7 Ocak 2010 Perşembe

Fırında Makarna (Beşamelli - Mantarlı)


Yemek yapmak çok eğlenceli de... Buraya yazmaya üşeniyorum çoğu zaman. Tarifler birikmiş. Artık siteye yemek tarifi yazarken, ödev yapar gibi hissediyorum kendimi. Tarifi girdikten sonra "Oh bunu da yazdım, aferin bana" deyip ödevimi yapmış olmanın verdiği huzurla rahatlıyorum. Kolay değil; resmini çek, küçült, sitenin adını resme ekle, siteye resmi yükle, tarifi yaz ve yolla.
İşte yeni bir ödevle karşınızdayım. Fırın makarnası sevenler için lezzetli bir tarif geliyor:

Malzemeler:

Mantar için:
400 gr mantar
1 Çay bardağına yakın sıvıyağ
Karabiber
Tuz

Beşamel sosu için:
3 Kaşık un
3 Kaşık tereyağ
3 Su bardağı süt (Yalnız bu makarnayı yaptığım yerde şu bizim sıradan su bardakları yoktu, rastgele bir su bardağıyla ölçtüm, yaklaşık 500 ml geliyor süt)
Tuz

200 gr rendelenmiş kaşar

Makarna için:
Yarım paketten biraz fazla makarna
Tuz
Sıvıyağ

İlk iş mantarı yıkayıp doğrayın. Bir tencereye 1 çay bardağına yakın sıvıyağı koyup mantarı bu yağda pişirin. İçine tuz ve karabiber ekleyin. Karabiber mantara çok yakışıyor. Kendisi pek muhterem bir baharat çeşididir. Buradan saygılarımı sunuyorum. Mantar, sıvıyağda önce bir sulanır, sonra kendini toparlar. Miniminacık olacak şekilde eritmeyin ama kokusu da kalmasın.

Makarnayı haşlamak için bir tencerede suyu kaynatın.Kaynayan suya tuz ve sıvıyağ ekleyin. Makarnayı bu suya ilave edip pişirin. Suyunu süzün. Dibini yağladığınız bir borcama dökün. Bizim borcam orta boy bir borcamdı. Üzerine mantarı da serin.

Beşamel için önce tereyağ ve unu kavurun. Sonra bir yandan karıştırırken bir yandan azar azar sütü ekleyin. Bu aşamada ara vermeden karıştırarak sütü eklerseniz topak falan olmaz. Gerçi şimdi blendır çıktı mertlik bozuldu. Topakları eziveriyorlar blendırla. Olsun, siz yine de blendırla uğraşmayıp dediğim gibi karıştırın ki iki iki uğraşmayın. Tuzu da ekleyin. Krema göbek atanca kaynıyor demektir. Kapatın altını. Kaşarın üçte biri kadarını beşamele ekleyip karıştırın. Mantarların üzerine beşameli dökün. En üste de kalan kaşarı yayın. Fırında 200 derecede üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

"Oh bunu da yazdım, aferin bana."

2 yorum:

Adsız dedi ki...

lütfen üşenmeyip tarifleri yaz sorumlulukların var artık, her sabah aksatmadan seni okuyan takip eden hayranlarına saygı duy, kolay gelsin ellerin dert görmesin

humeyra dedi ki...

Hayran demeyelim de... Takip edenlere karşı sorumlu hissettiğim için zaten ödev yapıyor gibi hissediyorum. Bu kadar da bilinçliyim yani :)

Related Posts with Thumbnails