19 Mayıs 2010 Çarşamba

Kara Lahana Sarması

"...Olur ki, siz bir şeyden hoşlanmazsınız; oysa o, hakkınızda hayırlıdır.
Olur ki, siz bir şeyi seversiniz; ama o, sizin hakkınızda bir fenalıktır.
Allah bilir, siz bilmezsiniz.' (Bakara-216)

Bunu tam olarak idrak edebilse insan, hayatta hiçbirşey için kendini üzmezdi. Başına gelenin hayırlı yanlarını düşünmeye çalışır, anlayamadıklarını da "Allah bilir" deyip geçerdi. Böyle biri olmak istiyorum. Allah'ım beni ve bu yazıyı okuyanları iyi birer kul yap.
Şimdi bu sarmayı hiç anlatasım yok. Blog kaçmıyor nasılsa, akşama anlatırım.
Hepinize hayırlı günler.

Ah bak bunuyorum yavaş yavaş. Genç yaşta bunadı dersiniz :)
Tarifi hala yazmamışım, asırlar geçmiş üzerinden.
Gerçi herkes zaten biliyordur da bilmeyenler öğrensin.

Malzemeler:
3 Demet tazelerinden lahana

İç malzeme:
2 Soğan (ince ince doğranmış)
1 Su bardağı sıvıyağ
1,5 Su bardağı pirinç
1 Su bardağı ince bulgur
1 Yemek kaşığı salça
2 Domates (ince ince doğranmış)
8-10 Dal kıyılmış maydanoz
8-10 Dal kıyılmış dereotu
1 Tatlı kaşığı şeker
Yarım tatlı kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı pulbiber
1,5 Tatlı kaşığı tuz

Lahanalar yıkanıp kaynayan suya konulur, çok değil 1-2 dakika (hatta belki o kadar bile değil, taze lahana çünkü. Kartsa lahanalarınız daha uzun süre tabi) suda canı biraz gidecek kadar ama diri diri olacak kadar yumuşatılır.

Soğan yağda biraz öldürülür. Pirinç, bulgur ve salça ilave edilip biraz çevrilir. İçine domates, tuz, şeker ve baharalar eklenir. Domates biraz öldürülür. Altı kapatılır tencerenin. İçine maydanoz ve dereotu ilave edilip  karıştılır.

Lahanaların sap kısımlarındaki fazlalık kesilir, içlerine biraz harç konulup sarılır. Tencereye dizilir, üzeriyle aynı hizaya geldi gelcek gibi sıcak su eklenir tencereye, 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ gezdirilir, biraz tuz serpilir üzerine, kapağını kapatıp kısık ateşte ağır ağır pişirilir. Arada kontrol edin. Suyu fazla koymayın. Eksik gelirse eklersiniz ama fazla koyup da uğraşmanın anlamı yok.

Afiyet olsun.

Not: Benim lahanalar, buzdolabında iyice beklemişlerdi. bir kısmı yoldan çıkmıştı. O yüzden çöpe gittiler. Kalanları sarmıştım. Dolayısıyla katık fazla gelmişti, fazla gelenle de evde bulduğum biberleri doldurmuştum, ertesi güne yemeğim hazır olmuş olmuştu, ertesi gün de onları pişirmiştim.

10 yorum:

MÜNSTER dedi ki...

Canim benim, duana ben de yürekten "Amin" diyorum... Rabbim bizleri "sasar, beser" kullarindan eylemesin.... Idrakimizi kuvvetli kilsin... Bu arada karalahanayi bulsam, ben de bayila bayila yapacagim bu yemegi.... Sevgilerimle,

Birsel ve İrem dedi ki...

Memleketimin karalahanasına benziyor, ellerinize sağlık, görüntü nefis. Afiyetler olsun. Sevgiler.

meknun dedi ki...

Aminn humeyracim,Allah razi olsun..
...
Sarmalar guzel gorunuyor ellerine saglik
bende dun yaptim :)
Allaha emanet ol,
Selam ve dua ile

esra dedi ki...

amaan akşamda verme tarifi bildiğimiz karalahana işte:)))dil çıkararak gülme nasıl yapılıyor hümera:)))

F İ L İ Z dedi ki...

tarife gerek yok resim herşeyi anlatıyor zaten hümeyracım...

emelce yemek dedi ki...

amiiin

ümmühan dedi ki...

Tarifini göremedim daha ama görüntü süper :) Ellerine sağlık

Münstercim lahana yetiştirmek için bahçen yok mu? benim teyzemin kayınvalidesi Hollandada yetiştiriyor,hep birlikte yiyorlarmış :)

tılsım dedi ki...

ah ben de öyle olmak istiyorum ama nerde öyle olgunluk bende..
sarma müthiş görünüyor.ellerine sağlık canım.pasta tariflerini yazmayı daha çok seviyorum ne kadar olsa da yine de göz kararı oluyor ya yemekler:)

defneylebirlikte dedi ki...

muhteşem tek kelime ile muhteşem..ah olsa da yeseydim şimdi.ellerine sağlık canım.

KİZHATCE dedi ki...

eline sağlık arkadaşım,etkinliğinde kolay gelsin,allah razı olsun,sevgiler..

Related Posts with Thumbnails