21 Şubat 2011 Pazartesi

Patatesli Yumurta ve Domatesli Sucuklu Tost

Bence dünyanın en güzel öğünü kahvaltı... Tabi güneşli, ılık bir havada, sıcacık demli bir çay ve çeşit çeşit kahvaltılıklarla yapmak gerek kahvaltıyı.
Yumurtalı birşey olmalı sofrada, rafadan yumurta, ya da lop yumurta, ya da peynirli, sucuklu, ya da menemen, ya da yumurta salatası mesela... Neli ya da nasıl olduğu önemli değil, ama yumurta illa ki olmalı kahvaltıda. Olmadı mı birşeyler eksik kalıyor sanki. Tazecik ekmeği neye bandırıcaz yoksa.
Patates kızartması olmalı. Basit bir tost ya da 2 dk da hazır olacak bir gözleme... Varsa kızarmış ekmek, ama yanına illa ki bal ve tereyağ... En güzelinden bir zeytin; zeytinyağına bulanmış, üzerine limon ya da nar ekşisi sıkılmış, kekik ya da pulbiberle şenlendirilmiş...
Ya da en basitinden simit ve peynir olmalı kahvaltıda. Demli çaya ve pencereden vuran güneşe eşlik etmeli...
Yanına tazecik birşeyler de olmalı. Domates, biber, salatalık, ya da benzeri birşeyler...
Sıcacık açmalar, poğaçalar, börekler olmalı...
Bir de en önemlisi iştahlı bir yiyici arkadaş, eş, dost ya da akraba. Kahvaltıdan keyif alacak bir insan daha... Bu olmazsa kahvaltının hiç bir anlamı da olmaz.
En sevdiğim öğün kahvaltı... Bunları etkinlikten önce yapıp resimlemiştim, hatta yazısını da o zaman yazmıştım ama taslak olarak unutmuşum, yayınlamamışım. Gün bugündür deyip yayınlıyorum. Zaten basit tarifler. Ama seviyorum sizleri kahvatılıklar, canlarım benim, hepinizi seviyorum... Annenize gelin, yesin sizi...

Patatesli Yumurta:
1 Patates
Sıvıyağ
1 Yumurta
Pulbiber

Patatesi küp küp doğruyoruz. Teflon tavaya biraz sıvıyağ döküp kızdırıyoruz ve patatesleri bu yağda kızartır gibi pişiriyoruz. Üzerine çırptığımız ve tuz, pulbiber eklediğimiz yumurtayı döküyoruz. Yumurta pişti mi oh mis, hemen soğumadan yiyoruz.

Domatesli Sucuklu Tost (bana ve eşime):
4 Dilim ekmek
Kaşar
Domates
Sucuk
Tuz
Tereyağ

Ekmeklerin 2 yanını yağlıyoruz. Tabi ben yağı buzdolabından çıkarınca yumuşamasını bekleyecek kadar sabırlı olmadığım için yağ ekmeklere sürülecek gibi olmadığından yağı tost makinesinin alt ve üst teflonuna sürüyorum :) 2 ekmeği işte resimdeki gibi kaşar, sucuk ve domatesle kaplayıp, domatesin üzerine biraz tuz serpip diğer 2 ekmekle üzerlerini kapatıyoruz. Kaşar eriyor, domatesler kendilerinden geçiyor, ekmekler kızarıyor... Çayı döküyoruz bardağa, tostun kaşarı uzarken, daha sıcakken hemencik yiyoruz. Afiyet olsun. (Öyle bir anlattım ki artık 2 yaşındaki çocuk bile tost yapabilir herhalde :-P )

10 yorum:

Özgen dedi ki...

Offf super bunlar öğle de geldi olsa da yesem canım harikalar...

memolininannesi dedi ki...

kahvaltı yapmamıstım ama ....
bu haksızlık yanı...
elınıze saglık

Nihan dedi ki...

Yani humeyracim, sen edebiyatcimisin bilmem ki, kahvalti en guzel bu sekilde anlatilir:)) Ama dedigin gibi ne olursa olsun o kahvaltiyi vs. yi senlendirecek birileri olmali. Benimde o yuzden en sevdigim sey arkadaslari caya cagirip pasta borek yapmak hep beraber gulup eglenip yemek. Ama tabii eskisi gibi olmuyor, bebek olunca tabii eglencenin tam ortasinda aglayip butun ilgiyi uzerine cekebiliyor. Uzun suredir duzgun bir kahvalti yapamadim, her seferinde cayim sogudu:)) Tabi bende yavrumu isirip yemek zorunda kaldim.

A bu arada ben gecen seneki Nihan.Hani senden heyecanla kara meyranin tarifini bekleyen hamile sahsiyet :) Egerki adsiz biri ( tabi kufur ediyorsa o ben degilimdir ) varsa o buyuk ihtimalle benim :)

Kolay gelsin canim. Bol bol ye bebusa iyi bak kendinede.

NIHAN.

Adsız dedi ki...

Harika anlatmissin kahvaltiyi.
Aynen özgenin dedigi gibi ögle vaktinde yenilir:)

Ellerine saglik canim.

kalpkurabiye dedi ki...

kendi etkinliğinin konusunda nefisss iki tarif yapmışsın balım ellerine emeklerine sağlık:)
öpüyorum çok:)
şifa olsun:)

Sevil Şahin dedi ki...

hümeyracım sana katılıyorum bencede en güzel ögün kahvaltı ..
Çalıştığım için sadece pazar günleride yapabilsem bile en güzel ogün kahvaltı..
tost da patatesli omlette harika olmuş ağzım sulandı ne alan dieyim :))
ellerine sağlık tatlım afiyet balolsun
sevgiler

Unknown dedi ki...

CANIM ELLERİNE SAĞLIK KAHVALTI YAPMAYI ÇOK SEVİYORUM ÖZELLİKLE DOSTLARIMLA YEDİKÇE YİYORUM ÇÜNKÜ:)
NEFİS OLMUŞ İKİSİDE.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Harikkkaaaa ellerinize sağlık eğer kabul ederseniz benim blogumda tam da etkinlik konumuza uygun bir tarif var.

Sevgiler,
Evren

humeyra dedi ki...

Hepinize teşekkür ediyorum yorumlarınız için :) İnsan böyle güzel yorumları aldıkça mutlu oluyor.
Bu arada Nihan, senden tekrar yorum almak çok mutlu etti beni. Bebekle hayat kolay değildir ama dediğin gibi bebeği yiyip telafi ediyormuşsun ya kahvaltını, ben de hevese geldim ya, benimki de doğsa da yesem... :)

!!! ♥ Hasretli Lezzetler ♥ !!! dedi ki...

ellerine saglik nefisss görünüyorlar.. sevgiler

Related Posts with Thumbnails