3 Mayıs 2010 Pazartesi

Ev Usulu Tavuk Döner, Sade Pilav, Soğan Salatası, Pita Ekmeği

Bir kaç hafta evvel yapmıştım bu yemeği.
Evde boş boş otururken can sıkıntısı had safhalara ulaşınca, kalkıp pita ekmeği denemeye karar vermiştim. Kolay da bir ekmekmiş, pof pof kabarıyor, balon gibi şişiyor, ortası bomboş oluyor. İlk başta amacım, tavukları hazırlayıp pitaların arasına koyup ekmek içi servis etmekti. Ama kalabalık değiliz diye pitaları sadece 4 adetlik hamurla hazırlayınca ve fırında pitalar dururken evi süpüreyim derken, bizim manyak fırın her zamanki gibi sağ uç köşeden pitanın birine saldırmış ve üzerini yakarak pitanın birini öldürmüş, fırını bir açtım, diğer üç pita üzüntüden ağlıyorlar, teselli ettim falan. Fırınların çoğunun nedense sağ üst köşeleri aşırı bir coskulu, ayrı bir manyak oluyorlar. Ya da bana hep öyleleri denk geliyor olabilir.
Neyse işte. gündüzleri fotoğraf makinesi yanımda olmadığı için pitaların resmini telefonla çektim, ama aktarım kablosu da sözlümde olduğu için resimleri hala aktabilmiş değilim. Aslında tarifi, ekmeklerin resimleri ile birlikte vermek istiyordum ama o zamana kadar kim öle kim kala. Neyse, kalan üç pitayla 4 kişiye ekmek arası yapamayacağım için pitaları başka türlü servis edeyim dedim. Tavukların altına taban oldular. Tarifleri vermeye başlayayım.
Pita Ekmeği (4 Ekmeklik):
1 Silme yemek kaşığı kuru maya
1 Tatlı kaşığı şeker
1 Çay bardağı süt
Yarım çay bardağı su
1 Tatlı kaşığı sıvıyağ
1 Yemek kaşığı yoğurt
1 Çay kaşığı tuz
2 Su bardağı un

Önce ılık süt-su karışımı ile mayayı ve şekeri karıştırıyoruz. Kalorifer peteğinin üzerinde, ya da güneşte ya da 100 derecede ısıtılmış ve kapatılmış fırında kabarmasını bekliyoruz. Kabaran mayaya diğer malzemeleri ekleyip hamuru güzelce yoğurup 4 bezeye ayırıyoruz. Bezelerin üzerlerini nemli bir bezle örtüp yine aynı şekilde ılık bir ortamda kabarmasını bekliyoruz. 1,5-2 katı oluyor hamurlar. Bu bezeleri az bir unla, 1 cm kalınlığında tatlı tabağına yakın boyutlarda açıyoruz. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyuyoruz, biraz da öyle bekletip 220 derecede önceden ıstılmış fırında 8-10 dakika pişiriyoruz. Pof diye kabarıveriyorlar zaten. Yakmayın he :) Ekmekler hazır. Ben birini yakmasaydım tavuğu ve soğanı içlerine doldurup yiyecektik. Ama yaktım diye bu sefer 2 pitayı 4 tabağa kesip yerleştirdim. Pitaların üzerine tavukları didikledim.

Terbiyesiz Tavuk:
Tavuğu, tencerede Terbiyesiz Tavuk olarak pişirdim, daha önce tarifini yayınlamıştım. 4 Adet but bize yetti zaten, 4 kişi olduğumuz için. Tencerede önce yüksek ateşte kızararak pişiyorlar, sonra suyla pişmeye devam ediyorlar. Böylece hem kızarmış hem de iyice pişmiş ve yumuşak oluyorlar.

Sosu:
Butları, doğranmış pitaların üzerine didikledikten sonra tencerenin dibindeki suyu da atmıyoruz, 1 çay bardağı kadar su oluyor dibinde. Bu suya 1 tatlı kaşığı salça ekleyip sos haline getiriyoruz. Pitaların üzerine didiklenmiş tavuğun üzerine sosu bölüştürüyoruz.

Soğan Salatası:
Soğan salatasını daha önce tarif etmiştim, yalnız bu defa salataya domates ve biber de ekledim.

Sade Pilav:
1 Su bardağı pirinç
2 Su bardağı ılık su
3 Yemek kaşığı sıvıyağ
Tuz
Karabiber

Pirinç yıkanır, süzülür. Bir tencereye yağ, pirinç ve tuz koyulur ve kısık ateşte pirinçler önce birbirine yapışıp sonra ayrılana kadar kavrulur. Karabiber serpilir, altı harlanır ve suyu ilave edilir, kapağı kapatılır, 3-5 dakika harlı ateşte, sonra kısık ateşte göz göz olana kadar pişirilir.

