21 Şubat 2011 Pazartesi

Yoğurt Mayalama

Eşim marketten alınan yoğurtları sevmediği için, yoğurduğumuzu evde mayalıyorum. Çocukken de yoğurdu hazır almaz mayalardık, güzel yapardım, kalıp gibi olurdu, ama o zaman işin püf noktalarını bilmiyormuşum ki evliliğin ilk zamanları çocukluk bilgilerimle yoğurt mayalamaya kalkışınca yoğurdum cıvık olmuştu. Öyle böyle derken, anneme sordum, kayınvalideme sordum, netten baktım, şimdi yoğurt mayalamanın sırrını biliyorum, artık sizlerle paylaşabilirim :)
Sütçümüz sütü getirdi mi 1-2 kilosunu bir tencereye bölüyorum hemen.
Yoğurdun iyi mayalanabilmesi için ilk püf noktası, ısı. Süt öyle bir ısıda olacak ki serçe parmağınızı süte daldırdığınızda 7-8 saniye parmağınız yanmadan tutabileceksiniz.
İkinci püf, mayanın miktarı. Maya miktarı çok fazla oldu mu sütü soğutuyor. O yüzden maya olarak çalacağınız yoğurdu buzdolabından erken çıkarın ki öncelikle oda ısısında ılınsın ve abartıp koca kase mayayla 1 lt sütü mayalamamak gerek tabi. İlk zamanlar düştüğüm hata bu idi. Çocukken 5 kilo sütü birden mayalardım,  o zaman bir kase yoğurt atardım içine. Evliliğin başında, aynı mayalık yoğurt ile 1-2 lt sütü mayalamaya kalkınca, süt maya tutamadan soğuduğu için ilk zamanlar yoğurdumu tutturamamıştım. 1-2 lt süt için 2-3 kaşık yoğurt yeterli oluyor. Masamın üzerine sofra bezini ve bir iki mutfak havlusunu yayıyorum. Üstüne tencereyi oturtuyorum. Mayayı koyduğum kaseye, tencereden 1-2 kaşık ılık süt katıştırıp yoğurdu ılıştırıyorum ve sonra besmele çekip yoğurdu süte aktarıyorum ve karıştırıyorum. Sütün kaymağı varsa üzerinde, bozmamaya çalışarak karıştırırsanız üzeri kaymaklı bir yoğurdunuz olur. Tencereyi sofra bezine, havlulara sarıp kapatıyorum. Çok fazla sallanmayacak bir yere kurun yoğurdunuzu. Zira yoğurt mayalanırken, rahatsız edilmek istemiyor.
Üçüncü püf, yoğurdun bekleme süresi. 6-7 saat beklesin.
Son olarak, yoğurdun örtülerini açtıktan sonra hemen ellemiyoruz, kapağını aralık bırakıp biraz havalandırıyoruz. Sonra buzdolabına koyuyoruz, kapak yine aralık, ertesi güne kadar öyle bekliyor dolapta. Yoğurdu açar açmaz kullanmaya kalkışınca, yoğurt sulanıveriyor. Ama böyle beklettikten sonra kullanınca daha bir güzel oluyor. Denemek isteyenler denesin. Bunlara dikkat edince hiç bir sıkıntı yok yoğurt mayalamakta. Piyasadaki yoğurtlar hakkında dönen bir sürü söylenti var. Hiç değilse ne yediğinizi bilirsiniz :)

6 yorum:

Yeşim dedi ki...

Canım etkinliğe kıyır poğaçalarımı yolluyorum.
Yoğurt ev yapımı olunca tadına doyum olmaz.Ama süt bulabilirsek tabi:)
sevgiler.

Unknown dedi ki...

ben çok uzun süredir dışarıdan hiç yogurt almaz oldum.bence en iyisi evde yapılan.

YeMeK vAkTi dedi ki...

ömrümde yoğurt mayalamadım.Ama çok sağlıklı gerçekten denesem süper olur ellerine sağlık

Haydi mutfağa dedi ki...

bilgiler ve tavsiyeler için sağolun
ben de yaklaşık 6 aydır mayalıyorum. kızım için mayalıyorum arada biz de yiyoruz.

Unknown dedi ki...

Ev yoğurdu gibisi varmı?ne yedığını ve katkısının olmadığını biliyorsun, insanın içi rahat edıyor.Bu güzel püflerınıze bende bır püf eklıyeyım müsadenızle;yoğurdunuzu mayalarkrn ve kullanırken metal kaşık degıl tahta kaşık kullanın.Ellerinize saglık sevgılerımle

Unknown dedi ki...

ev taşıma kolisi, kolici, taşınma kolisi,
ucuz koli, koli satan yerler, 60x40x40 cm Çift Oluklu Koli
ev taşıma kolisi karton koli
silindir kutu, 60x40x40 koli fiyatları, arşiv klasör kolisi,ev taşıma kolisi,
toptan koli, eşya kolisi,
kolici, koli satın al, 60x40x40,
karton kutu satın al, ucuz koli fiyatları,
koli satan yerler, 60x40x40 cm Çift Oluklu Koli, koli satın al,
dispenser havlu, karton bardak, dispenser peçete, türkiye logolu mendil,
ambalaj kağıdı, endüstriyel temizlik,

Related Posts with Thumbnails