31 Mart 2010 Çarşamba

Çikolatalı Vişneli Pasta ve Ablamın Doğum Günü

28 Mart ablamın doğum günüydü. Bu da onu mutlu etmek için yaptığım pasta. Çikolatayı sevdiği için yoğun çikolatalı bir pasta yaptım. Riskliydi aslında bizim evde bol çikolatalı bir pasta. Malum herkes bitter çikolata hastası değildir. "Olsun"du. "Yeter ki o beğensin"di. Umduğum gibi oldu ve beğendi, 3 dilim yedi.
Ama aynen beklediğim gibi Mücahit ve Abdullah, bitterli pastaya pek bayılmadılar. Ummadığım ise babamın pastayı beğenmiş olmasıydı. İçinde vişnenin mayoşluğu ile güzel olduğunu ve kendisine bir dilim daha saklamamı söyledi.
Sonuç: Pasta amacına ulaştı. Zeynep ablam sevildiğini hissetti. Bu kıza biz aslında sürekli sevildiğini hissettiriyoruz da hafızası pek zayıf, iki de bir tekrar istiyor  :)
Gelelim tarife:

Malzemeler:
Pandispanya:
6 Yumurta akı (Hızlı ayarda mikserle çırpılıp kar haline getirilecek)
9 Yumurta sarısı
6 Çorba kaşığı şeker
6 Çorba kaşığı un
1,5 Çorba kaşığı pudra şekeri
3 Çorba kaşığı çekilmiş fındık
4 Çorba kaşığı kakao
1 Paket vanilya
Yarım paket erimiş margarin


Ara Kreması:
Dr Oetker bitter çikolatalı puding
2,5 Su bardağı süt
160 gr bitter çikolata (Ülker golden bitter)
(Krema hazırlanınca 1 su bardağı üst kreması için ayrılacak)

Üst kreması:
Ara kremadan ayırdığımız 1 su bardağı çikolatalı krema
160 gr bitter çikolata (Ülker golden bitter)

Vişneli Kısmı:
2 Su bardağı vişne
3 Çorba kaşığı şeker
1 Çorba kaşığı nişasta

Şimdi markete ekmek almaya gidiyorum. Sonra Abdullah'a kahvaltı hazırlıcam. Tarifi gelince yazıcam. Önce Pandispanyayı anlatayım. Bu pandispanya Cafe Derins'in pandispanyasının biraz değiştirilmişi. Önce işe yumurtanın sarısını ve beyazını ayırmakla başlıyoruz. 6 yumurta beyazını, kar haline gelene kadar mikserle yüksek ayarda çırpıyoruz. Başka bir kapta yumurta sarıları ile şekeri, şeker eriyene kadar çırpıyoruz. Çırpılmış sarılara un, pudra şekeri, çekilmiş fındık ve kakaoyu ilave ediyoruz, kaşıkla karıştırıyoruz. Tüm bunlar karışınca bunu yumurta beyazına ekleyip kaşıkla karıştırıyoruz hepsini. En son erimiş margarini ekleyip karıştırıyoruz. Şimdi sıra geldi tepsi aşamasına. Ben keklerin dibinin sertleşmesini sevmiyorum, ya da tepsi dibine yapışmasını ve beni uğraştırmasını. O yüzden varsa evde, ille pişirme kağıdı ile kaplarım kalıbın altını. Pastayı 27ye 27 cmlik bir yuvarlak borcam kalıpta pişirdim. Borcamın alt tabanı ölçüsünde pişirme kağıdı ile kalıp kestim ve bunu borcamın altına yerleştirip kek harcını bunun üzerine döktüm. Keki 230 derecede önceden ısıtılmış fırında 13-14 dakika pişirdim. Çok kısa sürede pişiyor. Kürdanla kontrol edebilirsiniz pişip pişmediğini. Fırından hemen çıkarmam kekleri. Kapağı açıkken ortamın ısısına alışsınlar diye 1-2 dk daha bekletirim fırında. Sonra keki çıkarttım ve kıyılarını bıçakla kurtardım ve ters çevirdim. Hopp yağlı kağıtla ne kolay oluyor bu iş. Yağlı kağıdı kekten dikkatle ayırdım. Elinizle hafifçe ıslatırsanız kağıt dah kolay çıkar. Sonra keki iple enine kestim. Bu işi bıçakla yapınca yampiri yumpiri oluyor. İp düzgün kesmenizi sağlıyor. İpi iki tarafından gerdirip kekin ortasından geçirivereceksiniz. Bu iş için ip testereler de var ama bana daha almak nasip olmadı. Çeyizin büyük parçalarını tamamlarken sıra gelmedi desem daha doğru olur.

Vişneyi hazırlayalım hemen. Viişneleri şeker ve nişasta ile karıştırıp ocakta göbek atana kadar pişirin ve soğumaya bırakın.

Kremayı hazırlayalım şimdi de. Hem bu arada kek soğur. Pudingi sütle pişiriyoruz. Ocağın altını kapattıktan sonra içine 160 gr bitter çikolatayı atıp sıcağıyla eritiyoruz. Hazır. Bu malzemenin 1 su bardağı kadarını hemen kenara ayırıyoruz.

