14 Mayıs 2010 Cuma

Zeytinyağlı Taze Bakla

İşte bu da baklamız... Kendisini seviyor, sayıyor ve yiyoruz.

Malzemeler:
400 gr bakla
1 Tatlı kaşığı un
Tuz
Bir çay bardağından biraz az zeytinyağı
Yarım soğan (İnce doğranmış)
1 Tatlı kaşığı salça (Olmasa da olur, ama ben salçayı çok sevdiğim için oldu)
Su (Baklaların üzerini kapatacak kadar)
1 Çay kaşığı şeker
Dereotu
3-4 Damla limon

Üzerine:
Dereotu
Sarımsaklı yoğurt

İlk iş baklaları temizleyip ikiye kırıyoruz. Yıkayıp fazla suyunu alıyoruz. Artık peçeteyle mi alırsınız, süzgece koyar suyun buharlaşmasını mı beklersiniz, orası benim problemim değil, bildiğiniz gibi yapın. Bir buzdolabı poşetine baklayı, unu ve kafi derecede tuzu katıp poşeti sallıyoruz, baklalar unlanıyor. Böylece yemek kıvamlı olacak, hem de baklalar renk kaybetmeyecekmiş. (Bu ayrıntıyı ekşisözlükten öğrendim, bilgi kaynağım).
Bir tencereye soğanı ve yağın yarısını alıyoruz. Üzerine baklaları da ilave ediyoruz. Orta ateşte baklalar biraz sularını salıyorlar. O zamana kadar kavuruyoruz. ama kaşıkla fazla müdahale edip baklaların canını sıkmamak gerek. Tencereyi sallayıverin arada. Baklaya salçayı da ilave edip şöyle bir karıştırıyoruz. Üzerini kapatacak kadar suyunu ekliyoruz, tuzunu ayarlıyoruz, şekerini atıyoruz. Kapağı kapatıyoruz, altını kısıyoruz. Yavaş yavaş pişiyor. Suyunun bitmesine yakın altı kapatılır. Üzerine zeytinyağının kalanı ilave edilir. Sonrada ilave ettik bir kısmını, niye diye sorma ey okuyucu, anla, böylece zeytinyağının tadını net alıcaz. Dereotunu katıyoruz. Bunu da sonradan katmanın anlamı, tadını almak. Ama ben babam sevmediği için bu aşamada hiç katmadık. 3-4 Damla da limon sıkıyoruz, çok az ama.
Dereotunu sofraya getirirken süsler gibi kattım annemle benim tabağımıza, üzerine de sarımsaklı yoğurt. Oh mis. Babamın tabağına ise dereotu da koymadım yoğurt da. Öyle seviyor, öyle yiyor. Afiyet olsun.
Sabah tarif bültenini sunduk. Bir başka tarif bülteninde buluşmak dileğiyle, hoşkalın.

5 yorum:

Miskokulu Lezzetler dedi ki...

Eline sağlık nasılda sevdiğim bir yemek biz Egeliler içine birkaç enginarda koyuyoruz tavsiye ederim. Hayırlı cumalar

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

HÜMEYRACIĞIM HAYIRLI CUMALAR

ELLERİNE SAĞLIK ÇOK SEVERİM BAKLAYI

Cahide dedi ki...

Canımsın ben ota köke,sebzeye dayanamam.Burada bakla mevsimi geçti.Canım istedi yine...
Seni alan yaşadı Hümeyram,ellerin dert görmesin.Hayırlı cumalar canım...

Sevil Şahin dedi ki...

hümeyracım yenmezmi hiç nefis olmuş ellerine sağlık afiyet bal olsun
sevgiler

ebru dedi ki...

canımm ellerine sağlık. Bir türlü yapamadımm şu baklayıı istediğim gibi bulamadaım markette:((

dereotlu ve yoğurtlu harika görünüyoo.
Bu arada ödülün için ayrıca teşekkürler daha yayınlama fırsatı bulamadım.ufaklık biraz rahatsızzz daa

Related Posts with Thumbnails