21 Ocak 2011 Cuma

Arnavut Böreği (Ispanaklı)


Tembellikten resim çekmiyorum. Dün akşam çekeyim bari dedim. Bu böreği 2 haftadır yapıcam, yapıcam, aklımda, bir türlü yapmamıştım. Baktım ıspanaklar yoldan çıkıyor, artık vakti geldi deyip yaptım. Hem kayınvalidem Bandırma'dan geliyordu, dedim bi tabak da oraya götürürüm.
Böreğin tarifini kızkardeşim Emine, evini ıspanak bastığı bir gün (2 kişiye 2 kilo ıspanak), ıspanaklardan kurtulmak için tarif araken http://www.borektarifleri.net/ 'ten bulmuş.
Tarif çok kolay, öyle hamur açın vs dediğine bakmayın, zaten ufak ufak açıyoruz hamurları, elde açsanız bile oluyor. İçi de zahmetsiz, pişirmesi bile yok.
Eşim beğendi. Ben resme bakınca daha farklı bir tat hayal etmiştim. Bazen resimler aldatıcı olabiliyor. Ama olsun eşim beğendi ya o da yeter. Hatta bayaa beğendi sanırım, yine yaparım ben ona.
Tarifi aynen buraya ekliyorum. Ama siteyi de ziyaret edin bence. Bayaa bir börek çeşidi var.
Not: Ben üzerine tereyağı sürdüm, kıtır kıtır oldu. Eşim de ondan beğenmiş olabilir. Öyle kızarmış şeyleri seviyor.


Malzemelerimiz
- 8 servis kaşığı un
- Biraz tuz
- Biraz sirke(Arzuya göre konulabilir. Hamur biraz daha kıyır kıyır oluyor benim değimimle)
-1 paket katı yağ (Tabi hepsini kullanmayacağız)
-1 su bardağı sıvı yağ
İç harcı
- yarım kilo pırasa ya da ıspanak
- 3 kaşık yoğurt (katı olursa daha güzel olur)
- arzuya göre karabiber, kırmızı biber
- biraz tuz
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
Tarifi:
- Katı yağdan dörtte birini ayırıp geri kalanı eritiyoruz ve içine sıvı yağıda ilave ediyoruz.
– Pırasalarımızı iyice yıkadıktan sonra doğruyoruz ve içine yoğurt, yağ, tuz ve baharatları da ilave edip iyice karıştırıyoruz.
- Daha sonra unumuzu uygun bir kaba alıp, biraz sirke ve tuz ilave ettikten sonra alabildiğine su koyarak (açbileceğimiz bir kıvama gelecek şekilde olacak. Ama korkmayın büyük açmayacağız, en fazla bir bir tabak kadar olacak büyüklüğü) yoğuruyoruz.
- Yoğurduğumuz hamurdan 24 tane olasak şekilde koparıyoruz.
- 12- 12 olacak şekilde ikiye ayırıyoruz.
- önce ilk 12 taneyi tek tek tabak büyüklüğünde gelişi güzel açıyoruz ama her açtığımız parçaya hazırlamış olduğumuz yağ karışımından avucumuzla sürüyoruz ve diğer açtığımız parçayı üstüne koyuyoruz ve böylelikle 12 parçada yağlanmış oluyor.
- Ve bu üst üste koyduğumuz 12 parçadan oluşan bütün hamurumuzu tepsi büyüklüğünde açıp (yada elimizlede genişletebiliriz zaten çok ince oluyor kalın bir parça oluyor) yağladığımız bir tepsiye yerleştiriyoruz.
- Arasına hazırlamış olduğumuz harcımızı koyup diğer 12 taneyi aynı şekilde hazırladıktan sonra böreğimizin üzerine koyup tepsimize göre yerleştiriyoruz. Hatta geniş açıp fazla kısımları harcımız taşmasın diye içinede kıvırabiliriz.
- En üstüne ayırmış olduğumuz bir miktar katı yağımızı eşit şekilde sürdükten sonra fırınınızın en uygun börek pişirme ayarında pişiriyoruz.
Not: Üzerine yağ yerine yoğurt da sürebilirsiniz. Daha kabuklu ve kuru olur ama tel tel kabukları olsun istiyorsanız yağ sürmenizi tavsiye edilir.

5 yorum:

**kalpkurabiye**deniz** dedi ki...

Hümeyra'cığım,
ellerine emeklerine sağlık canımm:)
lütfen tembellik etme bizi lezzetlerinden mahrum bırakma:)))
hayırlı ve bereketli cumalar canım..

lezzet sarayı dedi ki...

mmm en sevdiğim börek arnavut böreğidir.ellerine sağlık.

humeyra dedi ki...

İnşallah bundan böyle tembellik etmem. Ama kanımda var :)

kirac dedi ki...

sevgili hümeyra katılımız için teşekkürler :)
enfes gözüküyor teşkkkk
sevgilerrrrrr

Gelibolu17 dedi ki...

canım ellerine sağlık,çok güzel duruyo,dayanamıyorum yiyicem hepsini:)))
sevgiler,selamlar

Related Posts with Thumbnails