Herşey soğudu ise başlayalım. Borcamın altını streçle kaplayalım ve pandispanyanın ilk katını koyalım buraya. Üzerine ara kremanın çoğunu dökelim ve yayalım. Sonra vişneyi yayalım. .Vişnenin üzerine de kalan ara kremayı. Üstüne ikinci kat pandispanyayı yerleştirip streçle yanlarından çekiştirelim de pandispanyalar aynı hizaya gelsin. Buzdolabına koyalım, bir saat dursun orada. buzdolabından çıkarınca servis edeceğimiz tabağa ters çevirelim. Üst krema için ayrıdığımız ara kremaya çikolatasını ekleyip ocakta eritelim. Eriyince de pastamızı bununla kaplayalım. Ben aslında bu manyak pastaya süt kremalı üst krema hazırlayacaktım ama sanki bütün marketler el birliği etmiş, süt kremaları bitmiş. O yüzden böyle yaptım ama güzel oldu. Pasta buzdolabında bekleyecek. Ama buzdolabı kokusunu sevmiyorum ben. O yüzden streçle kaplıyorum her şeyi. Sonra böyle üstleri terliyor gariplerimin. Koku olmasın da :)

Bu tarif de Lezizce'ye gitsin.  


16 yorum:

mine dedi ki...

Hümeyra cığım,

Etkinliğin için bir kek hazırladım, bol katılımlı bir etkinlik dilerim, kolay gelsin, sevgilerimle...

Unknown dedi ki...

Günaydin canim ellerinize saglik degisik bir tarif.
Yumurta sayisi cok fazla nefis de görünüyor tarifini not aldim canim size afiyetler olsun.

Atike Momini Ziya dedi ki...

mmmmmmm tam benim pstam olmuş. bayılırım bu iki lezzetin uyumuna.çikolata ve vişne...
ellerinize emeğinize sağlık... doğumgünü ablası için çikolata tadında nice lezzetli seneler...
görüşmek dileği ile sevgiler...

Cahide dedi ki...

Görüntü muhteşem!
Ellerine sağlık canım.
Etkinliğe bugün başlıyorsun sanırım.benim şuradaki Gül poğaçamıda alırsan sevinirim.

http://cahidejibek.wordpress.com/2010/03/28/gul-pogaca/
bir kaç tarif daha gelecek inşaallah:)

nesrin dedi ki...

Tam sevildigini hissettirecek bir pasta.Cok özenip emek vermissin.Eline saglik.Ablana nice mutlu yillar...

emelce yemek dedi ki...

davetini aldim,en kisa zamana guzel bir tarif yayinlayacagim,bu arada senin de eline saglik ben de hep visneli yapiyorum cikolatali pastalari,agirligini alsin diye ellerine saglik,gorusmek uzere

LEZİZCE dedi ki...

Ohhh gelde yeme şimdi kim bıkar canım çikolatadan nefis görünüyor ellerine emeğine sağlık.Desteğin için tekrar teşekkür ederim canım.Öpüyorum.

Hayattan Azıcık dedi ki...

Şekerim nasılda güzel olmuştur ben yoğun çikolata sevmiyorum ama eşime bir dilim alabilirim nasılsa Mücahit ve Abdullah burun kıvırmış...Ellerine sağlık canım...

Cahide dedi ki...

ortağımın bu tarifine alıver canım.
http://cahidejibek.wordpress.com/2010/02/21/diyabetik-mini-cheesecake-tarifi/

http://cahidejibek.wordpress.com/

aymuzese dedi ki...

kolay gelsin etkinliye bende kadılma istiyorum tarifimi yayınladım gelip alabilirsiniz selamlar

Adsız dedi ki...

çikolata ve vişneyi bende çok yakıştırıyorum.ellerine sağlık ve ablanla nice uzun yıllar geçirmeniz dileğiyle.
arkadaşım bu arda yorumun için çok teşekkür ediyorum.benimle aynı düşüncede olmana sevindim.umarım islamiyet için bu cahilce karalama propakandalarına bir olup birzda olsa önleme imlanı buluruz.
herşey gönlünce olsun.en kısa zamanda etkinliğide katılıcam.kolay gelsin.

ebru dedi ki...

hümeyracım merhaba ben de etkinliğine katılıp tarif göndermek istiyorum ama nasıl olacak bilmiyorum yardımcı olursan sevinirim..

şimdiden sana kolay gelsin..

Cahide dedi ki...

Hümeyra bizim sayfadaki inekleri gördün mü?:))
Hemen gelde alıver canım seni bekliyorlar:))

Işıl dedi ki...

bı tarıfım var

ZUHAL dedi ki...

Canım nasıl haber veriyim bilemedim.Senin için bir tarifim var.Uğrayıp alırsan sevinirim.

ZUHAL dedi ki...

Canım nasıl haber veriyim bilemedim.Senin için bir tarifim var.Uğrayıp alırsan sevinirim.

Related Posts with Thumbnails