18 Mart 2010 Perşembe

Saltanat Kayığı



Sebze yemeklerini her ne kadar babam ve Abdullah pek sevmeseler de annem ve ben severek yiyoruz. Üzerinde beşamel ve kaşar olanları özellikle hoşuma gidiyor. Hele bir de dereotu varsa...
Bu tarifi 53. Ye Etkinliğine yolluyorum. Tarif Güzin Osmancık'ın kitabından. Tabi ben yarım ölçü yaptım yine. 4 parça kabağımız oldu. Bize yetti. 8 parçalık tarifi veriyorum aşağıya.

Malzemeler:
Yarım kg kabak (4 orta boya denk geliyor.)

İçi:
2 Baş soğan
5 Diş sarımsak
2 Kaşık zeytinyağı
Dereotu (Bir demetin üçte ikisini kullanın. Bol dereotu yakışıyor.)
Tuz
Karabiber

Üstü:
1 Kaşık zeytinyağı
2 Kaşık un
2 Bardak süt
1 Adet yumurta

1 Çay bardağı kaşar peyniri (Bir çay bardağı da beşamele kattım ben, oldu 2 çay bardağı)

Kabakları yıkayıp ikiye bölün. Aslında kitapta soyun diyor ama bence gerek yok, soymadım. Ortalarını bir çay kaşığı yardımıyla dikkatlice oyun ve kenara ayırın. Oyulmuş kabakları kaynayan tuzlu suya koyup yumuşayana kadar haşlayın.

Kabakları altı azıcık yağlanmış tepsiye dizin.

Soğanı yarım halka şeklinde ince ince doğrayın. 2 Kaşık zeytinyağında pempeleşene kadar kavurun. İçine ince ince doğranmış sarımsakları ve kabakların içlerinden çıkan parçaları da ekleyip tuzunu karabiberini atıp kavurun. Pişince ocağı kapatıp kıyılmış dereotunu katıp karıştırın.

Bu harcı tepsiye dizilmiş kabakların oyuk kısımlarına paylaştırın.

Şimdi de beşameli hazırlayalım. 1 Kaşık zeytinyağı ile 2 kaşık unu kavurun. Karıştırmaya devam ederken sütü yavaş yavaş ekleyip muhallebi haline gelene kadar pişirin. Sonra da çırpmaya devam ederken yumurtayı ekleyip ocağı kapatın. İçine 1 çay bardağı rendelenmiş kaşarı ekleyip karıştırın, kabakların üzerine paylaştırın.

En üzerine de 1 Çay bardağı kaşarı paylaştırıp 200 derecede ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin.

Dereotu ile süsleyip servis edin.

Afiyet olsun.

6 yorum:

Gelibolu17 dedi ki...

ellerine sağlık canım yemek pardon saltanat kayığı harika görünüyor...
şeyyyyy kem küm senin kayıkları ben ödünç alabilirmiyim....
azcık gezdireyim onları yemeden getirirmiyim bilmiyorum ama:)))))

Miskokulu Lezzetler -Mine- dedi ki...

Elinize sağlık benimde çok sevdiğim bir yemek. İzleyici kısmınıza ulaşamıyorum bir sorun var herhalde daha sonra tekrr deneyeceğim.Sevgiler.

Fatma Tekin dedi ki...

Merhabalar saltanat kayığınız çok lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık.Sevgiler.

Hülya dedi ki...

Nasıl güzel olmuş tam bahar yemeği ellerine sağlık Sevgili Hümeyra

benim dünyam dedi ki...

Hümeyra hanım bu yemeğiniçine ben tavuk koyuyordum oda güzel oluyor ama bu tam bahar yemeği olmuş elinize sağlık

humeyra dedi ki...

Tavuklu, kıymalı da güzel olur tabi. Ben bir dahakine kıymalı denicem, bu halini çok beğeniyorum ama içine et katmadım mı küçükkardeşim Abdullah yemiyor :)

Related Posts with Thumbnails