24 Nisan 2010 Cumartesi

Profiterol

Bir ara kızkardeşimle birlikte çikolatalı tatlılara takmıştık kafayı. Canımız sürekli çikolatalı birşeyler istiyordu ve sürekli çikolatalı şeyler yapıyorduk.
Daha önce kreması yoğun çikolatalı bir profiterol tarifi vermiştim, babam tatlı şeyleri çok sever ve o profiterolu de çok beğenmişti. Ama Emine birazcık daha az şekerli olsa daha iyi olur demişti. Evde kendisi de denemiş ve beğendiği bir tarif olduğunu söylemişti. Aylardır tarifi ver de yazayım diyorum. En nihayet yakasına yapıştım ve zorla tarifi istedim. Kim demiş şiddetle bir yere varamazmışız diye :)

Tarifi Teatime'dan almış. Teatime'mın yazarı da tarifi Almanca bir tarif kitabından almış ve biraz değiştirmiş. Blogda verilen tarif, ekler tarifine daha yakın. Yani üzeri çikolata ile kaplanıyor, kremanın içine gömülmüyor, çok güzel görünüyor. Yapılan hamurdan 20 adet profiterol topu çıkıyor. Şimdi tarifi alıntılıcam ve altına da kızkardeşim yaptığı değişikliği yazıcam, profiterol haliyle de 6-7 adet profiterol kupumuz olacak. Artık siz de bu tarifi değiştirir misiniz bilmem :) Değişe değişe gidiyor bakalım, hadi hayırlısı.

Hamuru:
125ml. su
60gr. un
30gr. tereyağ
2 yumurta
1 paket vanilin

Fırını 210 dereceye ısıtın.
Su ve tereyağını tencereye alıp bir taşım kaynatın. Ateşten alın, hemen unu ve vanilyayı karıştırın. Tencereyi yeniden ateşin üzerine alın ve hamur top olarak tencerenin dibinden ayrılana kadar karıştırın. Hamuru karıştırarak biraz soğutun.
Hafif çırpılmış yumurtaları teker teker hamura yedirin ve hamur kıvam değiştirip, kalınlaşana kadar karıştırın.
Hamuru kaşıkla (küçük profiteroller için bir tatlı kaşığı) pişirme kağıdı serdiğiniz bir tepsiye koyun. Üzerine azıcık su serpin. Hamurlar kabarıp renkleri değişene kadar 20-30 dakika pişirin.
Fırını söndürün. Profiterollerin altına bir delik açın ya da yanından küçük bir kesik atın. Tekrar fırına verin ve 5 dakika kurutun.

Dolgu kreması:
300ml. süt
1 yumurta
60 gr. şeker
1,5 yemek kaşığı un
2-3 damla vanilya aroması ya da vanilin

Yumurta ve şekeri iyice çırpın. Unu karıştırın.
Sütü kaynatın ve yavaş yavaş yumurtalı karışıma ekleyin. Yeniden tencereye alın ve 2 dakika sürekli karıştırarak hafifçe kaynatın.
Kremayı başka bir kaba alın ve soğuyana kadar şöyle bir 5-10 dakika çırpın. Vanilyayı karıştırın ve kullanacağınız vakte kadar buzdolabına kaldırın.


Profiterol toplarının içini kaşıkla veya şırınga ile doldurabilirsiniz.

Çikolata kaplama:
50 gr bitter çikolata
1 Yemek kaşığı sıvıyağ

50 gr. bitter çikolatayı 1 yemek kaşığı sıvıyağ ile karıştırarak eritin. Çikolatanın yalnızca yağla karışacak kadar erimesi yeterli. Zaten karıştırınca anlayacaksınız. Fazla ısıtmanıza gerek yok. Profiterollerin üstünü çikolataya batırın ve soğutun.

Kızkardeşim topların üzerini çikolata kaplamak yerine, toplar kremanın içinde barınsınlar istemiş. İşte krema olarak kullandığı tarif.

Profiterolun Kreması:
2 Paket Kenton Kakaolu Puding (Ama ille de Kenton olacakmış, onun tadı başkaymış)
5 Su bardağı süt
8 Küp Ülker Golden Bitter Çikolata

Kızkardeşim profiterol hamurlarını hazırladıktan sonra iç krema ile doldurup kuplara 3'er adet dağıtmış. Üzerine ise Kenton Kakaolu Pudingi paketinde tarif edildiği gibi hazırlamış ve sıcakken içine Ülker Golden Bitter Çikolata'dan 8 küp atıp eritmiş. Bitter sevmeyenler sütlü çikolata kullansın diye özellikle yazmamı istedi. Çünkü zevk meselesi. Afiyet olsun.

Bu tarifi 58. PDÇSE. ev sahibesi Japonçekirdeği'ne yolluyorum.

7 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

hiim, bu kadar degisiklige ugradigina, babada cok begendigine ve sizde yayinladiginiza göre harikadir. Kizkardesininde eline saglik,
sevgiler...

Kırmızı Papatya dedi ki...

ellerinize saglik
tadi da sunumu kadar guzeldir eminim..
selamlar

susamcorekotuFeriha dedi ki...

hayır diyemiyeceğim bir tatlı ama diyete başladım hayır hayır hayırdır inşallah diyorum:))
şifa olsun

keskinli dedi ki...

her ikinizinde ellerine saglik enfes görünüyor sevgiler....

http.//belguzaranne.blogspot.com dedi ki...

gunaydın elınıze sağlık nefıs görünüyor

Atike Momini Ziya dedi ki...

yaaaaaaaaa ama ben bu görüntüdeki profiterolun aynısının tıpkısını istiyorummm......... Yapan ellere sağlık.humeyracım, sen bana ditorsun ama sen de bana aynısını yapıyorsuuunnn . çin işkencesi dedikleri bu mudur ne :))))))
mutlu, huzurlu pazarlar...
dualarda unutulmamak dileği ile....

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerine sağlık çok güzel görünüyor.

Related Posts with Thumbnails