Tabağın kenarına küçük bir kaseyle pilav, 1 kaşık yoğurt, 1 köz biber, soğan salatası, 1-2 dilim domatesle birlikte servis edilir tavuk döner.

17 yorum:

BİR Çay İÇİP KALKACAKTIK:) dedi ki...

ellerine sağlık nefis olmuşlar

benim fırında aynı ya bi kenarı mutlaka yakar:)

Sevil Şahin dedi ki...

sevgili humeyracım ellerine sağlık harika olmuş sevgiler

MERHABA dedi ki...

ellerinize sağlık çok güzel görünüyor ama canım çekti ne yapacağız şimdi....

ANNEMİNELİ dedi ki...

Çok sık sık yaparım.Ellerine sağlık.Sevgilerrrrr....

ebru dedi ki...

canım arkadaşım ellerine sağlık kara kara akşama ne yapsam diye düşünüyordum sanırım tavuk yapıcam bende ekmeklerle yapsam iyi olurda bu kiloları ne yapacağız.
Benimde fırınınsağ üst köşesi baya çılgın bende unutursam falan kesin yanıyoo.Unutmamaya çalışıyorum .
Ekmekleri de deneyeceğim.
Tekrar ellerine sağlık....

ebru dedi ki...

bu arada soğan salatasına bayılırım onun içinde ellerine sağlık....

gelibolu17 dedi ki...

ellerine sağlık canım ne güzel şeyler hazırlamışsın...
ayyy sen diyette değilmiydin?
yoksa rejimdeyim diye benimi kandırıyon sen.....

gelibolu17 dedi ki...

7 mayısta sende bitiyomuş etkinlikte istersen o zamana kadar konu belirleyelimde gülayceye veririz...

Unknown dedi ki...

Ellerini saglik canim benim, vakit aksama yaklasti... Bu görüntü karsisinda da ne kadar aciktigimi farkettimmm.... Afiyetler olsun tüm yiyenlere... Sevgilerimle,

anneminkizıyim dedi ki...

Hiiim ne güzellik bu ellerine saglik canim, nefis bir lezzet olmus, sevgiler.....

Kırmızı Papatya dedi ki...

humeyracım supersın:)
ellerine sağlık nefis olmuş
sevgiler..

susamcorekotuFeriha dedi ki...

terbiyesiz tavuk,manyak fırın saldırgan :)))))) çok hoşsun çooooook haberin varmı? kız senin sözlünmü var nereye gelin gideceksin bu beceriyle seni kimler almaz:)))))))))))))))

Birsel ve İrem dedi ki...

Harika bir tabak, ellerinize sağlık. Afiyetler olsun.
Yorumunuz için çok teşekkürler.
Sevgiler.

rumma dedi ki...

Canım , inan söylemesen kimse anlamaz evde yaptığını maşaallah..

Müstakbel eşin çok şanslı , kardeşime de takılıyorum ara sıra sana blog camiasından bir hanım alalım diye..:))

sevgiler

Cahide dedi ki...

Hümeyracım yaşına rağmen çok maharetli olduğunu farketmek hiçte zor değil.Harika lezzetler bunlar.
İlerde nasıl olacağını tahayyül edemiyorum:)
Ellerin dert görmesin canım.

Ha birde bazen eski yazılarımda düzenleme yapıyorum,izlemelerde yeni yazı gibi görünüyor.Yorumlamadan önce tarihe bak istersen canım yada site ismimizin üzerine tıklarsan ana sayfayı görebilirsin.Sevgilerimle...

gülşah dedi ki...

hem ekmeğin hem tavuğun üzerinemi sos döküyoruz?
birde o tavukları pişirirken ben çok azcık su konuluyor diye kafamda canlandırdım,ama tavuk piştikten sonra 1 çay bardağı suyu olduğuna göre baya su koyuyoruz değilmi pişerken?
normal pide kullansak bu tarifte,servis etmeden önce pidelerde sıcak olsun dersek pideleri nasıl ısıtmalıyız tavadamı yoksa fırındamı?

humeyra dedi ki...

Gülşah hanım, yoruma ancak cevap yazabiliyorum. uzun zamandır bloğa giriş yapmıyordum. bebek sahibi oldum da :)
azar azar ekleme derken suyu azar azar miktarlard ekliyoruz ama suyu çektikçe yine yine eklediğimiz için o azar azarlar toplanınca aslında baya su eklemiş oluyoruz. önemli olan tavuk kemiğinden ayrılaak kadar pişmiş olması. en son pişmiş haline biraz daha su ekliyoruz ve hepsini çekmeden altını kapatıyoruz, işta o su bi çay bardaı kadar oluyor.
bu arada normal pideyi ben olsam mikrodalgada ısıtırdım. mikrodalga yoksa tavada kısa sürede ve kurumadan ısınıyor. fırında ısıtaaksanız da önce fırını iyice ısıtıp öyle koyun pideleri, öyle ısınsınlar.

Related Posts with Thumbnails