9 Kasım 2009 Pazartesi

Tavuklu Börek

Kardeşim Abdullah'ın en sevdiği börek budur. Aslında böreğin aslı Patlıcanlı Börek idi, tarifini Havva'dan almıştım. O haliyle de çok beğenilen bir börekti. Evde tavuk olduğu birgün böreğin içine patlıcan yerine tavuk koydum, tavuğun tadı hissedilsin diye hamurun miktarını da biraz azaltınca Tavuklu Börek oldu, çok da güzel oldu.

Malzemeler:

Hamuru:
1,5 Çorba kaşığı toz maya
1,5 Su bardağı kadar ılık su
6 Su bardağı un
Tuz
Bir paketin üçte ikisi tereyağı (170 gr kadar)
Su

İçi:
3 Kaşık sıvıyağ
1,5 Tavuk göğüs eti ya da 10 adet tavuk baget eti
Karabiber
Pulbiber
Tuz

Yapılışı da Patlıcanlı Börek ile aynı. Mayayı bir kaba koyup içine 1,5 su bardağı ılıtılmış suyu ekliyoruz, kabarmaya bırakıyoruz. Köpük köpük kabarıyor. Tabi burada ılıklığı önemli. Serçe parmağımızı yakmayacak ama çok da serin olmayacak.
Bu arada bir tavada tereyağını eritiyoruz.
Maya köpürdükten sonra içine un ve tuz ekleyip yoğuruyoruz. Biraz daha su eklemek gerekiyor tabi. Yumuşak ama ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz. Hamuru ikiye bölüp yarısını fırın tepsisi büyüklüğünde açıyoruz. Erimiş tereyağının çok azını böreğin üzerine sürmek için ayırıyoruz. Açtığımız hamurun üzerine kalan erimiş tereyağının yarısını döküp yayıyoruz, hamuru rulo şeklinde sarıyoruz. Diğer yarısını da aynı şekilde tereyağlayıp rulo şeklinde sarıyoruz. Hamurları yarım saat buzdolabında bekletiyoruz. Hamurlar buzdolabında beklerken biz de tavuklu içi hazırlıyoruz. Tavuk etini küp küp doğruyoruz. Bir tencereye çok az su ve sıvıyağ koyup tavuğu bu suda haşlıyoruz. Su tavuk etinin üzerine çıkmasın. İçine tuz ve baharatlarını da atıyoruz. Tavuk suyu çektikçe azar azar su ekleyin ama çok eklemeyin ki en son bu suyun tamamını çekmiş olsun, fazla suyu süzmek zorunda kalmayalım, lezzeti de suyu ile akıp gitmesin. Tavuk pişince hamurları buzdolabından çıkarıp yarısını tepsiye yayıyoruz. (Tavuğu artık kendi suyuyla pişiriyorum, daha lezzetli oluyor). Üzerine tavuklu harcı yayıyoruz. Diğer hamur rulosunu da açıp tepsinin üzerini kapatıyoruz. Tepsideki hamuru kare kare kesiyoruz. Üzerine kenara ayırdığımız erimiş margarini sürüyoruz. 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Fırından çıkarınca böreğin üstü çok kuru olmasın diye böreğin üstünü ellerimizle hafifçe ıslıyoruz. Çok soğutmadan yemenizi tavsiye ederim. Afiyet olsun

3 yorum:

aysenur dedi ki...

:'( Ama benim karnim ac simdi... Olmadi ki, bu borek kadar lezzetli borek bilmiyorum!

humeyra dedi ki...

Ah canım benim, Burada olsan yapardım sana. Özlemişim zaten seni.

aysenur dedi ki...

Uuuuwww, Amerika bunu benim literturumden cikarmis. Gorunce cok sok oldum, bundan istiyorum. Zaten burda olsan yapardim sana yazmissin. Orada olucam ins yakinda. Yap bana.

Related Posts with Thumbnails