8 Mayıs 2010 Cumartesi

Açma, Açmadan Sandviçler ve Bahar

Bahar... Herkeste farklı farklı hisleri uyandıran mevsim. Kimini depresyona sokarken kimini canladırıp sokaklara döken; yeşili, pembesi, kırmızısı, açan çiçekleri ile aşık eden mevsim. Kediler, inekler hep bu mevsimde yavrular. Köyden gerçek süt alıyorsanız bilirsiniz, sütlerin tadı değişir bu mevsimde, renkleri sararır, hatta kokarlar. İnekler de bahara girmiştir çünkü, taze taze otlarla beslendikleri için sütlerinin kokusu farklıdır. Mini mini kediler, annelerinin peşinde yaramaz yaramaz dolaşırlar, sağda solda gördükleri herşeye pati savururlar :) Salatalıklar, domatesler yavaş yavaş tadını bulmaya başlar; sera salatalıkları yerine adam gibi çatır çatır salatalıklar çıkmaya başlar, domatesler diridir, kokuludur. Kıyafetlere de yansır tüm bu uyanış; kış boyu giyilen siyahlar, griler yavaş yavaş yerini uçuk kaçık renklere bırakmaya başlar. Çocuklar da artık bilgisayar başı oyunları bırakırlar, okuldan döner dönmez sokağa fırlarlar, mevsim onların da mevsimidir çünkü. Renkli ve eğlencelidir bahar, capcanlı ve diridir.
Mutfak Günlüğüm'ün sahibi Özlem Hanım, mevsime yaraşır bir konu seçmiş ev sahipliği yaptığı etkinliğe: YE # 55 ve Bahar Şenliği. Etkinliğin konusu baharı çağrıştıran herşey olsun istemiş. Bu tarif, bu güzel etkinliğe ve 59. PDÇSE ev sahibesi Mutfaktan Sesler'e gidiyor.
Bahar, bana taze ve diri yiyecekleri ve güneşin vurduğu mutfaklarda yapılan kahvaltıları hatırlatıyor; diri diri biberler, domatesler, salatalıklar, peynir, zeytin, sabah ya da ikindi güneşinde içilen çay... Bir de yumuşacık açma poğaça, annemin yaptığından... Pufur pufur olacak... Başka da birşey istemem.
Annemin yaptığı 2 tepsi poğaçayı, bu sevimli sandviç halleriyle 4 kişi bir günde bitirdik. Bu poğaçayı annem kadar yumuşak yapan birini kendi çevremde görmedim. Annem diye övmüyorum, maharetli kadındır. Belli başlı yemeklerde üzerine kimseyi tanımam. İnsanın annesi gibi yok :) İyi ki var. Her istediğimi alıyor sağolsun. Geçen gün çeyiz alışverişine son rötuşları atmak için çarşıya çıktık, her yapıştığım ıvır zıvırı aldı :) Neyse konuyu dağıtmayayım.
Fotoğrafta da gördüğünüz üzere, annemin meşhur açmaları bunlar.
Tarif şöyle:

Malzemeler:
2 Su bardağı ılık su
2,5 Yemek kaşığı kuru maya
1 Çay bardağı şeker

1 Su bardağı sıvıyağ
1 Yumurta+1 yumurta beyazı
1 Tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un
(Arzuya göre mahlep)

Hamuru açmak için:
1 Çay bardağı sıvıyağ
 100 gr civarı tereyağ (veya margarin)

