Dün akşam, iftarda eşimin ailesi ve amcası vardı. Eşimin baba tarafı Trabzon tarafından gelme.Kayınpederim sütlü nuriyeyi sevdiği için belki bunu da beğenir diyerekten laz böreğini denemeye karar verdim. Nicedir ben de merak ediyordum neye benziyordur diye. Amca aynı oralardaki gibi olmuş dedi, beğendi, eşim çok güzel olmuş dedi. Ee ben de beğendim. Baklavalar kadar ağır değil, sütlü tatlılar kadar hafif değil, ikisinin ortasında bir yerde. Tam iftar sonrasına uygun bir tatlı.
Oktay Usta'nın tarifi aşağıda, isterseniz aynen uygulayın, isterseniz de benim yaptığım ufak değişikliklerle deneyin. Beni değişiklikleri tam ölçü üzerinde parantezlere yazıyorum).
- 14 yaprak yufka (16 adet baklavalık hazır yufka)
- 150 gram tereyağı (250 gram tereyağı)
- 4 adet yumurta sarısı
- 7 su bardağı süt
- 1,5 su bardağı tozşeker
- 4 çorba kaşığı nişasta
- 4 çorba kaşığı pirinç unu (Nişasta)
- Su
- 1 tutam tuz ve karabiber
- 1,5 bardak tozşeker
- 1 su bardağı su (Çok az daha su ilave ettim)
Laz Böreği yemek tarifi
İlk olarak böreğin muhallebisi hazırlanır. Bunun için; 7 su bardağı süt tencereye alınır, üzerine 1,5 su bardağı şeker alınır kaynamaya bırakılır. Bu arada yufkaların ara katları için tereyağı eritilir.Diğer taraftan 1,5 su baradğı tozşeker ve 1 su bardağı su ile şerbet hazırlanır. 14 adet yufkanın yarısı tepsiye her katı yağlanarak dizilir. Yufkların yarısı yağlanınca muhallebi için bir kapta 4 yumurta sarısı, nişasta, pirinç unu, bir tutam tuz ve karabiber karıştırılarak sübyesi hazırlaınır.
Hazırlanan sübye kaynayan süte eklenir. Muhallebi kıvamına gelinceye kadar pişirilir. Muhallebin ilk sıcaklığı çıkınca yufkaların üzerine dökülür. Kalan yufklar da diğer yarısı gibi her katı yağlanarak dizilir.
Üzerine kalan yağ dökülür ve iri kareler halinde kesilir. 180 derecede üzeri nar gibi kızarana kadar pişirilir. Laz böreği pişince fırından çıkarılır. Şerbetinin soğuk olmasına dikkat edilerek şerbeti verilir.
Üstü çıtır ortası muhallebili nefis bir tatlı.. Hazır baklava yufkası ile yapılan bu tatlı sadece yarım saatte hazırlanıyor. Mutlaka deneyin...
Tarifi Ramazan Lezzetleri Etkinliğine gelibolu17 ye ve cafemis e yolluyorum.
11 yorum:
bir karadenizli olarak çok severim bende ellerine sağlık sevgiler hayırlı ramazanlar...
bende çok merak ediyorum tadını ya börek ama tatlı bişi =) ellerinize sağlık çok güzel görünüyor.
ANNEM TRABZONDAN GETİRMİŞTİ ÇOK SEVMİŞTİM... ELLERİNE SAĞLIK....
Ellerine sağlık arkadaşm ben bir kere yufkaları kendim açarak yapmıştım çok zor gelmişti ama böyle yapması çok kolay.Hayırlı ramazanlar sevgiler...
kuymak tarifimin ardından ıyı gıdecek denıycem en kısa zamanda...
Hümeyra çok teşekkür ederim canım tarifin yayında,gene bekliyorum,ellerine sağlık,selamlar,sevgiler :)
Ben de bır Karadenızlı olarak laz böreğini çok sevıyorum.Buradakı görüntü bir harıka,ellerine saglık.hayırlı iftarlar dılerım.
sevgili arkadaşım,gelibolu17 ile düzenlemiş olduğumuz ramazan lezzetleri etkinliği için yapmış oldugun bu guzel lezzet ıcın tesekkur ederım,ellerıne saglık,benım de yayına verebılmem ıcın http://cafemis.com lınkımı vermenız gerekıyor,bugun gereklı duzeltmelerı yapıp not bırakırsanız almaya gelecegım,bu guzel tarıf arada kaynarsa uzulurum,hayırlı ramazanlar,sevgıler (Ramazan lezzetleri etkinliğini düzenleyen gelibolu17 ve cafemis yazıp link verirseniz sevinirim.)
merak ettiğim hep denemek istediğim bir lezzet ellerine sağlık arkadaşım
Sıcak mı soguk mu yeniliyor
soğuk yeniyor
tabi yıllar sonra cevap yazınca,cevap pek işinize yaramaz ama belki sizden soran denemek isteyenler için kolaylık olur
Yorum Gönder