1 Şubat 2010 Pazartesi

Hamsi Tava

Uzun süredir bloğu açıp da yemek tarifi vermek içimden gelmiyordu. Resimleri çekip çekip koydum kenara. Biriktiler, biriktiler...
Şimdi yeni bir hevesle tekrar yazma isteği geldi içime. Niye gecenin 2'sinde geldi bilmiyorum, münasebetsiz bir yazma isteğim var demek ki öyle pat diye geliveriyor. İnsan bir sabahı bekler, di mi?
Benim bu yazmadığım süre zarfında neler oldu neler? Önce her yeri kar kapladı, yollar kapanacak diye telaşa kapıldım. Niye? Çünkü İzzet Kemal askerden çıkacaktı. 'Çıkacaktı' diyorum ya sanki hapisteymiş gibi:)) İzzet'in askerden çıktığı günün gecesinde dayımlar, o buzlu yollarda kaza yaptılar. Allah'tan hiç birşey olmadı kendilerine.
Ertesi gün, kızkardeşime gittik, biraz orada kaldık. Bol bol pasta yedik, bol bol tembellik yaptık.
Orada iken, nihayet İzzet'le hayırlısıyla görüşebildim.
Kızkardeşim Emine bizi kovmadan kendi isteğimizle aradan 5 gün geçtikten sonra dönmeye karar verdik. Tabi akıllı misafir dediğin tam kovulmaya yakın evine dönmeyi bilecek, di mi?
Kardeşimin kuşlarından tombul kafalı Hint bülbülü, bizim gidişimizin ardından vefat etmiş. Bu tarifi onun anısına veriyorum (Ölmüş kuşun anısına, öldürülmüş ve tavaya dizilip pişirildikten sonra hunharca yenilmiş hamsiler:)) biraz mantıksız ama ne ehemmiyeti var)
Balıklar, aslında canı taze hamsi çeken dayı kızı Merve'ye gidiyorlarmış. Ama yolda geçirdikleri kazayla birlikte bizim eve geldiler. Dayımları biz ağırladık, hamsileri de midelerimiz ağırladı.

Malzemeler:
3 kg Hamsi
Mısır unu
Tuz
Her tava için 4-5 kaşık sıvıyağ (3 kg Hamsiden 4 tava çıktı)
Üzerine sıkmak için limon

Hamsileri bir güzel yıkıyoruz, iyice süzüp biraz tuzluyoruz. Koca bir kaba mısır unu döküp hamsileri de üzerine döküp kabı üç beş sefer sallayıp hamsileri elimizi bile sürmeden mısır ununa bulamış oluyoruz. Balık tavamız 30 cm çapında zannediyorum. Hiç kullanmamıştık. Aslında tava, benim çeyizimin parçası idi. Babam teflon sevmez, sağlıksız olduğu için kullandırmak istemez. Ama 3 kg balık da yağda kızarınca her yeri koku saracaktı. Çaktırmadan çeyizden tavayı alıp evin tavası ilan ettik. Balıkları da zahmetsizce pişirmiş olduk. Tavanın dibine 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağı gezdirdikten sonra balıkları diziyoruz. Balıkların üzerine de 2 yemek kaşığı kadar sıvıyağ gezdiriyoruz. Tek tarafı kızarana kadar hiç dokunmuyoruz. Kızardıktan sonra düz kapağını balıklara dayayıp tavayı ters çevirip balıkları kapağa almış oluyoruz. Sonra da düz kapaktan tavaya kızarmayan tarafını kaydırıveriyoruz. O taraf da pişti mi tamamdır. Ne koku, ne yağ... Dert yok, tasa yok. Yaşasın balık tavası. Aynından bir tane daha alıp çeyizimin eksik kalan tarafını da tamamlayacağım inşallah. Dantelsiz çeyiz olur ama balık tavasız çeyize çeyiz demem ben.

2 yorum:

elif dedi ki...

görüntü harika..ellerine sağlık.resim gel beni ye diyo...

Oznur (100de100 Marifet) dedi ki...

cok guzel bi lezzet
ellerinize saglik

Related Posts with Thumbnails