Üzerine:
1 Yumurta sarısı

Önce ılık su, şeker ve maya derin bir kaba alınır ve ılık bir ortamda mayalanmaya bırakılır. Kışın bu iş için peteği kullanıyorduk. Artık ocağın yanı ya da güneş alan bir yerlere koyuyoruz. Maya köpük köpük kabarınca içine 1 su bardağı sıvıyağ, tuz, yumurta ve aldığı kadar un koyulup yoğurulur. Hamur kıvamını almaya başladığı zaman, 1 çay bardağı sıvıyağı azar azar ilave ediyoruz, bir yandan da hamuru yoğuruyoruz. Yoğurma sırasında sonradan eklenen bu sıvıyağ, hamuru tel tel yapıyor. Ele yapışmayan, şekil verilebilecek, yumuşakça bir hamur yapılır. Hamurdan cevizden büyükçe parçalar koparılır, her parça elde tereyağı sürülere uzatılır ve bir ucu bir yöne, öbür ucu diğer yöne çevrilerek birleştirilir, tepsiye dizilir. Tepsiye dizerken 2 katı kabaracaklarını hesap ederek dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Poğaçaları kabartmak için fırın 100 derecede ılındırıldıktan sonra kapatılır ve tepsiler fırına sokulur ve açmaların iki katı kabarması beklenir. Kabaran açmalar, 200 derecede pişirilir.
Şimdi ocağa çayı atın, bir güzel demlensin. Acele etmeyin, çiğ kokulu çayla işin tadına tam varamazsınız, dem koksun, kısın altını, tıkırdasın.
O sırada İkindi güneşinin vurduğu masayı hazırlayın. Biber, domates, salatalık ne varsa çıkarıp doğrayın. Peynir, zeytin koyun sofraya. Başka birşeye gerek yok. Benim en büyük keyfim bu, açmaların içlerini doldurmak: 1 zeytin, çok az beyaz peynir, kaşar ya da tel peynir, bir dilim domates, yarım biber, 2-3 halka salatalık, azıcık tuz. Annemleri bıraksam, açmaları öyle kuru kuru yiyecekler. Gerçi katıksız da çok güzeller ama böyle daha güzel bence.
Bir de illa ki güneş ve yeşil bir manzara olacak. Olmazsa keyfiniz yarım kalır.
Herkese iyi baharlar diliyorum.

Anneler günü için not:
Sevgili annem, sevgili annesinin yanına gitti bugün yine. Anneler günü sebebiyle gitmiyor ama. Çünkü bizim için böyle bir gün ayrımı yok. İslama göre bir evlat, hergünü anneler günü kabul etmeli ve bu kabula göre hergün annesine iyi davranmalı. Ananem hastanede olduğu için geçen hafta sonu da, ondan önceki hafta da annem, memleketine ananemin yanına refakatçi olarak gitmişti, yine gitti. Bize her gün anneler günü.

19 yorum:

Kırmızı Papatya dedi ki...

Canimmm annenin ellerine saglik..
cok guzel olmuslar
puf puf olduklari buradan belli :)
...
anneler gunu hakkindaki dusuncene de katiliyorum,haklisin..ama gercekten bu gunleri kutlamak hayatimiza epeyce yer etmis durumda..onlara ne kadar deger verip sevdigimizi her gun,her hareketimizle gostermemiz lazim.
...
anneannene de Allah'tan sifa diliyorum,cok selamlar..

"Aylin"
;)

gelibolu17 dedi ki...

canımsın:)
yazını keyifle okudum,manzaranı seyrettim,sanki sizin evdeymişim gibi,açmalarıda yedim çayıda içtim ellerinize sağlık...
her şey çok güzeldi,teşekkürler...
Anneannenede çok geçmiş olsun...
sevgiler selamlar,öpüyorum tonton yanaklarından,
Allah şifa versin,varsa acısını hafiletsin...
sevgiler,selamlar canım.

gelibolu17 dedi ki...

bak şimdi önce ifadenin üstüne sağ tıkla özelliklerden url sini al aynı resim gibi,sonra cboxunun kontrel panelinden options var ona tıkla ordanda smili yazan yere tıkla
açılan sayfada olan smilerinden sil birinin urlsini yerine aldığın kodu yapıştır alttan saveye bas...
yada senin cboxtakileri silmeden ekliceksen new rove yazana tıkla açılan yere yapıştır saveye bas her seferinde aynı yapıcan...
bu kadar canım yanlarına ne yazmak istiyosan onuda yaz şekline göre kolay gelsinn ben çıkıyorum eşimle dolaşmaya öptüm yapamazsan ben gene yardımcı olurum

humeyra dedi ki...

