama sırayı atlamışım canım benimm.. çok özür dilerimm..
hakkını helal et..
öpüyorum çok..

Şenay dedi ki...

Bende aldım tarifini portakal aroması yoğun güzel bir tad verir sanırım. Ayrca faydalı bilgierin için de Allah razı olsun senden.ÖZellikle namaz ayeti çok etkiliyor insanı.

Related Posts with Thumbnails