18 Ocak 2010 Pazartesi

Terbiyesiz Tavuk


Başlığa sadece "Tavuk" yazacaktım ama hiç açıklayıcı bir başlık olmayacaktı, "Kızarmış Tavuk" yazmayı düşündüm ama bu tavuk başta kızartılıyor gibi pişirilirken sonra yemek yapar gibi su ekleyip azıcık da öyle pişiriliyor. Bu pişirme usulunun adını bilsem sizlerle de paylaşırdım ama bilmediğim için başlık "Terbiyesiz Tavuk". İçimden geldi, "Terbiyesiz Tavuk" dedim, yoksa bu butların bize karşı bir ayıbı olmadı, bir edepsizlik etmediler, uslu uslu pişip kuzu kuzu midemize girdiler. Butlar hem kızartılmış gibi lezzetli iken hem de pişirilmiş gibi yumuşak oluyorlar. Tarife geçelim:

Malzemeler:
6 Adet but
1 Çay kaşığı karabiber
1 Çay kaşığı pulbiber
1 Çay kaşığı kekik
Tuz
Sıvıyağ
Çok az su

Butları yıkadıktan sonra biraz sıvıyağla karıştırıyoruz. Ama öyle çok çok bir sıvıyağ değil, hepsini bulayabileceğimiz kadar az. Tencereye yağlanmış butları diziyoruz, çok azıcık yani 1 yemek kaşığı kadar yağı da tencerenin dibine döküyoruz. Kapağını kapatıyoruz ve ocağın altı güçlü güçlü yanarken tavuğun bir yönü kızarmaya başlıyor. Tam kızarmadan tavuğu ters çeviriyoruz, ve üzerine tuz ve baharatlarını atıp kapağı yine kapatıyoruz, biraz da butların diğer kısmı kızarmaya başlıyor. O taraf da kızarmaya başlayınca yine çeviriyoruz. Üzerine çok az su döküyoruz, yarım çay bardağı kadar. Foşş diye bir ses geliyor, buharla birlikte. Döktüğümüz suyla birlik tencereyi ufak ocağa geçiriyoruz, kısık ateşte arada kontrol ede ede ağır ağır pişiriyoruz. böyle etler kemikten ayrılıncaya kadar pişiyor ki yumuşak olsun. Suyu çekerse ara ara azar azar su ilave ediyoruz. Böyle pişiyor işte. Teflon değil de çelik tencerede daha lezzetli olduğunu düşünüyorum. Neden bilemiyorum ama sanki teflonda olmuyor. Ya da belki oluyordur da iki tencerenin ısıyı yayma ayarı farklıdır, ben de çelik tencerelere alıştığım için bana öyle gelmiştir. Vesaire vesaire işte. Böyle de güzel bir tavuktu kendisi. Pilavla ya da patates püresi ile çok güzel gider. Bir ara patates püresi tarifi de vermek gerek di mi?

4 yorum:

Zehra Gürgen dedi ki...

bu terbiyesiz tavuğu çok sevdim :) adı bile muzip :)

elerine sağlık

humeyra dedi ki...

Afiyet olsun demek geliyor içimden ama internet ortamında ikram da edemiyorum ki tavuğu tattırsam da afiyet olsa :)
Şu sıra, bu durum biraz tuhafıma gidiyor. Yemek yapınca yedirmeye alışmışız ya... Hani evde pişen, güzel olunca komşuya da bir tabak yollanır ya buradan beri yollayamıyorum da :) Teknoloji gelişse de ben, sizin yemeklerden bilgisayarı açınca tadabilsem siz benimkilerden...

http://belguzar anne.blogspot.com dedi ki...

selam canım gulmeye çok ıhtıyacımız vardı ellerıne sağlık sevgıler

aysenur dedi ki...

Ya da bu kolay galiba, tavuk yemekleri icerisinde en sevdigim de bu sanirim. Hicbisi yapasin gelmezse bundan yap.

Related Posts with Thumbnails