Çözdüm olayı zaten kurcalarken :) Sağol canım.

Meleğin Mutfağı dedi ki...

YETİM BİR İNSANA VEYA HAYVANA EL UZATMAYAN İNSAN, SENCE MÜSLÜMAN MIDIR? SEVGİ SİZCE NASIL ANLAŞILIR? SAHİP ÇIKARAK MI? YOKSA KARŞIDAN BAKARAK MI? O ZAMAN ANNENİZ NİYE ANANENİZE GİTTİ ? SEYRETMEYEMİ?

humeyra dedi ki...

Ne demek istediğinizi gerçekten anlamadım Melekperim Su. Yetimlerle benim yazdığımın ne ilgisi var?

balböcükleri dedi ki...

of ya elimi uzatsam gelse bi sandviç şu domatesli salatalıklı olandan.ımmmm eline sağlık

humeyra dedi ki...

Bloğunuzu tekrar ziyaret ettim Melekperim Su. Yazdığım yorumu, kötüye yordunuz sanırım. Açıkcası kırıldım böyle yapmanıza.

Meleğin Mutfağı dedi ki...

YAZDIĞINIZ YORUM DA DÜŞÜK CÜMLE KULLANDIĞINIZ İÇİN YANLIŞ ANLAMIŞ OLABİLİRİM. AMA TEKRAR TEKRAR SİZ DE OKURSANIZ NE ANLADIĞIMI ANLARSINIZ.

humeyra dedi ki...

"Bu civcivler de tavuk anneleriyle anneler günün kutladılar mı acaba? :) Çok sevimliler."

Düşük cümleden kastınız nedir? Tek bir harfi unutmuşum. Bu sebeple beni yanlış anlayacak kadar mı iyi niyetlisiniz? İyi niyetle yadığımı anlayacak kadar, iyi niyet beklerdim sizden. Bir de gülücük koymuştum, civcivleri sevimli bulduğum için.

"hümeyracım, onlar zaten yetimdi, zavallılar bizim gibi sevgi dolu insanlar yanın da sevgiyle büyüyecek. KENDİNİ SEVGİ DENİZİ ZANNEDEN İNSANLAR DİĞERİNİN YANIN DA BİR DAMLA OLDUĞUNU YAZDIKLARINDAN ANLAYAMAYACAK KADAR ZAVALLIDIR."

Kendini sevgi denizi zanneden kim? Yorumum üzerine, bu yorumu yazdığınız için afalladım, biraz da kırıldım. Neyse önemli değil.

Demek ki yanlış anladınız beni.

HÜRREM TAKI dedi ki...

merhaba,kedili saksı hangi sitedeydi bilmiyorum,google da kedili aksesuarlar diye arayıp bulmuştum.ama olurda denk gelirse size haber veririm.sevgiler

rumma dedi ki...

Canım nasıl güzel poğaçadır bu böyle

Gece falan demeden yerdim olsaydı..:)
Manzarada süper neresidir burası..:))

ellerin dert görmesin, sevgiler

keskinli dedi ki...

annenin ellerine saglik böyle bir manzara karsisindada iyi gider yani sevgiler..

Adsız dedi ki...

This will be a terrific web page, might you be interested in doing an interview regarding just how you created it? If so e-mail me!

humeyra dedi ki...

you have no name and no e-mail. ı can't get in touch with you.

Adsız dedi ki...

Ho voluto pubblicare qualcosa di simile sul mio sito e questo mi ha dato un'idea. Cheers.

Adsız dedi ki...

Nice post. Thanks.

Adsız dedi ki...

Wow! Thank you! I always wanted to write in my site something like that. Can I take part of your post to my blog?

humeyra dedi ki...

Yes, you can :)

Related Posts with Thumbnails