11 Şubat 2011 Cuma

Portakallı Krem Karamelli Kek

Ne zamandır aklımda olan bir tarifi nihayet denedim ve rahatladım. Yedim bir daha rahatladım. Ama yiyene kadar neler çektim.
Bir gün beklemesi gerekiyormuş kekin dolapta, bekle bekle, hapisteyim de sanki günleri sayıyorum, geçmek bilmiyor vakit. Geceyi tamam ettim ama daha da bekleyemiyorum. Sabah eşime sordum kahvaltıda kek ister misin diye, isteseydi hemen onla orada yiyecektim bi dilim. Akşam yeriz dedi. Ben de dünden beri bekliyorum akşama kadar da beklerim zannettim ama 1 saat, 2 saat derken dayanamadım saat 10 gibi kestim keki. Ama zaten dün ikindiden beri bekliyordu. Yeterince beklemiş, kalıptan lıp diye çıkıverdi, iyi oldu. Bi dilim kesmedi, üzerine ikinciyi yedim. Bıraksam kendimi 3-4 gider. Ama sonra çok kilo alırım, göbelek olurum, korkumdan daha yemiyorum.
Tarifi, yapması, etmesi vs pek kolay kek, insanı yormuyor, şekli düzgün, vs. Ama bana ne çileli geldi bu kek anlatamam. Bi kere karameli hazırlarken elimi yaktım. Herşeyin tadına anında bakmaya alışmış bünyem, karamelin çok aşırı sıcak yapışkan bir şeker olduğunu hesaba katmadım, daldırdım parmağı, daha yandığımı anlayacak vakit bile geçmeden ağzıma götürdüm ki götürmez olaydım, hem parmağım hem dudağımın kenarı yandı. Ne şerefsiz şeymiş şu sıcak karamel, plastik poşet yanığı gibi yapışıp kalıyor insanın eline. Musluğun altına zor yetiştirdim parmağımı.  Hala da acıyor yanık yerim. Demem o ki, siz karamele sakın dokunmayın, çok menem birşey, uzak durun, herşeyin tadına bakmayın. İlle de birşeyin tadına bakasınız varsa benim gibi, kek hamurunu parmaklarsınız, az sabredin.
Neyse... Kek gayet güzel, duruşu şık, harika birşey. Portakal aromasını da sevenlerdenseniz, bence kesinlikle denemelisiniz.
Tarifini Yasemin Mutfakta'da görmüştüm. Öyle güzel ve ayrıntılı vermiş ki tarifi, yaparken hiç sıkıntı çekmiyor insan. O yüzden ben de aynı tarifi buraya eklemek istiyorum. Ben kalabalık olmadığımız için yarım ölçü yaptım, baton kek kalıbında. Bir de karameli 1-2 kaşık fazla yaptım sağdan soldan akar diye düşünüp, aktı da, parıl parıl parlıyor :)

