13 Mayıs 2010 Perşembe

Sabır ve Şükür


يَا قَوْمِ إِنَّمَا هَذِهِ الْحَيَاةُ الدُّنْيَا مَتَاعٌ وَإِنَّ الْآخِرَةَ هِيَ دَارُ الْقَرَارِ
«Ey kavmim, bu dünyâ hayatı ancak fânî bir eğlencedir. Âhiret ise O, asıl durulacak yurdun ta kendisidir».
(Mü'min 39 - H. Basri Çantay Meali)

Şu dünya hayatında sahip olduğumuz güzellikten, sağlığa, maharetten, kuvvete, paraya, eşe, dosta, eve, çocuklara kadar herşey gelip geçici ve imtihan vesilesi. Yatıp kalkıp şükretmek lazım. Oysa bizim aklımıza sadece kaybedersek diye korkunca şükretmek geliyor.
Bugün bir kaza geçirsem, ayağımı kesseler... Tepkim ne olurdu acaba? Birden ayaksız kalınca güzelliğimin de pek bir ehemmiyeti olmazdı. Çok gurur duyduğum boyum posum birden anlamsızlaşırdı. Böyle anlık işte herşey. Hiç biri bizim değil.
Allah halimize şükredenlerden eylesin, en kötü durumumuzda bile dünya hayatının geçiciliğini unutturmasın ve bunların birer imtihandan öte birşeyler olduklarının bilinci ile karşılamamızı nasip etsin olayları.
Korkuyorum bazen, herşey bu kadar güzelken iman etmek ne kadar kolay. Dert yok tasa yok, peki ya kötü bir halde olsaydım? O zaman itiraz eden bir kul olur muydum acaba?
Allah hiçbirimizi zor ile imtihan etmesin. Edecekse de bize gerekli sabrı sağlayacak imanı versin.
Rahat yataklarınızda uyuyorsunuz şimdi. Halbuki sabaha kötürüm kalkabilirsiniz. Bu kadar işte, vucudunuzun ve hayatınızın sadece bu kadar sahibisiniz. Gerçek sahibini unutmayın, sabredin ve şükredin.

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِّنَ الْخَوفْ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِّنَ الأَمَوَالِ وَالأنفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

"Andolsun, sizi biraz korku, (biraz) açlık, (biraz da) mallardan, canlardan ve mahsullerden yana eksiltme ile imtihan edeceğiz. Sabredenlere (lutf-ü keremimi) müjdele."
(Bakara 155- Hasan Basri Çantay Meali)
Hayırlı geceler.

(Resim www.hafif.org 'dan, ayet mealleri www.kuranmeali.org 'dan alıntıdır)

5 yorum:

Cahide dedi ki...

Canım benim çok haklısın.Çoğu kez sahip olduğumuz güzellikleri hep öyle kalacak sanıyor,kıymetini bilmiyoruz.Taki elimizden gidince farkedebiliyoruz.
Bu günlerde kanser olan bir akrabamın bütün hayatının nasıl değiştiğini üzülerek dinliyorum annemden.Rabbim cümlemizin kalp gözlerini açık etsin.
Hümeyracım ödül verdim demişsin,ben tam bakamadım sanırım ki göremedim.
Çok teşekkür ederim canım.Senin bizi sevdiğini sıcak yorumlarından anlıyoruz zaten.Bizde seni çok seviyoruz.Allah razı olsun canım.Rabbim gülen yüzünü soldurmasın hiç.Muhabbetle,sağlıkla kal canım benim...

Kırmızı Papatya dedi ki...

Canım,ne kadar güzel bir konuya değinmişsin..
Gerçekten insan herşeyi tamken çoğu zaman ya az şükreder,yada şükretmek aklına gelmez..
Bir de dayanamayacağı bir imtihanla karşılaşsa,hali ne olur...
Allah bizleri muhafaza etsin,
Her musibete karşı sabredip şükredenlerden olalım inşaallah..
Selam ve dua ile

lezzet sarayı dedi ki...

çok güzelbir yazı olmuş emeğine sağlık

arzu dedi ki...

s.a. canım bu haftaki konumuzdu "sabır ve şükür" :))
en çok şu hadis konuşuldu :
""müminin Işine şaşarım, çünkü Onun Işleri Tamamen Hayırdır. Bu Da Ancak Mümine özgüdür. çünkü O, Sevindirici Bir şeyle Karşılaşınca şükreder, Hayır Olur. Zararlı Ve üzücü Bir şeyle Karşılaşınca Sabreder, Bu Da Hayır Olur." Suheyb Radıyallahu Anh. Müslim.

ne güzel dimi ??
selam ve dua ile

Tespih Taneleri... dedi ki...

Ne guzel yazmissin canim ya yuregine saglik. Rabbim ihlasli iman nasip etsin insallah, suur nasip etsin...
Sitemde odulun var haberin olsun...

Related Posts with Thumbnails