4 Ocak 2010 Pazartesi

Silor (Sinor, Ziron, Siron)



Karadeniz yemeğidir kendileri. Yalnız herkes ayrı bir isim takmış, netten şöyle bir bakınca asıl adının Silor olduğuna karar verdim, belki de değildir. Yemeyenler şu zamana kadar kendilerine yazık etmişler. Karadeniz taraflarında imece usulu yufka açılır, açılan yufkalardan siron da yaparlar. Yufkaları dolayıp ince ince kesip fırınlayınca işte o harika şey olur.
Daha önce 3-4 sefer arkadaşlarımda yemiştim. Havvaların kilerinden siron poşetini görünce dayanamadım, gece yarısı siron yaptım. Ya
yetenekli miyim nedir (azıcık övüneyim), tam da arzu ettiğim gibi oldu tadı daha ilk seferde, hem de elimde tarif yokken (İkinci seferde fazla sıkıştırdım ve çok bol yaptım sanırım, o yüzden hiç arzu ettiğim gibi olmadı. Demek ki neymiş; yapınca bir tabaklık yapmak lazımmış, dizerken de aralıklı dizmek lazımmış, üzerine de ille gerçek köy tereyağı ve köyde çekilmiş tozbiber, öyle dandik market malıyla aynı lezzet olmuyor). Resmi Havva'nın telefonuyla çektik, ben size güzel olanın resmini ve tarifini veriyorum..
2 kişicik olduğumuzdan ufak bir tabağa 22-23 adet sironu dipdibe dizdim. Bir tencerede 1 su bardağı suya biraz sıvıyağ ve tuz ekleyip suyu kaynattım. Sonra 3 kaşık kadar yoğurdu çırptım, içine biraz kaynar sudan koyup ılıtıp kaynar suya bu yoğurdu döktüm. Öyle bir güzel kaynatıp sironu bu kaynamış ayranla ısladım. Havva iyi yumuşasınlar diye tabağın üzerine hemen bir kapak örttü. Üzeri daha yoğurtlu mu olsaydı ki derken üzerine tencerede 1 küçük kase yoğurdu kaynatıp döktüm. Bir tavada mis gibi 1 kaşık köy tereyağını ve 1 kaşık sıvıyağı yakıp üzerine biraz toz kırmızı biber ve biraz pulbiber ektim. Köpük köpük olan tereyağını sironun üzerine döktüm. Gece yarısı bir keyifle yedik ki sormayın. Nasıl özlemişim siron denen şeyi. Havva, madem o kadar seviyorsun yine yaparız dedi. Bir dahaki sefere de yine yerim diye şimdiden hayalini kuruyorum. Hatta imece işine dahil olup kendimize kışlık siron mu yapsam diye bile düşünüyorum. Bir yerde hazır satıldığını da görmüştüm ama acaba neresiydi?
Bence en harika hali yoğurtlu hali. Ama tabi isteyen kıymalı da yapabilir. Artık hayal gücünüze kalmış. Lezzeti hayal edin ve uygulayın. Hatta yapıp bizi de çağırın. Biz de yiyelim.

Malzemeler:
22-23 Adet siron
Sıvıyağ
Tuz
1 Su bardağından biraz fazla su
3 Kaşık+1 küçük kase yoğurt
1 Kaşık köy tereyağ
1 Kaşık sıvıyağ
Kırmızı tozbiber
Pulbiber

8 yorum:

AYŞENUR dedi ki...

NEFİS,SÜPPER ,HARİKA :) ANNEM ÇOK YAPAR..RAHATSIZLANINCA ARTIK BİZ YAPIYORUZ :)
BUNU TATMAYANLAR KESİNLİKLE DENEMELİLER.. SİZİNDE DEDİĞİNİZ GİBİ BUNU YEMEYENLER kendilerine yazık etmişler :))

ELLERİNİZE SAĞLIK..ÇOK GÜZELDE GÖRÜNÜYOR..

beraat dedi ki...

aaa aa nerden karadenız yoresı oluyormus canım..bızım oranın yemegı..bızdede adı silorum dıye gecer ama bız genelde krepten yaparız..hem bızım yaptıgım daha guzel hıııııhhh..bende cooook severım..:))olsa da yesek.en ıyısımı anneme soleyeyım de bızede yapsın:)))

beraat dedi ki...

off yazdım yazdım sılındı,sımdı yenıdden yazayım.
aaa aaa nerden karadenız yoresının oluyormus canım.bızım oraların yemegı bende cook severım..cok guzel gorunuyr.ama bız krepten de yapıyrz..canım ıstedı anneme soyleyeyım de bızede yapsın:))))))))

humeyra dedi ki...

Valla köken Karadeniz'miş. Netten baktım Berat. Sizin oralar da Doğu ve Orta Karadeniz'e yakın değil mi? Kültür alışverişi olmuştur illa ki. Bir de nasıl birşeyse Gürcüler, Lazlar her millet sahipleniyor bu yemeği, ne kıymetli yemekmiş :P

Hayattan Azıcık dedi ki...

Evet Karadeniz köken ben Bursalıyım ama bir teyzem vardı Karadenizli bayılırdım zironlarına sayesinde bir muhlama bir ziron aldım kiloları :)Türktü onlar Trabzonluydu teyzem. O da bizim demişti :))
Müthiş bir tattır. Tarifini bilmiyordum sağolasın...

selma dedi ki...

ben gelene kadar bitirmeyin lütfen yaaaa....

Adsız dedi ki...

bnde karadenizli sayılırım tokat
bizimkilerde çok sever bunu üzerine sarmısaklı yourt dökerler sonra biberli yağ ile servis ederler çok severim bunu

Adsız dedi ki...

ben Sivaslıyım bizde de meşhurdur, karadeniz lezzeti olduğunu ilk defa duyuyorum :) karadenizli komşularımız bilmiyor çünkü :) zırın veya sırın denir bizim yörede, bide yufka yapıldığı zaman kurutulmamış haliyle de yapılır ben onu daha çok severim:)

Related Posts with Thumbnails