14 Mayıs 2010 Cuma

Çocuklara Karşı Şefkatli ve Merhametli Olmak

Çocuklara karşı şefkatli ve merhametli olmak; çocuğun terbiyesi yönünden faydalı olduğu gibi, kalplerin yumuşaması için de faydalıdır. Geleceğin büyükleri olan çocuklara şefkatli ve merhametli olmayı öğretmenin en iyi yöntemi ise: evde, okulda, camide, sokakta, velhasılı kelam her yerde ve her zaman davranışlarımızla onlara bunu yaşatmaktır.
Rahmet ve şefkat Peygamberi Hz. Muhammed (SAV), çocuklara şefkat ve merhametle davranmıştır. Çocukları öperken birisinin; "Ya Rasullah, siz çocukları öper misiniz? Ben çocukları hiç öpmem." demesi üzerine; "Allah senin kalbinden şefkat ve merhameti çıkardıysa ben ne yapayım!" (Buhari, "Edep", 18) diyerek bu kişiyi uyarmıştır. Hz. Enes'in anlattığına göre; Peygamberimiz, yapmaması gereken bir işi yaptığında "Niye bunu böyle yaptın?" veya "Niye bunu yapmadın?" şeklinde onu azarlamamıştır. Bunun yerine, onun örnek olabileceği güzel bir ahlaki yaşantı ortaya koymuştur. (Müslim, "Fezail", 5, Tecrid-i Sarih Tercemesi, 12/148)
Çocukların savaşlarda öldürülmemesi için bilhassa uyarılarda bulunan Peygamberimizin, savaşta öldürülen bir çocuk için üzüntüsünü defalarca dile getirdiği bilinmektedir. Günümüzde hala savaşlarda masum çocukların öldürülmesi, şefkati ve merhameti yeniden onun mektebinden okunması gerektiğini göstermektedir.
(Kaynak: Diyanet Takvimi 15 Mayıs 2010)
Humeyra'nın notu:
Demek ki neymiş canlar, çocuğumuz düzeltmek istiyorsak önce kendimizi düzeltecekmişiz. Kendine faydası olmayanın, çocuğuna ne faydası olabilir ki? Ben kaba saba biriysem, çocuğuma nasıl derim ki "Yumuşacık ol" diye, arkamı döndüğüm anda bana gülmez mi o zaman? "Sen nesin ki benden ne olmamı istiyorsun?" demez mi? İyi örnek olucaz ki laf anlatmaya bile gerek kalmadan, davranışlarımızla konuşabilelim çocuklarla. Başarabilene saygılarımı sunuyorum, hepinize kolay gelsin.

Bu yazıyı İslamın Işığında Dini Etkinliği 3'ün ev sahibesi Gülayce'ye yolluyorum. "Çocuk Eğitimi" gibi güzel bir konuyu tercih ettiği için de teşekkür ediyorum.

6 yorum:

Adsız dedi ki...

Cok güzel bir örnek...
Önce kendimize bakip hatalarimizi düzeltip kendi cocuklarimiza dogrulari ögretmemiz lazim...

Hayirli cumalar

Kırmızı Papatya dedi ki...

Canım,güzel paylaşımın için teşekkürler
Rabbim daima bunların bilincinde olup,öyle yaşamayı nasip etsin..
Selamlar

pelince dedi ki...

Bencede çocuklar kayıt cihazı gibiler,ne verirseniz onu seyrediyorsunuz... ama okul ve dışarının etkiside büyük,ben bu sene öğrendim;)

sevgiler..

Atike Momini Ziya dedi ki...

canmın içi hümeyram benm.. paylaşımın için çoook teşekkür ederim.. annelik zor, çocuğunu veya çocuklarını doğru yolda yetiştirebilmek daha bi zor..günümüz dünyasında Rabbim kendi doğrularını unutturmadan,bol bol sabır ve hoşgörü versin ia.. Çocuklarımızı da kendine layık kulladan olmaları yönünde, bize yardım etsin ia.. amin...

ödülün için ilk önce seni tebrik ederken, sonrasında da teşekkür ediyorum.. öpüyorum canm güzel yanaklarından.. Rabbim birgünde görüşmeyi nasip etsin ia... :))
güzel ve hayırlarla dolu hafta sonları diliyorum...
AEO..

gelibolu17 dedi ki...

canım benim yazın çok güzel gönlüne sağlık...sevgiler

gulayce dedi ki...

canım merhaba yazın için teşekkürler gecikmelide olsa yayınladım gecikmeden dolayı özür dilerim tekrar katılımlarını bekliyorum sevgiler

Related Posts with Thumbnails