Malzemeler

Karamel için:
  • 1/2 su bardağı şeker
Krema için:
  • 4 yumurta
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 500 ml süt
  • 2 portakalın kabuğunun rendesi
Kek için:
  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1/2 su bardağı süt
  • 1/2 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 2 portakalın kabuğunun rendesi
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
Yapılışı
  1. Fırını 175 derecede ısıtın.
  2. Dibi kalın bir sos tenceresinde karamel için yarım su bardağı şekeri tamamen sıvılaşıp rengi dönene kadar eritin. Dikkat edin şeker çabuk yanar, onun için başından ayrılmayın.
  3. Karameli kalıba boşaltın. Kalıbı yağlamayın!. Kullanılacak kalıp kesinlikle kelepçeli kalıp veya silikon kalıp olmamalıdır. Teflon standard boylarda bir kek kalıbı yahut şık bir sunum için süslü teflon kek kalıbı olabilir.
  4. Krem karameli hazırlamak için; derin çelik veya cam karıştırma kabına, tüm malzemeleri koyun. Çırpma teliyle homojen bir karışım elde edene kadar çırpın. Mikser kullanmanıza gerek yok. Zaten krema için yumurtaların çok fazla köpürmemesi gerekiyor. Bu yüzden çırpma teli yeterli olacaktır.
  5. Kek için başka bir derin çelik veya cam kasede önce yumurta ve şekeri iyice beyazlayıp kabarana kadar mikserle çırpın. Sonra sırasıyla vanilyayı, yağı ve sütü ilave edip yeniden çırpın. En son un, kabartma tozu, portakal kabuğu rendesi ve kakaoyu ayrı bir kasede karıştırıp, çırpılmış yumurtaya 3 kerede ilave edin. Homojen olana kadar çırpın. Çok fazla çırpmanıza gerek yok.
  6. Karameli döktüğünüz kalıbınıza önce krema karışımını, onun üstünede kek karışımını boşaltın. Gördüğünüz görüntü sizi yanıltmasın. Piştiğinde mucizevi bir şekilde ayrılıyorlar :)
  7. Keki fırında benmari usulünde 40-45 dakika pişirin. (Benmari Yöntemi ile Pişirme: Kalıbı geniş ve derin bir tepsiye veya rosto kabına oturtun. Tepsinin içine kalıbın yarısından biraz daha yukarıya kadar gelecek şekilde kaynar su koyun).
  8. Piştiğini anlamak için kürdan ile test yapın. Keki piştiyse kremasıda pişmiştir. Fırından çıktıktan sonra oda ısısına gelmesini bekleyin. Sonra bir gece buzdolabında dinlendirin. Mutlaka soğuması ve dinlenmesi gerekiyor. Eğer aynı gün içinde servis edecekseniz o zaman en az 4 saat buzdolabında dinlendirin. (Servis yapana kadar pastayı kalıbında saklayın, buzdolabına kalıbıyla beraber kaldırın. Servis etmeden en az 30 dakika önce kalıbından servis tabağına ters çevirin. Bir sürede o şekilde buzdolabında bekletin. )
  9. Servis etmek için kalıbı servis tabağına ters çevirmeden önce bıçakla kekin kenarından geçin. Bir iki kere kabın tabanına vurun. Dilimleyerek servis edin. Arzu ederseniz çatalla dalın gitsin :))
Not: Tarifi 61. PDÇS etkinliğine merakiyidir.blogcu.com'a yolluyorum.

20 yorum:

mandalincikmazi dedi ki...

Muhteşem bir görüntü sabırsızlıkla beklemeni anlıyorum bu nefis kek karşısında ellerine sağlık canım....
Tarifi alıyorum ilk fırsatta deniyeceğim oofff o kadar çok denenecek tarif biriktirdim ki sorma :))
Hayırlı cumalar canım...

Özgen dedi ki...

Merhaba mükemmel ötesi olmuş ellerine sağlık.Ben de bu keki hep yapmak istiyordum ama hep sırada bekliyordu muhakkak deneyeceğim sevgiler...

kalpkurabiye dedi ki...

öye bir anltmışsın ki heyecanlı bir roman okur gibi okudum..
ayy Hümeyranın Kudretullah macerası:)
bende çok merak edip de deneyemiyordum bir türlü:)
madem güzelmiş yapalım mı:)

Aysegül dedi ki...

aman ALlahım bu neeeeeeeee sevgili hümeyraaaaaaaa
harikaaaaa sunumun ve fotoğraf çekimiminde öyleeeeee
en yakın zamanda denemek istiyorumm
teşkkkkkk ellerine sağlıkkkk
bu arada ilerleyen zamanlarda ev sahibimiz olur musunuz?
sevgilerrrrrr

Osmanlı Oto Lastik dedi ki...

Çok güzel bir olmuş.. İlk defa gördüğüm bir kek..
Ellerine sağlık..

Ayse's Cakes dedi ki...

Merhaba Hümeyra
size email gönderdim ama sanırım elinize ulaşmadı...Mart ayı için etkinlik sırası sizdeydi, etkinlik için halen gönüllü olup olmadığınızı merak ediyorum, bana haber verirseniz sevinirim...
sevgilerle

CAHİDE dedi ki...

Canım benim kek tam kıvamında olmuş.Elini yakmana üzüldüm:( Geçmiş olsun gülüm ya. karamel çabuk donuyor ya ondan yanığı kötü olmuştur. Neyse keki yeyince unutmuşsundur sanırım:)
Ellerine sağlık canım...

ÇAY SAATİ dedi ki...

Sevdigim lezzetlerin hepsi birarada..Muhteşem..Deneyecegim..Sevgiler.Aida

sibelyalcincom dedi ki...

Nefis bir görüntü ellerinize sağlık:)))

mintinin dünyası dedi ki...

SEVGİLİ ARKADAŞIM İNANAILMAZ GÜZEL BİR GÖRÜNTÜ.
ELLERİNE SAĞLIK.
SEVGİLER GÖNDERİYORUM.
HAYIRLI AKŞAMLAR DİLİYORUM

hunerlieller dedi ki...

