9 Mart 2010 Salı

Havuç Tatlısı

Yumuşacık kreması ile ailemizin tatlısı karşınızda. Bu kremayı çok seviyorum. Öyle hafif ki yemeye doymuyor insan.
Babamlar evde havuç olduğu halde tekrar havuç alınca bu havuçları şöyle tatlı tatlı tüketelim dedim. Hemen havuç tatlısı yaptım. Üzerine de en hafifinden bir krema.
Babam çok severek yedi. Ben zaten havuçlu herşeyi seviyorum: Havuçlu Kek, Top Cezerye diğer sevdiklerim.
Hemen tarife geçelim:

Malzemeler:
Attaki Havuçlu Kısmı İçin:
2 su bardağı artı çeyrek su bardağı rendelenmiş havuç (Rendenin ince tarafıyle rendeleyin.)
1 Su bardağı tozşeker
1 Paket (Ülker) kakaolu pötibör bisküvi
1 Kaşık tereyağ
1 Su bardağı çekilmiş fındık veya ceviz
1 Paket vanilya
2 Silme çay kaşığı tarçın

Kreması için: (Kreması Havuçlu Kek'le aynı)
1 lt süt
3 Çorba kaşığı nişasta (4 tepeleme çorba kaşığı koyduğunuzda dilimle sorunu yaşamazsınız ve lezzeti de güzel oluyor, denedim)
1 Su bardağı tozşeker
1 Paket vanilya
Yarım paket tereyağ (125 gr)

Üzeri için:
Bol bol hindistan cevizi

Not: İlk resim 4 tepeleme kaşık nişasta ile, ikinci resim 3 yemek kaşığı nişasta ile yapılmıştır. Dikkat ederseniz biri daha kolay servis ediliyor ama diğeri daha yumuşak. Artık siz keyfinize göre seçin. İkisi de bir sürü övgü aldı. Zaten çok fark yok aralarında.
Rendelenmiş havucu ve şekeri bir tencereye alıyoruz, üzerine tarçını da atıyoruz, havuç yumuşayana kadar pişiriyoruz. Havuç ve şeker önce bir sulanıyor, sonra da suyunu geri çekiyor. Sonra ocaktan alıyoruz ve sıcağıyla tereyağını karıştırıyoruz. Sıcağı gören tereyağı fazla direnmeden eriyor zaten. Bisküvileri elimizle parçalayıp atıyoruz havuçların üzerine. Fındığı ve vanilyayı da ilave edip karıştırıyoruz. Hazır oluyor. 27ye 27 cm lik bir borcamın altını ıslatıyoruz ve havuçlu tatlıyı bu borcamın altına yayıyoruz. Sonra kremayı hazırlamaya başlıyoruz.
1 lt sütü tecereye alıp içine nişasta ve şekeri ilave ediyoruz. Pürtük olmasın diye karıştırıyoruz, sonra ocağın altını yakıyoruz ve muhallebi koyulaşana kadar pişiriyoruz. Çok koyulaşmıyor zaten. Sonra ocaktan alıp içine tereyağı ve vanilyayı ekliyoruz. Mikserle 10-15 dakika kadar çırpıyoruz. Bu kremayı ılınınca (ki hala cıvık telaşa gerek yok) havucun üzerine boşaltıyoruz. (4 Tepeleme çorba kaşığı kullanılınca telaşa hiç luzum yok zaten)
En üzerine hindistan cevizi serpip borcamın üzerini streçle kaplayıp tatlıyı buzdolabına koyuyoruz. Böylece bir gece bekletmemiz gerek. Krema bir gece bekleyince dilimlemek ve tabağa almak kolay oluyor.
Ama ben böyle deyince babam "Hemen getir de yiyelim" dedi. Emir büyük yerden gelince hemen dilimledim. Dolayısıyla tatlının servisi biraz zor oldu, kremam yeterince bekleyemeyince biraz yumuşak kaldı. Siz de bizim gibi yemek için acele edecekseniz ve görüntü önemliyse sizin için, tavsiyem bu tatlıyı kuplarda hazırlayın. Kesme, dilimleme derdi kalmasın. Ya da oturup bir gece bekleyin. Ya da nişastayı 4 tepeleme kaşığa çıkarın. Ama o zaman kremanın hafifliği, lezzeti gider di mi canlar? Bana kalırsa en iyi fikir, tatlıyı kuplarda hazırlamak. Böylece sadece kremanın soğuyacağı kadar süreyi beklemeniz yeterli olacak. Afiyet olsun.

2 yorum:

nesrin dedi ki...

Sizin bir pastaneniz var dimi?

humeyra dedi ki...

Keşke olsa... Eğlenceli olurdu ufak bir pastanede tatlılarımı, tuzlularımı sunmak. Şöyle samimi minik bir pastane. Hatta o zaman şeker hamuruyla da bir şeyler denerdim. Ama bizim evde şeker hamuru yenmez diye deneyemiyorum bile.

Related Posts with Thumbnails