Malzemeler:
1,5 bardak nohut
Yarım su bardağından biraz az tahin (Tahini azar azar tadına bakarak ekle)
Yarım bardaktan biraz az zeytinyağı (Kokusuz, sızma)
3 Çay kaşığı kadar kırmızı tozbiber
3 Diş sarımsak
2 Limon (Azar ekle, limon ekşi ise 1,5 yetiyor)
Tuz
1 Silik çay kaşığı kimyon
1,5 Çay kaşığı pulbiber
Yağ yakmak için:
2-3 Yemek kaşığı zeytinyağı
1-2 Çay kaşığı pulbiber
Yarım çay kaşığı kimyon
Yarım çay kaşığı karabiber
Üstü için:
Kıyılmış maydanoz
Nohutu akşamdan ıslat, içine biraz tuz atarak. Sabah 3-4 defa sudan geçirip temiz suda (8-9 su bardağı su ile) düdüklüde 1 saat kadar haşla, suya tuz da at. Düdüklü kullanmayı bilmeyenler için, altını ilk yaktığınızda tepesi havada duracak, ötmeye başlayınca tepesini indireceksiniz. Altını kapattığınızda ilk önce kaynayan suyun sakinleşmesini beklemek gerekiyor, yoksa içeride oluşan basınç kapağı hemen açmaya kalkışırsanız pek de iyi şeylere sebep olmuyor. Bekledikten sonra önce tepesini kaldırıp havanın dışarı çıkmasını sağlıyoruz, sonra kapağı açıyoruz. Nohutun suyunu süzün. Ama suyu atmayın, 1 su bardağı kadarını kenara ayırın. nohutu el blendırı ile eziyoruz, ezmekte zorlanırsak azıcık ayırdığımız sudan ekliyoruz, kalan malzemeyi de ekleyip tekrar blendırda pürtüksüz olana kadar eziyoruz. Sonra bunu geniş bir servis kabına alıp üzerine yağını yakıyoruz ve döküyoruz, maydanozu da ekleyince afiyet olsun.
3 yorum:
işte en sevdiğim yemek.ama ben tarifini bilmiyorum memlekete gidince kayınvalidem yapıyo sağolsun burdaykende eşime havale ediyorum :))
selam canım,
ziyaretime gelip beni mutlu ettin güzel yorumların içn teş. ederim humusu bende yaparım
yalnız karabiberi asla kullanmam tabi bu ağız tadına göre değişir bizim yörelerde kullanılmaz
gene çok güzel tarifi vermişsin ellerine sağlık ben bu tabağı alsam mı acaba urfadan sevgiler selamlar...
Karabiberi ben de humusun içine katmıyorum ki yakışmaz zaten. Öen çıkan bir tadı var çünkü karabiberin, kendini heryerde hissettiriyor. Yağı yakarken kullanıyorum. Kullanılmasa da olur.
Yorum Gönder