6 Ağustos 2011 Cumartesi

Zengin Yoğurtlu Çorba

İçinde herbirşey olması hasebiyle bu çorbayı zengin ilan ettim. Artık vakti gelince nisab miktarı bakliyat vesaire zenginliğinden diğer çorbaları zekat verir diye temenni ediyorum. O derece bir besleyici, herhalde iftarda bi tabak çorba yiyen daha da birşey istemez, doyar. Tarifi diğer yoğurtlu çorbalar gibi.
Ama içinde bu defa mantı, arpa şehriye, haşlanmış nohutun yanında haşlanmış yarma mısır da var. Gerektiğinde hızlıca kolayca böyle çorbalar yapabilmek için önceden evde ne varsa düdüklüde haşlıyorum ve buzdolabı poşetlerine bölüp dondurucumda saklıyorum, sürekli elimin altında duruyorlar. çorbanın suyu kaynadı mı buzlukta ne varsa atıveriyorum içine. Asıl lezzeti katan ise Bim'in tavuk bulyonları. Diğer bulyonların lezzeti bu derece yakışmıyor çorbaya, tavsiye ederim.
Şimdi bloğuma şöyle bir baktım da çok da yoğurtlu çorba tarifi koymamışım. O sebeple tarifi yaklaşık değerleriyle yazıyorum.

Malzemeler:
2,5 su bardağı su
Yarım çay bardağı arpa şehriye
1 Tavuk bulyon
1-2 Çay bardağı haşlanmış nohut (Arzunuza göre)
1-2 çay bardağı haşlanmış yarma mısır
1 -2 avuç mantı
(Aklınızda ya da evinizde varsa herhangi başka bir malzeme, misal haşlanmış yeşil mercimek, buğday, pirinç, tel şehriye, kuru fasulye vs)
2 Su bardağı yoğurt
1 Yumurta
Yarım yemek kaşığı un
Sıvıyağ
Nane
Pulbiber
Tuzu az gelirse biraz tuz (Bulyon yetiyor ama zevk meselesi)

Suyu tencereye alıyoruz, kaynıyor, kaynayan suya şehriye ve atıyoruz, yumuşamaya durunca içine mantıyı da katıyoruz, o da pişiyor. Bu arada bir kapta yoğurt, yumurta ve unu çırpıyoruz. Sonra tencereye önce haşlanmış mısır ve nohutu buzluktan çıktığı gibi ekliyorum, böylece çorbanın suyunu ılıtıyor, altını kısıyoruz ve sonra çırptığım yoğurdu ilave ediyorum, su ılımış olduğu için çorbanın yoğurdu da kesilmiyor. Böyle de tencrenin altını açıp bir iki tıkırdatıyoruz, tamamdır, üzerine de bir tavada kızgın sıvıyağın içinde nane ve pulbiber yakıyoruz, çorbanın üzerine döküp karıştırıyoruz, hazır, afiyet olsun.

Bu arada fena halde kusmuk kokuyorum. Bebeğim aklına estikçe sağıma soluma kusuyor. Son zamanlarda kusmayı abarttı, dua edin de önemli bir durum olmasın, doktorun birine gösterdik ama çok da iyi bir doktor değildi sanırım, tahlil kağıtlarında hgb 9,6 altı çıktığı halde, birşeysi yok dedi. Ama 9,6 düşük bir değer benim bildiğim, demir eksikliği anlamına geliyor diye biliyorum ama tabi doktor da değilim ki. Pazartesi ya da salı tahlilleri alıp bizim iyi diye bildiğimiz Dr. İftihar Hanıma götürücez göstericez inşallah. Şifa Allah'tan, vesilesi de İftihar Hanım olur inşallah.

4 yorum:

anneminkizıyim dedi ki...

hiim harika gercekten baya zenginmis corba, ellerine saglik canim, sevgiler...

yemekbiraşk dedi ki...

harika gözüküyor ellerine sağlık
sevgilerimle..

nohut oda dedi ki...

cok endıse etmeyın bebeklerın bu kusma durumuna doktorlarda pek mudahıl degıller bence..
kusa usa buyuyorlar ıste..

Adsız dedi ki...

NOHUT ODA, TEŞEKKÜRLER. İÇİME SU SERPMİŞTİN, GERÇEKTEN DE ZAMANLA AZALDI,DOKTORLAR PEK BİRŞEY DEMEDİLER.

HUMEYRA

Related Posts with Thumbnails