Mübarek Mevlid kandilinizi kutlar, herşeyin gönlünüzden geçtiği gibi olmasını temenni ederim. Kandiliniz mübarek olsun.

ebru dedi ki...

Duaniz kabul, ameliniz makbul hizmetiniz daim olsun. Saadetiniz kaim olsun. Kandiliniz kutlu olsun.

Şükrü Yılmaz dedi ki...

Mevlit Kandiliniz ve Sevgililer Gününüz Kutlu Olsun http://www.sukruyilmaz.net/img/kandilsevgili.jpg

Şükrü Yılmaz
Antakya-HATAY

http://www.sukruyilmaz.net
http://www.sukruyilmaz.com
http://www.facebook.com/sukruyilmaz1953

Sevil Şahin dedi ki...

hümeyracım bu ne güzel bir lezzet böyle ellerine sağlık
afiyet bal olsun
sevgilerimle

Narince dedi ki...

Bu kek müthiş yaa, sabırlı olmalı, tembelliği atmalı, yapıvermeli:))

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel görünüyor... gerçekten bekleme kısmı zor acilen bunu yapacak bir dost bulmam lazım ben bekleme kısmına cesaret edemiyorum:)

Adsız dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel görünüyor... gerçekten bekleme kısmı zor acilen bunu yapacak bir dost bulmam lazım ben bekleme kısmına cesaret edemiyorum:)

Adsız dedi ki...

merhabalar
birkaç gündür sitenizdeki harika tarifleri okuyorum, ellerinize sağlık çok güzel bir enerjiniz var, site çok sevimli ve sıcak..
sitedeki tariflerden birinde kudretullah ismini gördüm, önce tarifi veren kişinin adı sandım..
İnternette aradım böyle bir blogger mi var acaba diye.. Ne yazık ki bir keke bu ismin verildiğini gördüm.
Kaldı ki bu manadaki bir kelime insana dahi isim olarak verilemez.
Allahu tealanın zati ve subuti sıfat ve kudretine dair tanımlamalar kendine mahsustur.

Elbette keke bu ismi verenin siz olmadığınızı biliyorum.
Kudretullah allahu tealanın sahip olduğu güç, allahın sonsuz gücü demektir böyle bir isim ne insanlara ne de keklere kat'a verilemez bu konuda hassasiyet göstermenizi bekliyorum
bilmeden şirke girmek, haddi aşanlardan olmamak adına keke başka bir isim versek olmaz mı acaba?İnanın bir müslüman olarak beni yaraladı bu keke verilen isim, samimiyetinize güvenerek sizden rica ediyorum.İnternetten bu saygısız ve cahilce verilmiş ismi sildirmeye kararlıyım, ve sizin yardımınızı bekliyorum Çok teşekkürler
selamlar Deniz

Adsız dedi ki...

merhabalar
birkaç gündür sitenizdeki harika tarifleri okuyorum, ellerinize sağlık çok güzel bir enerjiniz var, site çok sevimli ve sıcak..
sitedeki tariflerden birinde kudretullah ismini gördüm, önce tarifi veren kişinin adı sandım..
İnternette aradım böyle bir blogger mi var acaba diye.. Ne yazık ki bir keke bu ismin verildiğini gördüm.
Kaldı ki bu manadaki bir kelime insana dahi isim olarak verilemez.
Allahu tealanın zati ve subuti sıfat ve kudretine dair tanımlamalar kendine mahsustur.

Elbette keke bu ismi verenin siz olmadığınızı biliyorum.
Kudretullah allahu tealanın sahip olduğu güç, allahın sonsuz gücü demektir böyle bir isim ne insanlara ne de keklere kat'a verilemez bu konuda hassasiyet göstermenizi bekliyorum
bilmeden şirke girmek, haddi aşanlardan olmamak adına keke başka bir isim versek olmaz mı acaba?İnanın bir müslüman olarak beni yaraladı bu keke verilen isim, samimiyetinize güvenerek sizden rica ediyorum.İnternetten bu saygısız ve cahilce verilmiş ismi sildirmeye kararlıyım, ve sizin yardımınızı bekliyorum Çok teşekkürler
selamlar Deniz

humeyra dedi ki...

Hassasiyetinize teşekkür ederim. Sonuna kadar haklısınız. Eşim de bu ismin keke verilmesinden rahatsız olmuştu zaten. Zamanında değiştirmediğim için hatalıyım.

Related Posts with Thumbnails